Háztartástan: gríz mindig legyen otthon!

Búzadara (gríz) mindig legyen otthon! Ha nincsen otthon búzadara, nem tudunk se tejbegrízt, se túrógombócot, se grízfelfújtat,se pirított grízt készíteni. Ez nem lenne jó, és a gyerekek is szomorúak lennének. A búzadarát, a liszthez hasonlóan, jól záródó dobozban, üvegben érdemes tartani.

A búzadara felhasználásakor mindig figyeljünk arra, hogyan dagad. Ez azért fontos, mert a búzadarának a dagadáshoz két dolog kell, folyadék és idő. Váratlanul sok folyadékot tud magába szívni, és váratlanul sokáig képes dagadni. Adjuk meg neki az időt és a folyadékot is, különben megégett, száraz grízes ételünk lesz. Különösen fontos erre figyelni a túrógombócnál, nem véletlenül írja mindegyik recept, hogy hagyjuk állni pár órát (akár fél napot) a tésztát. Ha pedig darát főzünk, soha ne hagyjuk magára, kevergessük, és ennek eredményeként, sima lesz és csomómentes.

  1. Főzzünk egy liter tejből sűrű tejbegrízt. Vagyis sűrűbbet, mint amilyet a menzán kaptunk gyerekkorunkban (és mindenképpen csomótlanabbat is). Ez utóbbit úgy érjük el, hogy a tejet először megmelegítjük és amikor már nem szívesen tennénk bele az ujjunkat, de még nem forr, na, akkor lódítsuk bele szépen azt a kb. 10 evőkanál (nem púpozott) grízt. És akkor 10 percig nem érünk rá semmire, mert keverünk. Tényleg ne hagyjuk ott egy pillanatra sem.
  2. Ha készen van, beledobunk 5-10 dkg vajat (ehhez sem kell mérleg, minél többet teszünk, annál krémesebb lesz, de 5 dkg már elég).
  3. Teszünk bele cukrot, olyan 5 evőkanállal.Én nem szeretem túl édesen, de ez ugye ízlés kérdése. Hozzáadunk mégegy csomag vaníliás cukrot és kevés reszelt (bio)citromhéjat.
  4. És most jön a neheze: szétválasztunk 5-6 tojást (ínséges időkben is legalább 4-et), a sárgáját a tésztához keverjük (ne legyen forró eddigre a tejbegríz) és a fehérjét keményre verjük, majd azt is hozzákeverjük óvatosan.
  5. Alaposan kivajazott, prézlizett tepsibe rakjuk és közepesen meleg sütőben (175 fok) megsütjük (kb. 45 perc).
  6. Ha készen van (tűpróbával ellenőrizzük), elzárjuk a sütőt és 5 percig még bent hagyjuk, így nem biztos, hogy összeesik. De ha össze is esne, finomnak finom lesz, különösen, ha házi sárgabarack-, eper-, málna- stb. dzsemmel (hígabb, mint a lekvár) kínáljuk.

Sült gríz

Nagymamámmal sütöttem a hétvégén. Gyermekkoromban egy kiadós leves után gyakran volt ez a második fogás, de uzsonnára is sokszor készítettük. Nagyon finom.

Gríztorta a Planétásból

Remélem, van köztetek olyan, aki ismeri a Planétás receptkártya sorozatot, és sok olyan is, aki féltve őrizgeti - mint mi is - és gyakorta süt-főz is belőle. Aki olyan szemtelenül ...

Mikrós grízes süti

Sajnos (?) nagyon édesszájú vagyok, és ha "rámjön", nem tudok türelmesen várni egy kakaós csigára, fánkra stb. Nekem azonnal kell!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...