Hogy ne rontsd el többé a pitetésztát?

Neked is gyűlt már meg a bajod az omlós pitetésztával? Ha követed a tippeinket, többé garantáltan nem fog!

Mindenkinek megvan a maga konyhai mumusa: tojásfőzés, kelt tészta, steak sütés. Meg persze az omlós-vajas pitetészta. Mert ha nem jól készítjük, akkor szakad, törik, nyúlik, tapad, a végén pedig nemhogy finom, roppanós tésztát nem kapunk, de még a látvány is inkább ijesztő lesz, mint étvágygerjesztő. Ha ismerős a szituáció, ne aggódj, csak egy pár alaptrükköt kell követned, és többé nem fog előfordulni, hogy nem tökéletes pitét készítesz!

Paradicsomos-pórés mini quiche

Hűtsd le!

A hideg vaj a sikeres omlós tészta egyik kulcsa. Csak akkor vedd ki a hűtőből, ha már szükséged van rá, és ha egy percig nem dolgozol vele, azonnal tedd vissza! Lehetőség szerint a többi hozzávaló is legyen hideg - ha a recept szerint kell egy kis víz, csakis jéghideg jöhet számításba. Ha nagyon profi akarsz lenni, a vajat jól behűtött reszelőn reszeld bele a lisztbe.

Ne nyomd a gombot!

Bármilyen aprítóval dolgozol, ne nyomd folyamatosan a gombot. Adj neki pár fordulatot, majd állítsd le, és jöhet még pár kör. Addig folytasd, amíg a tésztád borsószemnyi darabokká áll össze! Ha túl sokáig dolgoztatod a gépet, vagy akár te magad gyúrod túl, mehet az egész a szemétbe. A siker egyik záloga a gyors, de fokozatos összedolgozás!

Túl kevés víz

Ha túl kevés vizet használsz (általában 3-4 ek) akkor fennáll a veszélye annak, hogy túldolgozod a tésztát. Inkább használj dupla mennyiséget, a víz amúgy is el fog párologni sütés közben - a tésztád viszont szépen egyben fog maradni.

Egyszerű szilvás pite mandulával

Részletekben!

Ha a tésztád már nagyjából morzsás, és úgy ahogy összeállt, vedd ki a keverőtálból. Éles késsel vágd ketté, az egyik fele mehet azonnal a hűtőbe, addig is a hűvösön van. A másik felét dolgozd gyorsan össze, majd cseréld ki a kettőt. Minél kisebb adagokkal dolgozol, annál gyorsabban tudod a kellő állagúra összeállítani, így nem kell attól aggódnod, hogy a tészta megolvad.

Hűvösre megint

Mielőtt elkezdenéd nyújtani, tedd vissza a hűtőbe 20 percre. ha a recept nem kívánja külön, tovább nem kell, mert akkor nagyon kemény lesz a tészta. 20 perc azonban elég ahhoz, hogy megkeményedjen annyira, hogy ne folyjon szét azonnal, amint hozzáérsz a sodrófával.

Tökéletes áfonyás pite

Sodord meg jól!

Lisztezd meg jól a felületet, amin dolgozni fogsz. A tésztának nem jó, ha túl van lisztezve, így mielőtt beigazítod a kívánt sütőformába, egy ecsettel porold le - így biztos nem fog se ragadni, de nem is lesz lisztízű. Ha teheted, a sordófádat is hűtsd be, mielőtt nekiállsz a műveletnek!

Tudj meg többet A Konyhafőnök adásáról itt

Forrás: bonappetite.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...