#HÁZIMENZA – Milutinovits Panka food stylist nem csak az ételek dekorálásához ért – VIDEÓ

Két évvel ezelőtt született meg a Nosalty első, főzésre hangolt Facebook-csoportja, a #HÁZIMENZA, mely a pandémia alatt igazi gasztroközösséggé nőtte ki magát. Az ebből elindult #HÁZIMENZA-videósorozatban főzni szerető civil emberek mutatják be kedvenc vagy éppen jól bevált receptjeiket. Ezúttal Milutinovits Pankánál jártunk, akinek a gasztronómia nem csak a hobbija, de a munkája is, hiszen food stylistként és ételfotósként dolgozik. Szakmájáról és kedves gasztrós emlékeiről beszélgettünk, közben pedig és egy szuper wokos pirított tészta is elkészült.

Rendhagyó módon ezúttal nem egy klasszikus konyhában forgattunk, hanem Milutinovits Panka fotóstúdiójában, hiszen munkájából adódóan Panka itt foglalkozik a legtöbbet ételekkel, és itt tartja számtalan fotós kellékét is – tányérok, csészék, evőeszközök és egyéb kiegészítők százai találhatóak meg a lakásban.

Nézd meg a Házimenza legújabb epizódját itt:

Fokhagyma és paradicsom nélkül lehet élni, csak minek, vallja Panka, aki a friss zöldfűszereknek, különösen a kakukkfűnek is nagy rajongója. Rendszeresen főz, mert minden nap szeret meleget enni, ennek megfelelően az alapélelmiszerek mind ott figyelnek a kamraszekrényben. 

Panka elmondása szerint szinte minden gyerekkori emlékében megjelenik valamilyen étel, mintha ez lenne a szűrő, hogy egy emlék megmaradt-e. A legelső ilyen, amire vissza tud emlékezni, amikor egészen kicsi, bölcsődés korában csúnyán elharapta a nyelvét és utána csupa krémes finomságot ehetett csak, például tejszínhabot, amit azóta is nagyon szeret. De ezen túl is számtalan gasztroélménye van gyerekkorából, hiszen anyukája és nagymamája is remekül főznek.

Panka azonban mégsem annyira tőlük tanult meg főzni, sokkal inkább az egyetemi évek alatt, amikor az első Jamie Oliver és Nigella Lawson szakácskönyveket és tévéműsorokat behozták Magyarországra. Emellett szombatonként sokat jártak anyukájával a Marczibányi téri biopiacra, ahol már ekkoriban is nagyon sokféle olyan alapanyagot lehetett kapni, aminek használata csak évek múltán terjedt el széles körben.

Bármilyen zöldség jól áll a pirított tésztának, legyen az gomba, répa, káposzta vagy hagyma. Pontos receptért katt a képre!

Fotózni már gimnáziumban is szeretett, amikor pedig elkezdett főzni, adta magát, hogy a saját főztjeit is lefotózza. Az egyetem után többféle területen is kipróbálta magát, de mindig volt benne hiányérzet a kreatív alkotással kapcsolatban. Ez hívta életre blogját, a hellogarlic-ot, ahová maga főzött, stylingolt és fotózott minden receptet.

A nagy áttörést Mautner Zsófinak köszönheti, akinek úgy megtetszettek a neki küldött képek, hogy a következő könyvének receptfotóit már Panka stylingolta. Azóta a magyar gasztroszcéna egyik legfoglalkoztatottabb, legismertebb alkotója lett, jelenleg is food stylist (és ételfotós) minőségben dolgozik.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ő az, aki megálmodja, hogyan nézzen ki az étel a képen, a food stylist választja ki és gondoskodik a képen lévő kellékekről, a tányértól kezdve az apróbb csetreszeken át egészen az étel tetejére kerülő petrezselyemszórásig.

Ha ti is elkészítenétek ezt a szuper pirított tésztát, kattintsatok a képre a receptért.

A kezdetek óta Panka közel 30 szakácskönyvben dolgozott, ezekre mind nagyon büszke, emellett pedig az egyik nagy áruházlánc számára, Széll Tamással közösen készített szakácskönyvsorozat az, amit külön kiemelne.

Ami az inspirációt illeti, Panka régen nagy szakácskönyvgyűjtő volt, ma már a konyhában való tevékenykedést inkább a praktikum és a szezonalitás vezérli. Az olasz és az ázsiai konyha áll hozzá a legközelebb, na meg az olyan házias komfortkaják, amiket a nagymamája is szokott főzni: húsleves, rakott krumpli, töltött paprika, csirkepaprikás nokedlivel, aranygaluska. Ugyan bevallása szerint ilyeneket ő nem készít, viszont rendkívül örül, ha valaki megajándékozza vele. Saját konyhájában legutóbb egy családi vacsorára csinált narancsos-almás-fűszeres sütőtökkrémlevest és lasagnét. 

A pirított zöldséges rizstészta receptjéért kattintsatok a képre

Kameráink előtt ázsiai ihletésű, sokzöldséges pirított rizstésztát készített Panka, amit ti is bátran kipróbálhattok, mert egyszerű, de nagyon ízletes. Tálalás előtt mindenképpen szórjátok meg jó sok friss korianderrel, újhagymával és aprított mogyoróval.

A pirított zöldséges rizstészta teljes receptjét ide kattintva találod meg, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

A cikket a Fiskars támogatta, keress még több Fiskars terméket itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...