Hitek és tévhitek a méhekről és a mézről

A február hónap promóállata is lehetne, a hónap nagy részét átdurmolja. 'M' betűvel kezdődik, és van ilyen tánc is. A váladékát teába csurgatjuk. Na ugye, nem a medve.

A nagyszüleim méhészek, amíg gyerekként náluk laktunk, kiokosodtam a fullánkos rovarokkal kapcsolatban. Vagyis tudom, hogy hiba volt narancssárga felfújható medencét venni, mert a méhek egyből nektárnirvánát haluztak tőle, és azonnal kiszúrták. Ha megcsíptek, míg a kertben játszottam, azzal vigasztaltam magam, hogy nem leszek reumás, és tudtam, hogy a kis rovar rosszabbul járt, a csípés számára volt halálos. A mézfogyasztással kapcsolatban azt a hibát is elkövettem, hogy csak akkor ettem mézet, ha fájt a torkom, így a mai napig a betegséggel kapcsolom össze, és kalácson, kenyéren nem szívesen eszem. Pedig áldásos hatását már az ókorban is ismerték. Következzék pár közkeletű elképzelés és a valóság, ami a kaptár mögött van.

Kezdjük az elején! A méh szúr, szúr, csíp, a darázs viszont vág

A méhnek van fullánkja, és a harcias kirohanás neki az életébe kerül. A fullánk ilyenkor általában megtalálható a csípés helyén. Allergiás reakció esetén azonnal orvost, mentőt kell hívni, enyhébb tünetek esetén vizes borogatás ajánlott, szódabikarbónás péppel (víz+ szódabikarbóna) jól semlegesíthetjük a savas méreganyagot.

Ha a méz kristályossá válik, azt jelenti, telerakták cukorral, hamisított mézet vettünk - nem igaz!

A méz kristályosodása természetes folyamat, 15 fok alatti hőmérsékleten fizikai szerkezete megváltozik. Ez azonban nem ront a minőségen, hatóanyagai nem sérülnek ettől. Gyermekkori emlékeim is erre rímelnek, nyáron sosem láttam kristályos mézet a méhész nagyszülőknél, viszont télen gyakran besűrűsödött az üvegben. Mikróban vagy 45 fokos vízfürdőben könnyen visszaalakítható. A tévhit alapja az lehet, hogy a méltán népszerű akácméz nem hajlamos a kristályosodásra, ellenben más mézfajtákkal.

Hogyan döntsük el ránézésre, hogy jó minőségű mézet vettünk-e?

A méz minősége könnyen ellenőrizhető, csak fejre kell fordítani az üveget, és megnézni , hogy a kialakult levegőbuborék mennyire kúszik fel hamar az üveg tetejére. Ha túl gyorsan feljut, az azt jelenti, hogy túl magas a méz víztartalma, aminek nem örülünk. Ehhez az eljáráshoz kell némi bizalom, ha a mézes pultnál ücsörgő méhésztől vásárolunk, de ha nincs félnivalója, talán nem néz szúrós szemmel ránk. Mégsem olyan zavaró eljárás, mintha kézzel egyenként méricskélnénk le a málnaszemeket.

Megfázás esetén nincs jobb egy forró mézes teánál - tévhit!

Ezt lehet, hogy a torokcukorka-gyárosok találták ki. Ugyanis ha a mézet forró teába, bármibe csurgatjuk hatóanyagainak nagy részét tönkretesszük. Így nem használ a torokfájás ellen, és miután túladagoltuk magunkat a hatástalanított mézzel, kénytelenek leszünk bevásárolni a patikában.Vitamintartalma mellett a méz főleg az ásványianyag-tartalma miatt tesz jót velünk, de figyeljünk rá, hogy ne forró italba keverjük. Adagoljuk külön a bögrébe, amikor a tea/tej már iható hőmérsékletű.

Az én kedvencem a hársméz

A hárs virágzása a legkorábban történik a mézelő virágok közül. Ezért ezt általában a kertváros burjánzó hársfáiról gyűjtik be a szorgos méhek. Leghatásosabb ha fáj a torkunk, nagyszerű köhögéscsillapító, hársfavirág teával ideális párosítás. A vegyes virágméz a kertváros milliónyi virágjának esszenciája, nem beazonosítható, benne van minden, ami a költözés előtti időszakban a környéken virágzik. Nyáron a méhkaptárakat gondosan rögzítve teherautóra emelik, és irány az akácerdő, napraforgómező vagy a selyemfűliget - mikor mi virágzik. A költözés mindig este történik, mert meg kell várni, hogy a méhek maguktól visszatérjenek a kaptárba. A méhészek kamionstop idején is közlekednek, hiszen élő állatot szállítanak.

Tippek gyerekeknek!

Szó sem lehet róla, hogy a gyerkőc uzsonnája előbb rácsöpögjön a szőnyegre, aztán a kanapéra, vagyis az egész lakás ússzon a mézben. Megoldás a krémméz: nem csöpög, isteni íz. A titok a méz szerkezetében rejlik. A krémméz valójában apró szemcséjű kristályosított méz, ilyen például a repceméz.

Tippek felnőtteknek!

Mézes pálinkát nem érdemes fogyasztani rekreációs céllal, viszont nagyon hatásos, ha meg vagyunk fázva. A méz jellegzetes íze általában a pálinka silányságát hivatott elfedni.

Ez is érdekelhet!

16 édesség a '80-as évekből, ami feltépi az emlékeidet

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...