Kiszámoltuk, megéri-e házi savanyút (káposzta, uborka, cékla) készíteni

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt, a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

A házi savanyúság régebben egy olyan magától értetődő dolog volt, ami a legtöbb háztartásban készült, szépen megtöltötte a kamrákat, kísérte a pörkölteket, zsíros kenyereket. Manapság, hogy már minden megvehető a boltokban, a savanyúk is inkább innen érkeznek, nem feltétlenül rosszabb minőségben, de mindenképpen némi mellékízzel (bár ez lehet, hogy csak a régi jó dolgok elveszítésének keserve). Nézzük hát meg, hogy megéri-e a bolti üvegeket hazavinni, vagy inkább térjünk vissza a házi savanyúság készítésének szép hagyományaihoz!

Kiszámoltuk, megéri-e házi savanyút (káposzta, uborka, cékla) készíteni

Házi savanyú káposzta: olcsóbb, finomabb, egészségesebb

Még talán a savanyú káposzta a legkevésbé „elrontható” savanyú, ha a bolti verzióról van szó. Ízre kellemesen fanyar lesz, sőt, ha szeretnénk, akár piacra is elmehetünk a kész káposztáért, ahol valószínűleg még hagyományosabb (de drágább is) lesz.

A házi savanyú káposztának azonban nemcsak a költsége, hanem az alapanyaglistája is vonzó.

Termék Átlagár  A recepthez (kb. 800 g) 
Savanyú káposzta (1 kg)            844,37 Ft 
Káposzta (1 kg)            454,00 Ft                                454,00 Ft
Só (1 kg)            206,00 Ft                                    4,12 Ft
Házi savanyú káposzta (1 kg)            575,00 Ft                                460,00 Ft
Forrás: saját kutatás, KSH

Hiszen nem kell hozzá más, mint káposzta és só, na meg egy kis izomerő a masszírozáshoz, és már meg is vagyunk. Sőt, a házi verzió tulajdonképpen egy fermentált termék, ami kifejezetten egészséges.

Házi csemegeuborka: drágább, de legalább roppan

Az uborka több formában is megjelenik a savanyúk világában: kovászos, ecetes, csemege, ésatöbbi. Azért választottam a csemegét alapként, mert elkészítése viszonylag egyszerű, és a házi termék valamelyest még hasonlít a házira (például a kovászos uborka esetében nem is kérdés, hogy a házi jobb).

Termék Átlagár  A recepthez (kb. 500 g) 
Csemegeuborka (1 kg)         1 446,37 Ft 
Apró uborka (1 kg)            857,00 Ft                                428,50 Ft
Ételecet (1 l)            245,50 Ft                                  12,28 Ft
Cukor (1 kg)            261,00 Ft                                    3,92 Ft
Só (1 kg)            206,00 Ft                                    1,03 Ft
Bors (25 g)            192,00 Ft                                  38,40 Ft
Fokhagyma (1 kg)         2 063,50 Ft                                  51,59 Ft
Kapor (1 csokor)            324,00 Ft                                324,00 Ft
Mustármag (20 g)            114,30 Ft                                  28,58 Ft
Házi csemegeuborka (1 kg)         1 790,00 Ft                                895,00 Ft
Forrás: saját kutatás, KSH

Az otthoni elkészítés költsége minimálisan magasabb, bár ez annak is betudható, hogy a cikk írásakor (november elején) az uborka jelentősen drágább, mint például nyáron, ami a savanyúságok készítésének ideálisabb időszaka. Mindenesetre azért is megéri a házi csemegeuborka, mert sokkal roppanósabb lesz a boltinál.

Házi ecetes cékla: otthon a legédesebb

A cékla egész évben viszonylag olcsón elérhető gyökérzöldség, így bármikor készíthetünk belőle roppanós, édes házi savanyút.

Termék Átlagár  A recepthez (kb. 700 g) 
Ecetes cékla (1 kg)            923,53 Ft 
Cékla (1 kg)            408,00 Ft                                204,00 Ft
Ételecet (1 l)            245,50 Ft                                    2,30 Ft
Cukor (1 kg)            261,00 Ft                                    2,45 Ft
Só (1 kg)            206,00 Ft                                    0,13 Ft
Házi ecetes cékla (1 kg)            314,29 Ft                                220,00 Ft
Forrás: saját kutatás, KSH

Tegyünk is így, mert jóval a bolti költséghatár alatt megúszhatjuk a projektet, ráadásul mindig csinálhatunk csak annyit, amennyire épp szükségünk van: kisebb vagy nagyobb adagot.

A bolti termékek átlagárai egy hozzávetőleges számítás eredményei, amelyet az interneten megtalálható adatok alapján végeztünk. Ez minden esetben a legolcsóbb (éppen nem leárazott) termék árát veszi alapul. A valós átlagárhoz képest (mivel ez nem egy nyilvános adat) eltérések előfordulhatnak. Az alapanyagok átlagárára vonatkozó adatok a KSH statisztikáiból, illetve az Árukereső weboldal egyes adataiból származnak. Ez utóbbiak is hozzávetőleges számok, csupán a szemléltetést segítik. A valós költségek eltérőek lehetnek. A házi termékek árai kerekítve vannak, mivel hozzávetőlegesen tartalmaznak valamennyi energiaköltséget is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...