Heti menü – őszies, házias ételek 7 napra, borpárosításokkal

Itt van az ősz, itt van újra...és valóban, egyre hidegebb van, egyre többször kuckózunk be, és ezzel párhuzamosan egyre nagyobb kedvvel főzünk házias, vagy éppen elegáns, húsban gazdag, melengető fogásokat szezonális alapanyagokból. Ilyenkor sokasodnak a vendégségek is, és nem ritkán egy-egy üveg bort is nyitunk az ebéd/vacsora mellé. Ezen a héten minden fogáshoz passzintunk egy csodás üveg bort is, tartsatok velünk! (x)

A héten melengető, házias, mégis sokszor különleges fogásokkal készülünk az egyre hidegebb időjárásra, az ősz szépségeire, a sötétebb, kuckózósabb estékre, és minden főfogás mellé ajánlunk egy-egy üveg csodás bort is. Főzzetek velünk a héten is!

HÉTFŐ

Leves

Selymes répakrémleves, melyet chilis tökmaggal tálalunk az ősz színeiben és ízeiben. Laktató, de nem nehezít el, hogy maradjon hely a másik két fogásnak is.

Főétel

A lazac a rozé borok egyik legjobb barátja, a cékla pedig mostantól egyik leghűbb társunk lehet a mindennapokban, melyet főleg sütőben sült formájában ajánlunk. Könnyed ebéd vagy vacsora egy olyan halétellel, amit – szinte – mindenki szeret!

Lazac céklaágyon

Évekkel ezelőtt találtam egy szuper receptet egy női magazinban. Azóta többször is elkészítettem már, ha valami ünnepi kajára volt szükségem. Persze nem feltétlenül ünnepi ez az ...

Desszert

Brownie, mely töményen csokis, belül kicsit ragacsos, a teteje viszont csodásan ropogós. Hogy egy kicsit csavarjunk rajta, a vaj egy részét tahinire, azaz szezámmagpasztára cseréltük a receptben.

Tahinis brownie

A brownie nem véletlenül sokunk egyik kedvenc süteménye, hiszen töményen csokis, belül kicsit ragacsos, a teteje viszont csodásan ropogós. Hogy egy kicsit csavarjunk a hagyományos ...

Borajánló a főételhez: Juhász Prémium Cabernet Sauvignon Rosé

A Juhász Prémium Cabernet Sauvignon Rosé az egri borvidék színes könnyed bora, melyet a Juhász testvérek a végtelen gyümölcsösség, a tradíciók és a modern technológia ötvözésével töltenek a palackba.

KEDD

Leves

Orjaleves készül ma, amely egyből megidézi a nagymama legfinomabb ebédeit, és ki ne szeretne nosztalgiázni?

Főétel

Az egyik legtipikusabban magyaros, tartalmas, testes étel, amely sokunk óriás favoritja: ez a marhapörkölt. A köretről is ejtsünk szót, mely a hideg időben külön jólesik majd: hagymás dödölle, ahogy azt kell!

Desszert

Mi lehetne más, mint egy valódi, őszies almás pite? Ezúttal rácsokkal, sok porcukorral, rengeteg töltelékkel készítjük, hogy a külcsínre se legyen panasz.

Borajánló a főételhez: Eszterbauer Tivald

Az Eszterbauer Tivaldot mély sötét színek jellemzik, illata visszafogott, de nagyon dús, tartalmas. Tele van szederrel és áfonyával, étcsokoládéval és egy kis konyakos meggyel. Szájban erőteljes, de nem bántó tanninok, bors és édes fűszerek jellemzik. Érthetően magas az alkoholtartalma, de a szerkezetet nem tudja megbillenteni, érett, tartalmas, erőteljes anyaggal van dolgunk. A hordóhasználat nagyon szép. Lecsengése dús ízekkel, hosszan köszön el.

SZERDA

Leves

Ha ősz, akkor sütőtök, ha hideg, akkor pedig melengető, tartalmas levesek. Ez a recept mindkét kritériumnak megfelel, de pont annyira telít el, hogy a főételnek is maradjon hely. Ezúttal citrusos-almás ízben hoztuk el nektek:

Főétel

A tészta- és csirkeimádók napja lesz a szerda, ez a főétel pedig tényleg megér egy misét – a fogás lényege a csirke mellett a krémes, tejszínes, sűrű, parmezános mártás!

Csirkés Alfredo (Chicken Alfredo)

A Chicken Alfredót sokan (tévesen) egy olasz tésztafogásként tartják számon, pedig ez a recept eredetileg Amerikában ütötte fel a fejét. A csirkés verzió elődje a Fettucine Alfredo ...

Desszert

Ez az egyszerű túrós süti azoknak készüljön, akik egészen gyors, mégis házias és nagyon túrós édességben gondolkodnak. Egy tepsi nem elég!

Borajánló a főételhez: Bock villányi kupola fehér cuvée száraz fehérbor

A Villányi borvidékről származó szőlőből, reduktív eljárással készített elegáns fehérbor. A borban a néhány százaléknyi Rizlingszilváni mesterien ellenpontozza a Sauvignon Blanc behízelgő aromavilágát, míg a testet a kortyhoz a Chardonnay adja. Lecsengésében a mészköves, ásványias jelleg érezhető. Fogyasztását 10-12 °C fokon ajánljuk.

CSÜTÖRTÖK

Ezen a napon nem kedvezünk azoknak, akik diétáznak. A levesünk egy klasszikus, magyaros fokhagymakrémleves formájában érkezik, hogy felkészítsen minket a kiadós főételre.

Főétel

A borhoz választottuk a főételünket, mert a bikavér a csülökételek egyik legcsodásabb kísérője lehet. Ne fukarkodjunk most a kalóriákkal!

Egészben sült csülök pékné módra

Mára a magyar konyha egyik klasszikus étele lett a csülök pékné módra. Úgy az igazi, ha nevéhez híven kemencében sütjük, de sütőben is isteni lesz, főleg ha nem félünk a zsírtól!

Desszert

Somlói galuska az utolsó fogás, és szerintünk ezzel nem sokan fognak ellenkezni. Jól gondoljuk?

Somlói galuska

Ritkán járunk cukrászdába, ha útba is vesszük a kedvenc helyünket, célirányosan tesszük: somlói galuskáért megyünk. Most először megpróbálkoztam az elkészítésével itthon. Kissé ...

Borajánló a főételhez: Juhász Bikavér

A Juhász Bikavér az egri történelmi borvidék legendás hírű bora. Kékfrankos, Blauburger, Merlot és Cabernet Sauvignon kékszőlőfajták házasításából készült vörösbor. Mély, rubinszínű, érlelt fűszeres illattal rendelkező elegáns vörösbor, zamata hosszú, nemes és élményteli. Fogyasztását 17-18 °C-on ajánljuk. Az optimális fogyasztási idő a palackozást követően 5-6 év.

PÉNTEK

Leves

Az őszies ízek kedvelői szeretni fogják levesválasztásunkat, mely most édes ízekben kerül az asztalra: szilva, fahéj, vanília, krémleves formájában.

Főétel

A borhoz passzoló szűzérme tökéletes lesz egy pénteki ebédhez vagy kiadós vacsorához. Tálalj hozzá tetszőleges köretet, petrezselymes burgonyát, burgonyafánkot, párolt zöldségeket.

Zöldfűszeres szűzérme

Ha gyorsan és egyszerűen szeretnénk valami különlegeset, akkor érdemes ezt a szűzérme-receptet elmenteni!:) Katt ide, ha bővebben olvasnál róla!

Desszert

Az áfonya fanyarságának sosem tudunk ellenállni, és ezen az édes, krémes tejkrémen csak jobban érvényesülnek a gyümölcsös ízek!

Mandulás-áfonyás tejkrém

Nyakunkon a karácsony, ilyenkor jobbnál jobb recepteket kutatunk fel, amelyekkel lenyűgözhetjük a családot és a barátokat. A dobogósok pedig a gyors, egyszerű és olcsó receptúrák. ...

Borajánló: Sauska C13

Vidám, fiatalos színű, látványos, üde bor. Vibráló meggy és fűszerillat, zamatos korty, harmonikus gyümölcsösség, közepesnél nagyobb test, telt, jó sav, robbanékonyság jellemzi. Syrah, cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc házasítása, finom bor hosszú lecsengéssel.

SZOMBAT

Leves

A zeller és a póréhagyma tökéletesen működnek egyetlen krémlevesben, és könnyed, mégis laktató első fogást alkotnak.

Póréhagymás zellerkrémleves

Ez a zellerkrémleves annyira jó lett, hogy azonnal fel kellett töltenem a receptjét, mert ezt mindenkinek meg kell kóstolnia! Olyan volt, mintha telenyomtam volna ételízesítővel, pedig csak ...

Főétel

Ez a kiváló marharagu pompás hétvégi ebéd vagy ünnepi fogás, mert bár sok munka nincs vele, kell neki idő, amíg a hús a sütőben omlósra puhul.

Mustáros marharagu

Az alapötlet Jamie öthozzávalós marhasültjéből jót, amit házasítottam a burgundi marha receptemmel, így született meg ez a mustáros marharagu. Kiváló vasárnapi ebéd vagy ünnepi ...

Desszert

A körte ki ne maradjon, ha az ősz legcsodásabb alapanyagait szeretnénk felsorakoztatni a héten!

Borajánló: Vylyan Ördög

A legenda szerint az Ördög a szerelmes és szerethető alvilági nagyúr, akinek végül mégiscsak túljárnak az eszén. A kékfrankosból, merlotból, zweigeltből és syrah-ból álló házasításunkat nem is tudtuk volna jobban kifejezni, mint az Ördög névvel. Ennek a bornak nem a kifinomultsága, hanem az életereje ejti rabul az embert. Illata és íze egyaránt a vörös és a sötétebb bogyós gyümölcsök keverékére emlékeztet, csöppnyi csokival és fűszerekkel kiegészítve. A meghiúsult ördögi házasság emléke ebben a cuveé-ben, vagyis egy igazi ördögi házasításban élhet tovább.

VASÁRNAP

ELŐÉTEL

Csodás kezdés, mely előkészít minket a még csodásabb folytatásra. Könnyed, őszies saláta, ami ráadásul egészséges is!

Főétel

A kecskesajt után a libamáj is különösen jól illik az aszúnkhoz, élvezzük ki a különleges ízeket, nem minden nap ehetünk ilyen lakomát!


Desszert

Könnyed karamelles desszert, melytől a vasárnapi menünk megkapja elegáns, tökéletes záró akkordját.

Créme caramel

A créme brulée mellett a franciák másik klasszikus édessége ez a karamellöntetes puding. Míg a créme caramelnek az alján van a puha karamell (mielőtt tányérra borítanánk), addig a ...

Borajánló: Royal Tokaji aszú

Illatában kellemes gyümölcsösség, sárgabarack és vajkaramella, ízében csipetnyi fűszeresség és citrusfélék jellemzik. Kiegyensúlyozott édességét kellemes savai szépen egészítik ki, üde, friss érzettel párosulva, hosszú lecsengéssel. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 11-13 °C. Kitűnő kísérője az édesfűszeres ázsiai konyhának, libamájnak és gyümölcsös desszerteknek.


Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...