Búzadara (gríz) mindig legyen otthon! Ha nincsen otthon búzadara, nem tudunk se tejbegrízt, se túrógombócot, se grízfelfújtat,se pirított grízt készíteni. Ez nem lenne jó, és a gyerekek is szomorúak lennének. A búzadarát, a liszthez hasonlóan, jól záródó dobozban, üvegben érdemes tartani.
A búzadara felhasználásakor mindig figyeljünk arra, hogyan dagad. Ez azért fontos, mert a búzadarának a dagadáshoz két dolog kell, folyadék és idő. Váratlanul sok folyadékot tud magába szívni, és váratlanul sokáig képes dagadni. Adjuk meg neki az időt és a folyadékot is, különben megégett, száraz grízes ételünk lesz. Különösen fontos erre figyelni a túrógombócnál, nem véletlenül írja mindegyik recept, hogy hagyjuk állni pár órát (akár fél napot) a tésztát. Ha pedig darát főzünk, soha ne hagyjuk magára, kevergessük, és ennek eredményeként, sima lesz és csomómentes.
- Főzzünk egy liter tejből sűrű tejbegrízt. Vagyis sűrűbbet, mint amilyet a menzán kaptunk gyerekkorunkban (és mindenképpen csomótlanabbat is). Ez utóbbit úgy érjük el, hogy a tejet először megmelegítjük és amikor már nem szívesen tennénk bele az ujjunkat, de még nem forr, na, akkor lódítsuk bele szépen azt a kb. 10 evőkanál (nem púpozott) grízt. És akkor 10 percig nem érünk rá semmire, mert keverünk. Tényleg ne hagyjuk ott egy pillanatra sem.
- Ha készen van, beledobunk 5-10 dkg vajat (ehhez sem kell mérleg, minél többet teszünk, annál krémesebb lesz, de 5 dkg már elég).
- Teszünk bele cukrot, olyan 5 evőkanállal.Én nem szeretem túl édesen, de ez ugye ízlés kérdése. Hozzáadunk mégegy csomag vaníliás cukrot és kevés reszelt (bio)citromhéjat.
- És most jön a neheze: szétválasztunk 5-6 tojást (ínséges időkben is legalább 4-et), a sárgáját a tésztához keverjük (ne legyen forró eddigre a tejbegríz) és a fehérjét keményre verjük, majd azt is hozzákeverjük óvatosan.
- Alaposan kivajazott, prézlizett tepsibe rakjuk és közepesen meleg sütőben (175 fok) megsütjük (kb. 45 perc).
- Ha készen van (tűpróbával ellenőrizzük), elzárjuk a sütőt és 5 percig még bent hagyjuk, így nem biztos, hogy összeesik. De ha össze is esne, finomnak finom lesz, különösen, ha házi sárgabarack-, eper-, málna- stb. dzsemmel (hígabb, mint a lekvár) kínáljuk.