Pierogi
A pierogi az egyik legnépszerűbb és legismertebb lengyel étel, bizonyos tésztaféle, amit sósan és édesen is elkészítenek. Általában hússal, savanyú káposztával, túróval vagy szezonális gyümölcsökkel töltik meg.
Rosół
Ez a magyar
húsleves lengyel megfelelője. Forrón, sok tésztával és zöldséggel tálalják! Kihagyhatatlan!
Gołąbki
A savanyítatlan káposztalevélbe csomagolt rizses darált húst paradicsomszósszal tálalják a lengyel töltött káposztát.
Łazanki
A házi tésztát párolt káposztával, sertéshússal és más olyan zöldségekkel tálalják, mint a hagyma és a sárgarépa.
Kotlet schabowy
Az egyik legrégebbi lengyel étel, a receptje a 19. századból származik. Ebben is felfedezhető hasonlóság a magyar
rántott húshoz vagy a bécsi szelethez. Lengyelországban általában vajas burgonyával tálalják.
Bigos
Zurek
A zurek a lengyelek legkedveltebb gyógymódja a
másnaposságra. Ez nem más, mint egy rozsliszttel savanyított leves, melyben húsok, fehér kolbász és főtt tojás van.
Gulasz (Goulash)
Igen, a lengyel konyha terítékén is megtalálható a
gulyásleves, aminek alapja a pörkölt, burgonyával és zöldséggel tálalják, és természetesen kerül bele paprika is!
via