#HÁZIMENZA – Balogh Marcsiéknál az étkezés nemcsak a gasztronómiáról, hanem az együttlétről is szól – VIDEÓ

Két évvel ezelőtt született meg a Nosalty első, főzésre hangolt Facebook-csoportja, a #HÁZIMENZA, mely a pandémia alatt igazi gasztroközösséggé nőtte ki magát. Az ebből elindult #HÁZIMENZA-videósorozatban főzni szerető civil emberek mutatják be kedvenc vagy éppen jól bevált receptjeiket. Az ünnepekre hangolódva fűszeres, őszies almás pitét sütött nekünk Balogh Marcsi, ami akár a karácsonyi asztalon is megállná a helyét. Miközben a fahéj és az alma illata bejárta az egész lakást, családról, gyerekkori emlékekről és a közös étkezés öröméről kérdeztük.

Marcsi számára a főzés nem új keletű hobbi, már kislányként is otthonosan mozgott a konyhában. Cigány családból származik, ahol hagyomány, hogy a gyerekek is besegítenek a házimunkába, így anyukája mellett leste el a sütés-főzés tudományát.

Az egymás segítése mellett az étkezés – különösen a vasárnapi ebéd – azért is fontos számára, mert az nemcsak az evésről, hanem a szeretett emberek együttlétéről is szól. Az egyik első, gasztronómiával kapcsolatos emléke is az, ahogy testvéreivel és unokatestvérével közösen falatozzák a nagymamája által készített paprikás krumplit egy nagy, piros lábasból. 

Marcsi omlós almás pitéjének receptjéért kattints a képre!

A szegény gyerekkor Marcsi főzéssel kapcsolatos szemléletét is meghatározza. Nevetve meséli, hogy szerinte két napot se bírna ki hús nélkül, hiszen megtanulta, hogy ha van hús, akkor azzal már jól lehet lakni, mert magában vagy bármilyen körettel megállja a helyét, de levest is lehet főzni belőle. Életében a legtöbbször is húslevest főzött, ez már csukott szemmel is tökéletesen megy. Emellett a sültek a legnagyobb kedvencei, különösen a kacsacomb, ami almával és naranccsal készítve az egyik fő specialitása.

Marcsi otthonosan mozog a konyhában, főztjét pedig az egész család imádja

Ugyanakkor a pazarlásnak nincs helye a konyhában, gazdaságosan főz, és mindent felhasznál, amit csak tud. A hétköznapokban a főzést is gyakran az határozza meg, hogy mi található a hűtőben, ezekből szokott á la Marcsi recepteket alkotni, amelyek általában nagyon jól sikerülnek, és mindenkinek ízlenek.

Marcsi számára épp ezek a legemlékezetesebb pillanatok a konyhában, amikor a családja megdicséri a főztjét, vagy épp anyukája az ő javaslatára próbál ki egy-egy új ízt a konyhában.

A pontos receptért katt a képre!

A Házimenza-forgatáson egy omlós tésztájú, fahéjas-gyömbéres almás pite készült. Az alma reszelve került bele, a tetejét pedig  nem hagyományos rácsokkal borította be Marcsi, hanem  a maradék tésztából kiszaggatott tésztaszívekkel. Ezt a kedves díszítést a lánya miatt kezdte el Marcsi, aki nagyon szereti, ha vidám és játékos az étel.

Csodásan omlós, mennyeien fűszeres, és nagyon almás – a pontos receptet a képre kattintva találjátok

Marcsi fűszeres almás pitéjének teljes receptjét ide kattintva találod meg, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

A cikket a Fiskars támogatta, keress még több Fiskars terméket itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...