Miért jó egyes szakértők szerint, ha régi, ütött-kopott a vasserpenyőd?

Szinte minden háztartásban akad legalább egy igazi, nehéz vasserpenyő, amit még a nagyitól örököltünk. Kicsit ütött-kopott, zsíros, de még sincs szívünk kidobni...ismerős? 

Hiába tisztítod meg kedvenc, régi, súlyos vasserpenyődet, az alapos súrolás után is úgy néz ki, mintha valami jó sűrű olajba mártottad volna? A szívedhez nőtt, mert még a nagyié volt, vagy egyszerűen nem tudod elképzelni nélküle a konyhai munkát? Van egy jó hírünk: nem is kell! Szakértők szerint ugyanis nem kell szégyellni vagy kapásból a kukába dobni a kopott, elszíneződött vasserpenyőket, mert még ennek is hasznát vehetjük a főzés során.
(*Figyelem, ez teflon serpenyőkre NEM vonatkozik!)

Mire vethetjük be?

A sötét, elszíneződött felület elősegíti az ételek, például a zöldségek karamellizálását. Rhoda Boone, szakértő mindig az ütött-kopott vasserpenyőjét veti be a zöldségek pörköléséhez, de a csirkecombot és a sertésbordát is szereti a már jól bevált, kissé viharvert serpenyőjében elkészíteni.
Ezzel Anna Stockwell, gasztroújságíró is egyetért. Mint mondja, a jól elhasznált edények sötét elszíneződése egyfajta természetes tapadásmentes felületként működik, ami azt jelenti, hogy a zöldségek kevésbé tapadnak le, így egyszerűbb ezekkel a serpenyőkkel a munka. A szakértő azonban a süteményekhez nem ajánlja, ebben az esetben fontos, hogy a lehető legújabb, legsimább felületű edényt használjuk.

Hogy tartsuk tisztán?

A mosás enyhe szappanos vízzel a legjobb, és tisztítás után közvetlen töröljük át, a gyors kiszáradás megakadályozza a rozsda kialakulását!

Ez is érdekelhet:

via epicurious

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek