A nagyszüleim méhészek, amíg gyerekként náluk laktunk, kiokosodtam a fullánkos rovarokkal kapcsolatban. Vagyis tudom, hogy hiba volt narancssárga felfújható medencét venni, mert a méhek egyből nektárnirvánát haluztak tőle, és azonnal kiszúrták. Ha megcsíptek, míg a kertben játszottam, azzal vigasztaltam magam, hogy nem leszek reumás, és tudtam, hogy a kis rovar rosszabbul járt, a csípés számára volt halálos. A mézfogyasztással kapcsolatban azt a hibát is elkövettem, hogy csak akkor ettem mézet, ha fájt a torkom, így a mai napig a betegséggel kapcsolom össze, és kalácson, kenyéren nem szívesen eszem. Pedig áldásos hatását már az ókorban is ismerték. Következzék pár közkeletű elképzelés és a valóság, ami a kaptár mögött van.
Kezdjük az elején! A méh szúr, szúr, csíp, a darázs viszont vág
A méhnek van fullánkja, és a harcias kirohanás neki az életébe kerül. A fullánk ilyenkor általában megtalálható a csípés helyén. Allergiás reakció esetén azonnal orvost, mentőt kell hívni, enyhébb tünetek esetén vizes borogatás ajánlott, szódabikarbónás péppel (víz+ szódabikarbóna) jól semlegesíthetjük a savas méreganyagot.
Ha a méz kristályossá válik, azt jelenti, telerakták cukorral, hamisított mézet vettünk - nem igaz!
A méz kristályosodása természetes folyamat, 15 fok alatti hőmérsékleten fizikai szerkezete megváltozik. Ez azonban nem ront a minőségen, hatóanyagai nem sérülnek ettől. Gyermekkori emlékeim is erre rímelnek, nyáron sosem láttam kristályos mézet a méhész nagyszülőknél, viszont télen gyakran besűrűsödött az üvegben. Mikróban vagy 45 fokos vízfürdőben könnyen visszaalakítható. A tévhit alapja az lehet, hogy a méltán népszerű akácméz nem hajlamos a kristályosodásra, ellenben más mézfajtákkal.
Hogyan döntsük el ránézésre, hogy jó minőségű mézet vettünk-e?
A méz minősége könnyen ellenőrizhető, csak fejre kell fordítani az üveget, és megnézni , hogy a kialakult levegőbuborék mennyire kúszik fel hamar az üveg tetejére. Ha túl gyorsan feljut, az azt jelenti, hogy túl magas a méz víztartalma, aminek nem örülünk. Ehhez az eljáráshoz kell némi bizalom, ha a mézes pultnál ücsörgő méhésztől vásárolunk, de ha nincs félnivalója, talán nem néz szúrós szemmel ránk. Mégsem olyan zavaró eljárás, mintha kézzel egyenként méricskélnénk le a málnaszemeket.
Megfázás esetén nincs jobb egy forró mézes teánál - tévhit!
Ezt lehet, hogy a torokcukorka-gyárosok találták ki. Ugyanis ha a mézet forró teába, bármibe csurgatjuk hatóanyagainak nagy részét tönkretesszük. Így nem használ a torokfájás ellen, és miután túladagoltuk magunkat a hatástalanított mézzel, kénytelenek leszünk bevásárolni a patikában.Vitamintartalma mellett a méz főleg az ásványianyag-tartalma miatt tesz jót velünk, de figyeljünk rá, hogy ne forró italba keverjük. Adagoljuk külön a bögrébe, amikor a tea/tej már iható hőmérsékletű.
Az én kedvencem a hársméz
A hárs virágzása a legkorábban történik a mézelő virágok közül. Ezért ezt általában a kertváros burjánzó hársfáiról gyűjtik be a szorgos méhek. Leghatásosabb ha fáj a torkunk, nagyszerű köhögéscsillapító, hársfavirág teával ideális párosítás. A vegyes virágméz a kertváros milliónyi virágjának esszenciája, nem beazonosítható, benne van minden, ami a költözés előtti időszakban a környéken virágzik. Nyáron a méhkaptárakat gondosan rögzítve teherautóra emelik, és irány az akácerdő, napraforgómező vagy a selyemfűliget - mikor mi virágzik. A költözés mindig este történik, mert meg kell várni, hogy a méhek maguktól visszatérjenek a kaptárba. A méhészek kamionstop idején is közlekednek, hiszen élő állatot szállítanak.
Tippek gyerekeknek!
Szó sem lehet róla, hogy a gyerkőc uzsonnája előbb rácsöpögjön a szőnyegre, aztán a kanapéra, vagyis az egész lakás ússzon a mézben. Megoldás a krémméz: nem csöpög, isteni íz. A titok a méz szerkezetében rejlik. A krémméz valójában apró szemcséjű kristályosított méz, ilyen például a repceméz.
Tippek felnőtteknek!
Mézes pálinkát nem érdemes fogyasztani rekreációs céllal, viszont nagyon hatásos, ha meg vagyunk fázva. A méz jellegzetes íze általában a pálinka silányságát hivatott elfedni.