Amikor az ember saját laskásba költözik, és elkezdni végre berendezni a konyháját, óhatatlanul belefut különböző konyhai ketyerékbe, amire azt hiszi, szüksége van. Nagy gyűjtők a pizzakőtől kezdve az elektromos lábasig mindent felhalmoznak, míg mások csak a legszükségesebbet szerzik be. Most három, látszólag hasonló funkcióval rendelkező konyhai gépet veszünk górcső alá - nézzük, mire jó a botmixer, a turmixgép és az aprító!
Botmixer
Akinek már volt valaha a kezében botmixer, az tudja, hogy a gép nem dolgozik száz százalékosan. Botmixer segítségével soha az életben nem lesz sűrű, csomómentes krémlevesünk, sem puha, selymes, szitán lassan átcsöpögő krémünk - de hát ez adja a báját. A kis fej és az aránylag kevés aprítási felület, na meg a kések felülről való lefedettsége okozza ezt a jelenséget. Rusztikus krémlevesekhez egyébként kifejezetten ajánlott, hiszen csak a fazékba kell beletennünk és nem kell a forró levest átöntögetni mindenféle turmixokba. Mivel viszonylag könnyen kezelhető, és nagy mennyiségű étel is pürésíthető vele egyszerre tökéletes még lekvárok készítéséhez is.
Turmixgép
Ahogy a neve is elárulja, alapvetően turmixok készítésére tervezték, de annál azért jóval többre használhatjuk. Egy darabos sütőtök-krémlevesnek nyugodtan menjünk neki a botxmxerrel, de egy sűrű gazpachót csak turmixgépben készítsünk - és ezt használjuk akkor is, ha valami elegánsabb, sima, sűrű krémlevesre vágyunk. Aki szereti a napot egy egészséges smoothieval indítani, az is szerezzen be egy gépet. Ha pedig már van otthon, akkor használjuk nyugodtan különböző salátaöntetek, vagy szószok készítésére - garantáltan nem kell leszűrni a maradék sült húshoz készült meggy vagy egresszószt, esetleg a hollandi mártást, ha turmixgépben készítjük el.
Késes aprító
Ez a konyhai non plusz ultra szerintem inden háztartásban nagy segítség - ha a három közül csak egyet szeretnénk a konyhánkba, ez legyen az. Szinte végtelen módon fel lehet használni. Nem mindegy, hogy mekkora gépünk van, mert a pár decistől a másfél literesig mindent lehet kapni a piacon. Tökéletesen működik, ha friss fűszert akarunk aprítani, de mozsár hiányában a száraz fűszereket is megtöri. A hagymával hadilábon állóknak valószínűleg a legjobb barátja, hiszen a negyedbe vágott hagyma és egész fokhagymaszeleteket is egészen apróra vágja. Nem fog olyan tökéletes munkát végezni, mint egy diódaráló, de mindenféle olajos magot is gyönyörűen felaprít - az előbbiekből pedig az következik, hogy pesto gyártására is nyugodtan használhatjuk. A főtt krumplit nyugodtan rábízhatjuk, akár pürét, akár nudlit vagy gnocchit készítünk, ha pedig nyers zöldséget teszünk bele, akkor pillanatok alatt kész a lepcsánka alapja. Tökéletesen eldolgozza a felafel, a fasírt, vagy a zöldségfasírt hozzávalóit, és ha még nem próbáltátok, akkor legközelebb vajas tésztát is készítsetek vele - sokkal kevésbé fog kiolvadni belőle a vaj, mintha a kezünkkel dolgoznánk össze.