A magyar konyhában kevésbé elterjedt köret (vagy akár főétel) a héjában sült burgonya, pedig nem igazán van vele teendő, hiszen a sütő végzi a meló oroszlánrészét - az előkészítés, fűszerezés viszont rajtunk áll vagy bukik. Míg a legtöbben a zsiradek (főként olívaolaj és/vagy vaj) illetve a só-bors mellett döntenek, most egy új tippet mutatunk, amivel más ízvilágba varázsolhatjuk a sülő héjas krumplit. Mindössze egy fűszer kell hozzá: füstölt pirospaprika!
A kulcs a füstölt pirospaprika lesz
Ez a rubinvörös fűszerpaprika-fajta jellegzetes füstös aromájával minden ételnek új, mélyebb karaktert ad, kiemelve az ízek gazdagságát.
A füstölt paprika füstös karaktere kiegészíti a burgonya egyszerűségét, viszonylag semleges ízét, és szép pirosas árnyalatúvá teszi a fogást.
A füstölt piros paprika jól ismert a spanyol konyhában, pimentón néven. Két fő típusa: a dulce (édes) és a picante (csípős). Az édes változat a füstölt paprika finom, édes és enyhén füstös ízét hozza, míg a csípős változat erősebb ízt és egy kis csípősséget ad hozzá.
Így használd a héjas burgonyán
Mosd meg a burgonyát, de ne hámozd meg. Szárítsd meg, majd locsold meg némi olívaolajjal.
Ezután mehet rá a füstölt pirospaprika, ízlés szerint egy csipet só, bors, zúzott fokhagyma, de ezek opcionálisak.
200 fokra előmelegített tepsire pakolva süsd a krumplit kb. egy óráig, amíg nem lesz puha a közepe és ropogós a héja.
Tálalhatod tejföllel, reszelt sajttal a tetején, esetleg zöldfűszerekkel megszórva, magában vagy köretként is.
Tipp: a füstölt paprika mindenbe mehet, amihez jól áll a füstös íz, és/vagy amibe amúgy is használnánk fűszerpaprikát, így millió magyar fogásban isteni - pörköltekben, hortobágyiban, paprikásokban, gulyásban, halászlében is.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több burgonya: