Mindenkinek megvan a maga konyhai mumusa: tojásfőzés, kelt tészta, steak sütés. Meg persze az omlós-vajas pitetészta. Mert ha nem jól készítjük, akkor szakad, törik, nyúlik, tapad, a végén pedig nemhogy finom, roppanós tésztát nem kapunk, de még a látvány is inkább ijesztő lesz, mint étvágygerjesztő. Ha ismerős a szituáció, ne aggódj, csak egy pár alaptrükköt kell követned, és többé nem fog előfordulni, hogy nem tökéletes pitét készítesz!
Hűtsd le!
A hideg vaj a sikeres omlós tészta egyik kulcsa. Csak akkor vedd ki a hűtőből, ha már szükséged van rá, és ha egy percig nem dolgozol vele, azonnal tedd vissza! Lehetőség szerint a többi hozzávaló is legyen hideg - ha a recept szerint kell egy kis víz, csakis jéghideg jöhet számításba. Ha nagyon profi akarsz lenni, a vajat jól behűtött reszelőn reszeld bele a lisztbe.
Ne nyomd a gombot!
Bármilyen aprítóval dolgozol, ne nyomd folyamatosan a gombot. Adj neki pár fordulatot, majd állítsd le, és jöhet még pár kör. Addig folytasd, amíg a tésztád borsószemnyi darabokká áll össze! Ha túl sokáig dolgoztatod a gépet, vagy akár te magad gyúrod túl, mehet az egész a szemétbe. A siker egyik záloga a gyors, de fokozatos összedolgozás!
Túl kevés víz
Ha túl kevés vizet használsz (általában 3-4 ek) akkor fennáll a veszélye annak, hogy túldolgozod a tésztát. Inkább használj dupla mennyiséget, a víz amúgy is el fog párologni sütés közben - a tésztád viszont szépen egyben fog maradni.
Részletekben!
Ha a tésztád már nagyjából morzsás, és úgy ahogy összeállt, vedd ki a keverőtálból. Éles késsel vágd ketté, az egyik fele mehet azonnal a hűtőbe, addig is a hűvösön van. A másik felét dolgozd gyorsan össze, majd cseréld ki a kettőt. Minél kisebb adagokkal dolgozol, annál gyorsabban tudod a kellő állagúra összeállítani, így nem kell attól aggódnod, hogy a tészta megolvad.
Hűvösre megint
Mielőtt elkezdenéd nyújtani, tedd vissza a hűtőbe 20 percre. ha a recept nem kívánja külön, tovább nem kell, mert akkor nagyon kemény lesz a tészta. 20 perc azonban elég ahhoz, hogy megkeményedjen annyira, hogy ne folyjon szét azonnal, amint hozzáérsz a sodrófával.
Sodord meg jól!
Lisztezd meg jól a felületet, amin dolgozni fogsz. A tésztának nem jó, ha túl van lisztezve, így mielőtt beigazítod a kívánt sütőformába, egy ecsettel porold le - így biztos nem fog se ragadni, de nem is lesz lisztízű. Ha teheted, a sordófádat is hűtsd be, mielőtt nekiállsz a műveletnek!