Néhány összetevőből készül a természetes konyhai zsíroldó

Manapság egyre többen fordulnak a zöld megoldások felé, ami általában nemcsak a bolygónak jó, hanem a pénztárcánknak is. A bolti vegyszerek ugyanis bekerülnek a vizekbe, ezáltal roncsolva az élővilágot, ráadásul egy-egy takarítással akár több ezer forintot is „lehúzhatunk a lefolyón”.

A konyhai zsíroldó például épp olyasvalami, ami kifejezetten káros a természetre, nem is csoda, hogy a használatát csak gumikesztyűben ajánlják. Az alábbiakban viszont bemutatjuk, hogy lehet ezt másként is csinálni!

Néhány összetevőből készül a természetes konyhai zsíroldó

Az alábbi természetes konyhai zsíroldóban van ecet, ami egy igen hatásos tisztító- és fertőtlenítőszer, folyékony szappan, ami remekül kiszedi a foltokat, szódabikarbóna, ami gyengéd csiszoló hatással rendelkezik, végül, de nem utolsó sorban pedig esszenciális olajok is helyet kaphatnak benne, amelyek a remek illatért felelnek. Nézzük, pontosan hogyan készül ez a konyhai csodaszer!

Mindenképp szükségünk lesz egy körülbelül egyliteres szórófejes palackra. Ebbe kerül:

  • egy bögrényi desztillált fehér ecet,
  • néhány csepp természetes folyékony szappan,
  • egy evőkanál szódabikarbóna,
  • esszenciális olajok, például citrom,
  • langyos víz.

Keverjük össze az első három összetevőt, majd töltsük meg az üveget langyos vízzel! Ezután tehetünk bele néhány csepp illóolajat is. Ezt már csak azért is érdemes megfontolni, mert az ecetnek igen jellegzetes szaga van, amit például a kellemes, tisztaságérzetet keltő citrom képes egykettőre elfedni. Ha összeöntöttünk mindent, jöhet a felrázás, amivel alaposnak kell lennünk!

Az elegyet aztán bátran használhatjuk a konyha bármely pontján, egy szivaccsal vagy tiszta ruhával könnyen eloszlathatjuk, majd letörölhetjük. Ha nagyon makacs, rászáradt zsírfoltokkal találjuk magunkat szemben, akkor érdemes a szer hatását kiegészíteni. Ehhez használjunk egy langyos vízből és szódabikarbónából álló pasztát, amit egy szivaccsal oszlathatunk el a problémásabb felületeken!

Az utolsó tanácsunk pedig az, hogy mielőtt alkalmaznánk az új kedvenc tisztítószerünket egy-egy felületen, egy kis részen bizonyosodjunk meg arról, hogy nem tesz kárt a borításban!

Forrásunk volt.

Szerző: Szabó Anna


Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...