Hogy ne kelljen bekapcsolni a sütőt

Nyár van! Ki akarja ilyenkor bekapcsolni a meleg sütőt? Íme néhány ötlet a sütés nélküli torták elkészítéséhez.

A sütés nélküli torta jó dolog, nemcsak hogy hűsít (hiszen ezeket legtöbbször a hűtőben készítjük el), hanem az elkészítése közben sem folyik rólunk a víz. Léteznek a mélyhűtőben készülő torták, ezeknél az akár két ostyalap közé kent fagylaltból is elkészíthető édességeknél nem probléma, hogy túl puhák, hiszen fagyottan szeleteljük és esszük is. A nem fagyasztóban készült sütik esetében viszont többféle módszer van arra, hogy összeálljon, ne folyjon szét, és szeletelhető legyen.

Az egyik a zselatin

Ha olyan sütemény készítünk, amelyben zselatint használunk, akkor a zselatin szabályait ugyanúgy be kell tartanunk, mint máskor. Vagyis kénytelenek vagyunk például a gyümölcspürét melegíteni, majd ebben feloldani a beáztatott zselatint, lehűteni szobahőmérsékletűre, és a tejszínhabba keverni. Ezek a sütemények nagyrészt gyümölcsösek, mint ez a barackos mini tortácska, (de ne feledjük, a friss ananász, papaja, kivi és gyömbér nem működik együtt a zselatinnal) és tejszínhabbal, esetleg ezen kívül joghurttal vagy túróval kevertek.

Némelynek kekszalapja, esetleg valamiféle olajos mag-, (pl. dió), sőt, kókusz- vagy kész piskótaalapja van (magunk is süthetjük a piskótát, de akkor értelmét veszti a sütés nélküliség). A kekszalaphoz zúzzuk szét a kekszeket, és keverjük össze annyi olvasztott vajjal, hogy összeálljon. A keksz lehet édesebb, vagy ha egy kis csavart szeretnénk a süteményünkbe, akár sós is. A vaj megdermed a hűtőben, és összetartja a tésztaalapot. Az ilyen tészták akár önmagukban megállják a helyüket sütiként, krém nélkül is, úgy mint a kókuszgolyó.

A barackos minitorta receptjéért kattints ide!

Ebből is láthatjuk, hogy egy másik mód az olyan

zsíros hozzávaló használata

ami szobahőmérsékleten vagy melegítve folyékony, de legalábbis keverhető állagú, viszont a hűtőben megdermed. Ez lehet a vaj (margarin), kókuszzsír, valamint a mascarpone vagy más krémsajt. A tiramisu a mascarpone leghíresebb eredménye, és az eredeti elkészítési mód pontosan erre a tulajdonságra támaszkodik. A vaj és a kókuszzsír hasonló tulajdonságokkal bír, ezért aztán a vajas krémek nagyon jól szerepelnek a hűtőben készült süteményeknél, akárcsak a kókuszzsíros tészták.

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...