Tovább járjuk az országot a Suzuki és a Nosalty közös sorozatának keretében. Eddig is elképesztő helyekre látogattunk el, az első, második és harmadik részeket itt megleshetitek. A mostani epizódban minden a mézről szól, ugyanis a Biksi Méhészet méhkasaiba nyertünk bepillantást.
Három generáció és a méhek
A zümmögő kaptárok mellett sétálgatva Biksi Mónika mesélt nekünk a méhészet történetéről. Egy igazi, vérbeli családi vállalkozásról van itt szó, már a harmadik generáció foglalkozik mézzel.
Minden 1968-ban kezdődött, Százhalombattán, ahol a Biksi nagyszülők először kezdtek méhészkedni.
Több mint 50 év munkája, tudása, szakértelme és elhivatottsága rejlik az édes üvegekben, talán ez is a titka, hogy a Biksi méz olyan népszerű. Termékeik több rangos versenyen is részt vettek, ahonnan rendszeresen díjakat is hazahoztak.
Vándorló életmód
De nem akármilyen méhészet a Biksi, hanem vándorméhészet. Ez az elképesztően érdekes és izgalmas életmód annyit jelent, hogy a méhek és a méhészet majdnem egész évben (a tél kivételével) folyamatosan költöznek.
A különböző időben virágzó növényeket követve utaznak egyik helyről a másikra, hogy minél többfajta mézet be tudjanak gyűjteni.
A mézen innen és túl
Éppen ezért a mézek nagyon széles választékban kaphatók. A jól megszokott akác- és virágmézen kívül a Biksiben gyűjtenek mézharmat-, gyümölcs-, facélia- és napraforgómézet is.
Ez azonban csak a kezdet: a különleges mézek mellett olyan termékeket is találhatunk, amikről valószínűleg sokan nem is hallottak. A nyers virágpor például ilyen. Az apró, granulátumra emlékeztető szemek fogyasztása igen egészséges, elsősorban magas fehérjetartalmuk miatt.
A méhpempő szintén egy kevésbé ismert mellékterméke a méztermelésnek. Ezt a folyadékot elsősorban a méhkirálynő fogyasztja, azonban az emberi szervezetre is nagyon jó hatással van. A Biksi Méhészetben kapható méhpempő nyers és organikus, fogyasztását pedig kúraszerűen ajánlják.
Egy igazi családi sikertörténet szemtanúi lehettünk, látogatásunk során megismerhettük, hogyan is működik egy vándorméhészet. A Biksi termékeket keressétek Százhalombattán, édesítsétek meg őstermelői mézekkel az életet!
Főzz valami finomat a Biksi Méhészet mézeivel:
A #HÁZICSEMEGE folyatódik!
További kalandok, valamint még több kistermelő és manufaktúra vár ránk a következő részekben. Kövessétek a sorozatot a Nosalty oldalán!