Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi tészta, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt, a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

A házi tészta egy intézmény. Egy rituálé, amibe ritkán kezdünk bele, amikor viszont mégis, a végeredmény garantáltan isteni lesz. Az olyan végtelenül egyszerű ételek egyike, amelyekre valamiért mégis luxusként tekintünk. Pedig mindössze két hozzávaló és némi idő kell a tökéletes házi tésztához. De miért vesződjünk vele? Nos, a jelenlegi helyzetben talán az nem annyira vonzó, hogy valami istenien finom, az viszont már annál inkább, hogy mennyire olcsó. Nézzük meg hát, mi éri meg jobban: a bolti vagy a házi?

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi tészta, mint a bolti

Házi tojásos tészta: nemcsak olcsóbb, de finomabb is

A házi tojásos tészta receptje végtelenül egyszerű: minden 100 gramm liszthez egy egész tojás kell. Így 300 gramm lisztből és 3 darab tojásból nagyjából 500 gramm friss tésztát kaphatunk.

Termék Átlagár  A recepthez (kb. 500 g) 
Száraztészta (1 kg)         1 418,00 Ft 
Finomliszt (1 kg)            211,00 Ft                                  63,30 Ft
Tojás (1 db)              89,90 Ft                                269,70 Ft
Házi tészta (1 kg)            666,00 Ft                                333,00 Ft
Forrás: saját kutatás, KSH

A cikk írásakor még nem volt teljesen tiszta, hogy az ársapkával ellátott tojás ára pontosan mennyi lesz, így a legfrissebb KSH adattal számoltam, ami még viszonylag magas: 89,9 forintos szinten mozgott ekkor egy darab tojás. De még ezzel a borsos árral is sokkal kifizetődőbbnek látszott a házi tészta, mint a bolti (itt szintén a KSH adatát használtam, ami 4 tojásos spagettire vonatkozik, azonban, mivel minden száraztésztának ugyanaz az alapja, így találó hasonlítási alapnak tűnt a szám).

És ha kihagyjuk a tojást?

Sőt, még ennél is tovább mehetünk a költségcsökkentésben, ugyanis egyszerűen vízből és lisztből is gyúrhatunk tésztát, ami ugyanúgy viselkedik majd, mint a tojásos verzió. Ugyan nem lesz sárgás színű, és tojásíze sem lesz, de abszolút nem megvetendő a tészta, amit a végén kapunk.

Termék Átlagár  A recepthez (kb. 500 g) 
Száraztészta (1 kg)         1 418,00 Ft 
Finomliszt (1 kg)            211,00 Ft                                  63,30 Ft
Házi tészta (1 kg)            140,00 Ft                                  70,00 Ft
Forrás: saját kutatás, KSH

300 gramm liszthez nagyjából másfél deciliter víz kell, hogy ruganyos gombóc szülessen, így ebből hozzávetőlegesen 500 gramm tésztát fogunk kapni. A víznek külön költséget nem számoltam el, csupán minimálisan felfelé kerekítettem az összeget, így jött ki ez a sokkolóan alacsony költség.

Tészta alaprecept egyszerűen

Bevallom, életemben először készítettem házilag tojásos tésztaalapot, azonban egy szuper trükknek köszönhetően nagyszerűen sikerült. Ugyanis, mint kiderült, kezdő tésztamesterként ...

A bolti termékek átlagárai egy hozzávetőleges számítás eredményei, amelyet az interneten megtalálható adatok alapján végeztünk. Ez minden esetben a legolcsóbb (éppen nem leárazott) termék árát veszi alapul. A valós átlagárhoz képest (mivel ez nem egy nyilvános adat) eltérések előfordulhatnak. Az alapanyagok átlagárára vonatkozó adatok a KSH statisztikáiból, illetve az Árukereső weboldal egyes adataiból származnak. Ez utóbbiak is hozzávetőleges számok, csupán a szemléltetést segítik. A valós költségek eltérőek lehetnek. A házi termékek árai kerekítve vannak, mivel hozzávetőlegesen tartalmaznak valamennyi energiaköltséget is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...