A sütés nélküli torta jó dolog, nemcsak hogy hűsít (hiszen ezeket legtöbbször a hűtőben készítjük el), hanem az elkészítése közben sem folyik rólunk a víz. Léteznek a mélyhűtőben készülő torták, ezeknél az akár két ostyalap közé kent fagylaltból is elkészíthető édességeknél nem probléma, hogy túl puhák, hiszen fagyottan szeleteljük és esszük is. A nem fagyasztóban készült sütik esetében viszont többféle módszer van arra, hogy összeálljon, ne folyjon szét, és szeletelhető legyen.
Az egyik a zselatin
Ha olyan sütemény készítünk, amelyben zselatint használunk, akkor a zselatin szabályait ugyanúgy be kell tartanunk, mint máskor. Vagyis kénytelenek vagyunk például a gyümölcspürét melegíteni, majd ebben feloldani a beáztatott zselatint, lehűteni szobahőmérsékletűre, és a tejszínhabba keverni. Ezek a sütemények nagyrészt gyümölcsösek, mint ez a barackos mini tortácska, (de ne feledjük, a friss ananász, papaja, kivi és gyömbér nem működik együtt a zselatinnal) és tejszínhabbal, esetleg ezen kívül joghurttal vagy túróval kevertek.
Némelynek kekszalapja, esetleg valamiféle olajos mag-, (pl. dió), sőt, kókusz- vagy kész piskótaalapja van (magunk is süthetjük a piskótát, de akkor értelmét veszti a sütés nélküliség). A kekszalaphoz zúzzuk szét a kekszeket, és keverjük össze annyi olvasztott vajjal, hogy összeálljon. A keksz lehet édesebb, vagy ha egy kis csavart szeretnénk a süteményünkbe, akár sós is. A vaj megdermed a hűtőben, és összetartja a tésztaalapot. Az ilyen tészták akár önmagukban megállják a helyüket sütiként, krém nélkül is, úgy mint a kókuszgolyó.
Ebből is láthatjuk, hogy egy másik mód az olyan
zsíros hozzávaló használata
ami szobahőmérsékleten vagy melegítve folyékony, de legalábbis keverhető állagú, viszont a hűtőben megdermed. Ez lehet a vaj (margarin), kókuszzsír, valamint a mascarpone vagy más krémsajt. A tiramisu a mascarpone leghíresebb eredménye, és az eredeti elkészítési mód pontosan erre a tulajdonságra támaszkodik. A vaj és a kókuszzsír hasonló tulajdonságokkal bír, ezért aztán a vajas krémek nagyon jól szerepelnek a hűtőben készült süteményeknél, akárcsak a kókuszzsíros tészták.
Barackos minitorta sütés nélkül
A dekorációt köszönjük a Butlers-nek!