Badacsony és Keszthely környéke telis teli van felfedezésre váró helyekkel. A Balaton-felvidéki gasztronómiának köszönhetően a régió már nem csak nyáron fantasztikus. Rendhagyó módon, ezúttal két újrakezdőt is bemutatunk, akiknek szívügye, hogy a balatoni szezon ne csak két, két és fél hónapig tartson, és az emberek ősszel is ellátogassanak a magyar tengerhez, részben miattuk is!
„A süti legyen olyan, mintha otthon készült volna” - Mónisüti
Ha egy finom sütit akarsz enni Keszthely környékén, akkor irány a gyenesdiásiMónisüti. Kövérné Kalmár Mónika napi három tortával indította vállakozását, ma már saját cukrászdája van, és kollégáival körülbelül 4-500 tortát süt egy héten. Móni a végzettségét tekintve teológus, sokáig újságíróként dolgozott az egyik keszthelyi lapnál, de négy gyermeke miatt váltott.
„Négy gyerek mellett ez a munka már nem volt vállalható, váltanom kellett, ezért elkezdtem blogolni. Később jött a lehetőség: egy kávézó tulajdonosa megkért, hogy süssek neki tortákat”- emlékszik vissza a kezdetekre a Móni, aki hat és fél évvel ezelőtt vágott bele az otthoni sütögetésbe. Némi tapasztalata volt a sütéményekkel, hiszen középiskolai tanulmányait a keszthelyi vendéglátó szakközépiskolában végezte, de rengeteget tanult az internetről is.
Móni a semmiből építette fel a családi vállalkozását.„A kávézós az elején három tortát kért tőlem, amit kifizetett. Abból vettem meg a következő napra az alapanyagokat. Ahogy híre ment a sütijeimnek, egyre többen rendeltek tőlem. Gyakorlatilag, ami befolyt, azt forgattuk vissza, így tudtunk lépésről lépésre bővülni. Ma már a Dunántúl 15 kávézójába szállítunk tortákat” - magyarázza.
Móni egyszere írta a blogját és készítette a sütiket megrendelésre, amikor két és fél évvel ezelőtt megkeresték őt és férjét egy gyenesdiási ház eladásával. A tulajdonosok visszautasíthatatlan ajánlatott tettek. Ma itt lakik a család, működik a cukrászüzem, és több mint egy éve a cukrászda is, amit az ország legjobbjai közt emlegetnek.
A cukrászdában körülbelül 15 féle különböző tortát árulnak naponta. Figyelnek a szezonalitásra, A legnépszerűbbek a somlói torta, a mézes krémes, a lengyel szilvatorta és a házi krémes, amit nekünk is lehetőségünk nyílt megkóstolni. A süti könnyed, a krém lágy, a tetején pedig isteniek az összetört tésztalapok. Igazi házias jellegű finomság, ahogy az egy családi cukrászdától várható. Az almás rizlingtorta is isteni, egy morzsa sem maradhat a tányéron!
„A süti legyen olyan, mintha otthon készült volna, a vásárlók is ezt várják el”- vallja Móni, aki a napi termelésben már nem nagyon vesz részt, inkább csak felügyeli, koordinálja a feladatokat, de mint mondja, a sütemények megalkotásánál mindig jelen van.
A kínálatban egyébként vannak paleo sütik is. Ezeket a különböző ételérzékenységekkel küzdő vásárlók miatt árulják.„Fontos szempont, hogy a paleo élvezhető legyen, a vásárlóknak ne fűrészporos valamit adjunk, hanem a sütiknek legyen élvezeti értéke” - jegyzi meg Móni.
A gyenesdiási Mónisüti szeptember másodikától visszatér az őszi-téli-tavaszi nyitvatartáshoz, és délelőtt 10 órától este 6 óráig várja a vendégeit.
Mediterrán életérzésre vágyott, a Szent György-hegyen találta meg - Taberna Infinito
Gyenesdiástól alig 20 percnyi autókázásra található Kisapáti. Az apró falucska felett található a Taberna Infinito, ami az ország egyik legszebb, és legmegnyugtatóbb kilátását tárja elénk.
Bicskei Sándor tavaly nyáron hozta el a mediterrán életérzést a a Szent György-hegyre.„Én erre az életérzésre vágytam, elköltöztem volna Dél-Európába, mondjuk Szicíliába, mindenképpen valami olyan helyre, ahol szívből jön a vendéglátás, frissek, ízletesek az ételek” - mondja Sándor, aki végül a Balatonnál kötött ki, pedig nagyon későn jött nála a szeretet a magyar tenger iránt. Gyerekként sokat nyaralt a Balatonnál, mégsem vonzotta. Aztán egyszer Kisapáti felé autókázott, és beleszeretett a környékbe, a hegyekbe.
Sándortól megtudjuk, hogy bár a Szent György-hegyi telket már pár éve megvásárolta, rengeteg munkája volt abban, hogy létrehozza rajta a mediterrán életérzést. A kivitelezésben barátok is segítettek neki. A végeredmény pedigmagáért beszél!
Évekig dolgozott értékesítőként a fővárosban, de a vendéglátás sem állt tőle távol. A 2010-es évek elején a Blaha Lujza téren elsőként nyitott olyan pizzázót, ahol szeleteket kínáltak elvitelre, de volt egy görög ételbárja is. Mindkét vállalkozásába belebukott, de mint mondta, rengeteget tanult a történtekből. Miután ráunt az értékesítői szakmára, és szakított barátnőjével, úgy döntött újra belevág a vendéglátásba a Balaton közelében, de ezúttal megpróbálja jobban csinálni.
A Taberna Infinito a finom ételek mellett élményt nyújt a látogatóknak, akik kiszakadhatnak a mindennapi hajtásból, közel kerülhetnek a természethez, és gyönyörködhetnek a csodás panorámában. A tapasokat előzetes bejelentkezés alapján, korlátlanul lehet fogyasztani. A hagyományos, szalámikat tartalmazó tálak mellett kérhetünk chilidrónt, azaz spanyol pörköltet is. Az ételeket a Fischer, Nyári és Bajnóczy pincészet boraival kísérhetjük.
A gyönyörű kilátásról, a finom ételekről és borokról ősszel sem kell lemondanunk. A Taberna Infinito szeptemberben is várja a lazulni vágyókat. A mediterrán életérzést péntektől vasárnapig lehet élvezni. Figyeljétek a táblákat, mert nagyon könnyű eltévedni!
Ezeket olvastad már?
ÚjraKezdők: „Engem a föld hívott vissza” - így lett Tamara...
Megéri a rendőr szakmát feladni, vidékre költözni, és saját gazdaságot fenntartani? Németh Tamara történetéből kiderül.
Fenes GábrielÚjraKezdők: „Nem akartam én lenni az, akinek mindig összefacsarodik a...
Márk Szonja négy éve nyitott cukrászdát, amit tavaly bezárt, most a tortakészítés mellett workshopokat tart. Egy többszörös ÚjraKezdővel beszélgettünk.
Fenes Gábriel„Nézzünk szembe az összes félelmünkkel, mert utána minden egyszerűbb lesz!”...
Új sorozattal jelentkezünk, amelyben olyan embereket mutatunk be, akik korábbi hivatásukat hátrahagyva valósították meg álmaikat. Első újrakezdőnk a füredi Péklány, Orsi.
Fenes Gábriel"A nagymamám húslevese vagyok" - Konyhanyelven Pesti Istvánnal, a tatai...
Legfrissebb interjúsorozatunkban alaposan kifaggatjuk gasztroközeli alanyainkat olyan kulisszatitkaikról, amiket csak kevesen mernek/engednek megkérdezni. Ez a Konyhanyelven.
Hering András