Rendhagyó módon ezúttal nem egy klasszikus konyhában forgattunk, hanem Milutinovits Panka fotóstúdiójában, hiszen munkájából adódóan Panka itt foglalkozik a legtöbbet ételekkel, és itt tartja számtalan fotós kellékét is – tányérok, csészék, evőeszközök és egyéb kiegészítők százai találhatóak meg a lakásban.
Nézd meg a Házimenza legújabb epizódját itt:
Fokhagyma és paradicsom nélkül lehet élni, csak minek, vallja Panka, aki a friss zöldfűszereknek, különösen a kakukkfűnek is nagy rajongója. Rendszeresen főz, mert minden nap szeret meleget enni, ennek megfelelően az alapélelmiszerek mind ott figyelnek a kamraszekrényben.
Panka elmondása szerint szinte minden gyerekkori emlékében megjelenik valamilyen étel, mintha ez lenne a szűrő, hogy egy emlék megmaradt-e. A legelső ilyen, amire vissza tud emlékezni, amikor egészen kicsi, bölcsődés korában csúnyán elharapta a nyelvét és utána csupa krémes finomságot ehetett csak, például tejszínhabot, amit azóta is nagyon szeret. De ezen túl is számtalan gasztroélménye van gyerekkorából, hiszen anyukája és nagymamája is remekül főznek.
Panka azonban mégsem annyira tőlük tanult meg főzni, sokkal inkább az egyetemi évek alatt, amikor az első Jamie Oliver és Nigella Lawson szakácskönyveket és tévéműsorokat behozták Magyarországra. Emellett szombatonként sokat jártak anyukájával a Marczibányi téri biopiacra, ahol már ekkoriban is nagyon sokféle olyan alapanyagot lehetett kapni, aminek használata csak évek múltán terjedt el széles körben.
Fotózni már gimnáziumban is szeretett, amikor pedig elkezdett főzni, adta magát, hogy a saját főztjeit is lefotózza. Az egyetem után többféle területen is kipróbálta magát, de mindig volt benne hiányérzet a kreatív alkotással kapcsolatban. Ez hívta életre blogját, a hellogarlic-ot, ahová maga főzött, stylingolt és fotózott minden receptet.
A nagy áttörést Mautner Zsófinak köszönheti, akinek úgy megtetszettek a neki küldött képek, hogy a következő könyvének receptfotóit már Panka stylingolta. Azóta a magyar gasztroszcéna egyik legfoglalkoztatottabb, legismertebb alkotója lett, jelenleg is food stylist (és ételfotós) minőségben dolgozik.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ő az, aki megálmodja, hogyan nézzen ki az étel a képen, a food stylist választja ki és gondoskodik a képen lévő kellékekről, a tányértól kezdve az apróbb csetreszeken át egészen az étel tetejére kerülő petrezselyemszórásig.
A kezdetek óta Panka közel 30 szakácskönyvben dolgozott, ezekre mind nagyon büszke, emellett pedig az egyik nagy áruházlánc számára, Széll Tamással közösen készített szakácskönyvsorozat az, amit külön kiemelne.
Ami az inspirációt illeti, Panka régen nagy szakácskönyvgyűjtő volt, ma már a konyhában való tevékenykedést inkább a praktikum és a szezonalitás vezérli. Az olasz és az ázsiai konyha áll hozzá a legközelebb, na meg az olyan házias komfortkaják, amiket a nagymamája is szokott főzni: húsleves, rakott krumpli, töltött paprika, csirkepaprikás nokedlivel, aranygaluska. Ugyan bevallása szerint ilyeneket ő nem készít, viszont rendkívül örül, ha valaki megajándékozza vele. Saját konyhájában legutóbb egy családi vacsorára csinált narancsos-almás-fűszeres sütőtökkrémlevest és lasagnét.
Kameráink előtt ázsiai ihletésű, sokzöldséges pirított rizstésztát készített Panka, amit ti is bátran kipróbálhattok, mert egyszerű, de nagyon ízletes. Tálalás előtt mindenképpen szórjátok meg jó sok friss korianderrel, újhagymával és aprított mogyoróval.
A pirított zöldséges rizstészta teljes receptjét ide kattintva találod meg, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
A cikket a Fiskars támogatta, keress még több Fiskars terméket itt!