Hogy állsz a lengyel konyhával? Megmutatjuk az ország legizgalmasabb ételeit!

Milyen az igazi lengyel konyha? Milyen ízekkel, ismerős ételekkel találkozhatsz, ha Lengyelországba mész? Mutatjuk! 

Pierogi

A pierogi az egyik legnépszerűbb és legismertebb lengyel étel, bizonyos tésztaféle, amit sósan és édesen is elkészítenek. Általában hússal, savanyú káposztával, túróval vagy szezonális gyümölcsökkel töltik meg.

Rosół

Ez a magyar húsleves lengyel megfelelője. Forrón, sok tésztával és zöldséggel tálalják! Kihagyhatatlan!

Gołąbki

A savanyítatlan káposztalevélbe csomagolt rizses darált húst paradicsomszósszal tálalják a lengyel töltött káposztát.

Łazanki

A házi tésztát párolt káposztával, sertéshússal és más olyan zöldségekkel tálalják, mint a hagyma és a sárgarépa.

Kotlet schabowy

Az egyik legrégebbi lengyel étel, a receptje a 19. századból származik. Ebben is felfedezhető hasonlóság a magyar rántott húshoz vagy a bécsi szelethez. Lengyelországban általában vajas burgonyával tálalják.

Bigos

Hasonló a székelykáposztához, amit paradicsommal, hagymával és hússal készítenek.

Zurek

A zurek a lengyelek legkedveltebb gyógymódja a másnaposságra. Ez nem más, mint egy rozsliszttel savanyított leves, melyben húsok, fehér kolbász és főtt tojás van.

Gulasz (Goulash)

Igen, a lengyel konyha terítékén is megtalálható a gulyásleves, aminek alapja a pörkölt, burgonyával és zöldséggel tálalják, és természetesen kerül bele paprika is!

via

Címlapról ajánljuk