A hét szakácsa: Veres Mari

E heti szakácsunk Veres Mari, azaz Mari nagyi, akivel április 26-án, 15-16 óráig találkozhattok is a Könyvfesztiválon, ahol Nagyszülők és unokák című könyvét dedikálja.

Rövidre fogom a bemutatkozást, mert jó néhány cikket írtam már a NoSaltyba, és azokból sok minden kiderül rólam. A legfontosabb, hogy imádok főzni, és a családomat és a barátaimat vendégül látni.

Veres Mari szakács

Mióta nagymama vagyok – talán mondanom sem kell –, az ételek kiválasztásakor unokáim korát és ízlését természetesen figyelembe veszem. És nemcsak nekik, hanem velük együtt is szeretek főzni. Mert akinek már van unokája, tudja, milyen irigylésre méltó kapcsolat tud kialakulni nagyszülők és unokák között. Olyan, amelyben félszavakból megértik egymást – és ezt a leghétköznapibb, együtt megélt közös élmények, mint a játék, a séta, az esti mese, a beszélgetés, és akár a főzés, csak erősítik. Arról már nem is beszélek, hogy például a főzés közben megesett kisebb-nagyobb bakik tovább bővítik, színesítik családi történeteinket.

Ezeket olvastad már?

Minderről a könyvemben is írok, és még sok minden másról. Mert persze néha nagyszülőnek lenni sem könnyű. Ismerősen hangzik ugye, hogy mindent megengedünk az unokánknak? Ha mindent nem is, de engedékenyebbek vagyunk – és legyünk is. Bizony az is előfordult, hogy hibáztam, de az is, hogy aggódtam, hogy féltem is kicsit.

Ezeket olvastad már?

Nehéz volt újrarendeznem szülővé vált gyerekeimmel a családi szerepeket úgy, hogy sokszor a jól bevált tapasztalataimat, módszereimet elavultnak tartották. Szerencsésen túljutottunk minden buktatón, és már csak az unokáimhoz kötődő ezernyi erőt adó pillanatra gondolok.

Ezeket olvastad már?

A könyvbe természetesen recepteket is válogattam, olyan igazi, unokáknak való ételeket. Most ízelítőül ajánlok néhányat a NoSaltyra feltöltöttek közül, és várok mindenkit szeretettel vasárnap délután 3 órától a Millenárison (B21 stand, Jaffa kiadó), hogy a Nagyszülők és unokákról együtt beszélgethessünk!

Mari korábbi cikkeit itt olvashatjátok!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...