Mi egyszerűen odavagyunk a rizottóért, így amikor csak tehetjük, akkor ezt a hihetetlenül változatos ételt készítjük el otthon. Bár a rizottófőzés nem tartozik a legegyszerűbb konyhai mutatványok közé, ettől függetlenül nem lehetetlenség otthon is elkészíteni. Sőt, csupán pár apró részletre kell odafigyelned ahhoz, hogy te is elkészíthesd a legkrémesebb verziót. Mutatjuk is!
Íme az 6 szarvashiba, amit rizottófőzés közben elkövethetsz
1.) Rossz fajta rizst használsz
A rizs minden rizottó alapja. A nem megfelelő típus használata azonban tönkreteszi az egész ételt, függetlenül az alkalmazott főzési technikától. A kevesebb keményítőt tartalmazó rizsfajták (jázmin vagy a basmati) nem megfelelőek a rizottóhoz. Olyan rövid szemű fajtákat kell választani, amelyek több keményítőt tartalmaznak. Ilyen például az arborio, amely az egyik legjobb fajta, ha rizottóról van szó. Rövid szeme és magas keményítőtartalma miatt ideális a rizottóhoz, vagy bármely más, krémes állagot igénylő rizsételhez.
2.) Nem pirítod meg a rizst
Még ha el is kerülöd az első nagy hibát, és megfelelő rizottó rizst használsz, könnyen tönkreteheted a fogást, ha nem pirítod meg a rizst. A pirítás valóban a rizottó elkészítésének egyik alapvető lépése, ugyanis segít abban, hogy a rizsszemek ne főjenek szét főzés közben. Csak akkor lehet elég krémes a rizottód, ha sose hagyod ki ezt a lépést. Próbáld ki ezt a mentás borsós rizottót!
3.) Vizet használsz alaplé helyett
A kevésbé tapasztalt rizottókészítők egyik leggyakoribb hibája, hogy alaplé helyett vizet használnak. Sokan ugyanis nem gondolnak bele, hogy a rizs nemcsak a folyadékot fogja felszívni, hanem a benne lévő összes ízt és aromát is. Igen, jól gondolod, hogy az elkészítés alatt végig a lábos felett kell állni, de hidd el, hogy megéri! Természetesen fűszerekkel is ízesítheted a rizottót, de sokkal egyszerűbb alaplevet használni.
4.) Az összes alaplevet egyszerre öntöd a rizsre
Egy szintén gyakori hiba, hogy a legtöbben az összes alaplevet a rizsre öntik, miközben lassan adagolva kell a folyadékot a rizottóhoz adni. Éppen csak annyi alaplevet adj mindig hozzá, hogy az éppen ellepje az rizst, majd jól keverd el az egészet. Ezenkívül kerüld a hideg alaplé hozzáadását a meleg rizottóhoz, mivel ez lelassíthatja a főzési folyamatot.
5.) Nem megfelelő serpenyőt használsz
A tökéletes szuper krémes rizottó nemcsak az összetevőkön és a technikán múlik, hanem azon is, hogy milyen típusú edényt választasz ki hozzá. A szélesebb, laposabb serpenyők például megfelelőbb párolgást tesznek lehetővé, ami azt jelenti, hogy a rizottó sokkal egyenletesebben és gyorsabban tud elkészülni, mint mondjuk egy mélyebb serpenyőben.
6.) Kihagyod az egyik legfontosabb lépést
Ha nem adsz vajat vagy parmezánt a rizottóhoz, akkor sosem lesz olyan krémes állaga, mint amilyenről álmodoztál. Ám ezt a lépést csak azután kell elvégezned, miután levetted a rizst a tűzről. Az általad kiválasztott összetevő hozzáadásakor jól keverd át a rizst, majd hagyd legalább 5 percet pihenni, mielőtt tálalnád. Készítsd el ezt a sáfrányos rizottót sütőtökkel!
Még több konyhai tipp vár rád: