Hiánycikk lehet az egyik kedvenc olajunk!

Nagy problémával kell megküzdenie idén az olasz olívatermelőknek, a szélsőséges időjárás hatására ugyanis rettenetesen kevés olívabogyó termett a tavalyi évben. 

25 éve nem volt olyan rossz az olívatermés Európa-szerte, mint most, derül ki az index.hu cikkéből.

A heves esőzések, tavaszi fagyok és a nyári szárazság hatására idén 57%-os visszaesés következhet be az olívatermelésben.Riccardo Valentini, az Euro-Mediterrán Klímaváltozási Központ vezetője szerint a szélsőséges és extrém időjárási viszonyok okozzák az alacsonyabb termésátlagot. A drasztikus visszaesés nem csak az idei évre lehet jellemző, Valentini szerint a változó időjárás és klíma a jövőben is problémát jelenthet nem csak Olaszországban, de Európa többi mediterrán országában is.

A szakértő szerint elég csupán néhány olyan nap az évben, amikor az átlagosnál sokkal alacsonyabb vagy magasabb a hőmérséklet és szárazabb az idő, a termelés mennyisége ezeknek a szélsőséges időjárási viszontagságoknak köszönhetően is drasztikusan csökkenhet.

Ezt olvastad már? - 10 ok, amiért imádjuk az olívaolajat - messze nem csak főzéshez hasznos a "folyékony arany"

Nem csak az időjárás, de a Xylella fastidiosa nevű baktérium is fenyegeti a megtépázott és legyengült fákat, amely egyébként Európában a csonthájasokat és a szőlőket egyaránt fenyegeti.

A mostani előrejelzések szerint a 2018-19-es évben az olaszok mellett a görögök és a portugálok termésátlaga is nagyon visszaesett, míg a portugálok 20 százalékkal, a görögök 42 százalékkal termeltek kevesebb olívát az előző évekhez képest.

Ezeket olvastad már?

via: index.hu

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...