Kaszinótojástól a pástétomig – 7 hely, amelyre bátran rábízhatjuk az ünnepi előételeket

Túlzás nélkül napokat el lehet bíbelődni a munkálatokkal, ha minél többféle finomságot szeretnénk varázsolni előételként a karácsonyi asztalra. Márpedig a májpástétomoknak, kaszinótojásnak, franciasalátának, roládoknak nagy hagyománya van itthon, a tradíciókat pedig fel is frissíthetjük új ínyenc ízekkel. 7 helyet ajánlunk 2023, ahonnan érdemes hideg ízelítőt választanunk az ünnepekre.

  • „Varázslat” és „Csillogás” a Szuterén Gasztrotérben

A XI. kerület nem a nyüzsgő kávéházi-éttermi életéről híres, a Szuterén azonban megéri az utat Pest kertvárosába. Ne csodálkozzunk, ha megérkezünk, egy kertes családi ház a helyszín, ahol egy kedves pár fogad. A kevés fennmaradt hazai lakásétterem egyike a Szuterén, ahová egészen egyedi hangulatú vacsoraesteket szerveznek: zene, színház, irodalom találkozik a gasztronómiával. Minden ünnepre helyes gourmet csomagokkal készülnek, az idei karácsonyi csomagokba pedig olyan finomságok kerülnek, mint a birsalmás kacsarilette, a szilvás céklachutney, a pisztáciás pástétom füstölt hússal, aszaltparadicsomos diópesztó vagy a gyümölcskenyér. A Varázslat a kisebb csomag, a Csillogásba már eggnog (tojáslikőr) és bor is kerül. Ajándéknak is kiváló!

Szuterén Gasztrotér / forrás

Szuterén Gasztrotér

Budapest XV. kerület, Bezsilla Nándor u. 29.

  • Csak stílusosan a Marthe Gasztroműhelyből

A tatai Marthe nem egy étterem, hanem ínyencműhely és macaronbázis. Stílusosan tálalt édes és sós finomságaikkal nem csak cégeket szolgálnak ki, mi is rendelhetünk tőlük az ünnepekre: háromféle hidegtál közül választhatunk. A Klasszikus, Gourmet és Prémium nevű összeállítások olyan választékos falatoznivalókat rejtenek, mint a bélszín carpaccio, a garnélás sajtkrémmel töltött tojás, a füstölt lazac kapros túróval, de szavazhatunk a hagyományos, közérthető vonalra a fasírtgolyókkal vagy baconbe tekert csirkével. Kiszállítást is vállalnak.

Marthe Gasztroműhely / forrás

Marthe Gasztroműhely

Tata, Tavasz u. 114.

  • Karácsonyi bőségtál a soproni Erhardttól

A soproni Erhardtban működik az ország egyik megbízhatóan kiválóan teljesítő kovászos pékműhelye, az éttermet pedig jóval régebb óta ismerik és szeretik a határközeli településen. A bőséges karácsonyi hidegtálhoz vétek nem Erhardt-kenyeret beszerezni, és az ünnepeket füstölt-főtt marhanyelvvel, kolbászhúsos sertésszűz-roláddal vagy old school kaszinótojással és tormakrémmel töltött sonkatekerccsel bedurrantani. A húsos-tojásos hideg fogások mellé köretként zöldségek és gyümölcsök is kerülnek az Erhardt-tálra.

Erhardt Étterem és Panzió / forrás

Erhardt Étterem és Panzió

Sopron, Balfi út 10.

  • Káptalantóti télen is menő: finomságok Kinga Kamrájából

A káptalantóti Kővári Kecskefarm éléskamrája előttünk is nyitva áll. A kecskesajtkészítéssel és mangalicahús-feldolgozással foglalkozó tanyán kézműves élelmiszerek sora készül, ezekből pedig ínyenccsomagok karácsonyra. Sajttálak és hústál, Kamra ízelítő és a Kamra legjava csomag rejti a harapnivalókat a kecskekolbásztól a kézműves parenyicasajton át a 6 hónapon át érlelt tehénsajtig. Ha nem utaznánk a beszerzés kedvéért Káptalantótiig, öt budapesti átadóhelyen van kiszállítás advent három soron következő csütörtökén.

Kinga Kamrája / forrás

Kinga Kamrája

Káptalantóti, Kővári Kecskefarm Hrsz.:, 0271 2

  • Ehető karácsonyfa a Secret Garden Bistróból

Ha Borsodban élnénk, biztosan elgondolkodnánk az alsózsolcai Secret Garden Bistro falatozni való karácsonyfáján. Bizony, ennek a fának a díszei ehetők, mégpedig előételként tökéletes harapnivaló, együtt eszegethetjük le a karácsonyfai ágairól a sós ízelítőket. Ha a Secret Gardennek szavaztunk bizalmat, négyféle ünnepi tál közül is választhatunk (egy közülük vegetáriánus). A helyes kis borsodi ételbárban tucatnyi finomságból állítják össze a tálakat, és olyan nem közhelyes fogások közül válogathatunk, mint a haltepertő, a kulimász szósz vagy a vasi és cigánypecsenye.

Secret Garden Bistro / forrás

Secret Garden Bistro

Alsózsolca, Ilona út 7.

  • Tatár bifsztek és pazar bőségtál a Colorado Steakhouse-ból

Irány Colorado – szól az étterem neve, mi pedig azt mondjuk, hogy irány Nyíregyháza. A ‘90-es években divatba jött vadnyugati stílus megvetette a lábát Nyíregyen, a Colorado éttermet pedig szereti a környék. Itt naná, hogy karácsonykor is kínálnak BBQ tálat és sajttortát, de az amerikai kedvencek mellett a magyar hagyományoknak is adóznak. Előételként tatár bifszteket és hidegtálat is kérhetünk, amin nem kevesebb mint 15-féle fogás sorjázik a jércemellsalátától a tormakrémmel töltött sonka-sajttekercsen és Stefánia-vagdalton át a göcsei csirketekercsig. Főételnek is bőséges!

Colorado Steakhouse / forrás

Colorado Steakhouse

Nyíregyháza, Blaha Lujza stny. 4-6.

  • Kocsonya, ecetes hal és libamájjal töltött tojás a Tornácosból

A Fertő-tavat megkerülő bicikliút és a Fertő-Hanság Nemzeti Park szomszédságában található Tornácos Hotel étterme a Fertő-tó környékének legjobbja. Ha az ő hidegtálukra szavazunk, akár egy frissítő téli kirándulással is egybeköthetjük a látogatást (személyes átvétel december 22-én vagy 23-án). Nem fukarkodtak a karácsonyi slágerekkel: a kötelező felvonások mellett olyan kedvenceket vihetünk tőlük, mint a tatár bifsztek, kocsonya, ecetes hal, hideg libamáj zsírjában hagymalekvárral, libamájjal töltött tojás, lazacpástétom vagy a nosztalgikus sonkatekercs. És ez még nem a teljes kínálat!

Tornácos Étterem - Hegykő / forrás

Tornácos Étterem

Hegykő, Kossuth Lajos u. 74.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Colorado Steakhouse

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...