Kiszámoltuk, vajon olcsóbb-e a házi pékáru (kenyér, zsemle, kifli)

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb újra felfedezett szenvedélye a házi pékáruk sütése volt. Először a koronavírus-járvány karanténjai alatt szórakoztattuk magunkat vele, akár hobbiból, akár tényleges kenyérhiány-félelemből. A jelenbe ugorva inkább ez utóbbi a meghatározó indok: egyre többen állunk át a házi pékáruk sütésére az elszálló kenyérárak miatt. De vajon megéri-e a projekt? Nézzük a számokat!

Kiszámoltuk, vajon olcsóbb-e a házi pékáru (kenyér, zsemle, kifli)

Házi kenyér: sütni öröm, venni költséges

Mindennapi kenyerünk egyre drágább, forduljunk ezért a házi kemencéhez, avagy a sütőhöz, hogy benne elkészíthessük a vekniket. Vagy belevágjunk-e egyáltalán? Jelentős mennyiségű pénzt spórolhatunk-e meg, ha házi pékek leszünk?

Szerencsére a válasz ezekre a kérdésekre igen, ugyanis az otthon sütött kenyér bizony jóval olcsóbb.

Termék Átlagár  A recepthez 
Fehérkenyér (1 kg)            705,00 Ft 
Finomliszt (1 kg)            211,00 Ft                    211,00 Ft
Só (1 kg)            192,00 Ft                        6,72 Ft
Élesztő (1 kg)         1 608,00 Ft                      32,16 Ft
Házi fehér kenyér (1 kg)            200,00 Ft 
Forrás: saját kutatás, KSH

A fenti számítás alapját a lent olvasható recept adta, amelyből nagyjából 1.5 kg kenyeret süthetünk. Az így leosztott összeg jóval alacsonyabb, mint a KSH által közreadott átlagár, így ugorjunk fejest bátran a kenyérsütésbe. Még kovász sem kell hozzá, élesztővel is gyönyörű vekniket fogunk kapni.

Ropogós kenyér kovász nélkül

A kenyérkészítésnek megvan a maga varázsa, és aki egyszer rákap az ízére, az biztosan nem fog tudni betelni vele. A jó ropogós kenyér készítése bizony időigényes művelet, ...

Házi zsemle: maradjunk a házinál

A zsemle hasonlóan egyszerű alapanyagokkal készül, mint a kenyér, csupán a metódus változik a recept esetében. A hozzávalók szerényésge viszont azt jelenti számunkra, hogy ezért a finom péktermékért sem érdemes a boltba mennünk.

Termék Átlagár  A recepthez 
Vizes zsemle (1 db)              54,00 Ft 
Finomliszt (1 kg)            211,00 Ft                    105,50 Ft
Élesztő (1 kg)         1 608,00 Ft                      24,12 Ft
Só (1 kg)            192,00 Ft                        0,48 Ft
Házi vizes zsemle (1 db)              20,00 Ft 
Forrás: saját kutatás, KSH

Az alábbi recept arányait figyelembe véve készült a számítás: ebből az adagból 8 bucit süthetünk. A legegyszerűbb, vizes zsemlét, ha kedvünk tartja, lecserélhetjük császárzsemlére, az sem fogja megtörni a bankot.

Házi kifli: maximum az íze miatt csináljuk

A pékes hármas közül talán egyedül a kifli okozhat némi fejtörést. Legalábbis az egyszerű, tejjel dúsított kifli. Ugyanis itt a tejtermékek ára meg tudja dobni az otthoni költségeket.

Termék Átlagár  A recepthez 
Tejes kifli (1 db)              55,00 Ft 
Finomliszt (1 kg)            211,00 Ft                    105,50 Ft
Tej 2,8% (1 l)            414,00 Ft                    138,00 Ft
Vaj (1 kg)         5 900,00 Ft                    177,00 Ft
Élesztő (1 kg)         1 608,00 Ft                      48,24 Ft
Só (1 kg)            192,00 Ft                        0,38 Ft
Cukor (1 kg)            260,00 Ft                        0,52 Ft
Házi tejes kifli (1 db)              82,00 Ft 
Forrás: saját kutatás, KSH

Persze ettől még a friss házi kiflinek továbbra sincs párja, azonban, ha a költségeket és a spórolást tartjuk szem előtt, inkább a boltban szerezzük be a reggelire valót.

Az alábbi recept (amiből 6 kifli születik) természetesen tovább egyszerüsíthető, ezzel azonban veszítünk valamennyit a kellemes ízből és foszlós állagból.

A bolti termékek átlagárai egy hozzávetőleges számítás eredményei, amelyet az interneten megtalálható adatok alapján végeztünk. Ez minden esetben a legolcsóbb (éppen nem leárazott) termék árát veszi alapul. A valós átlagárhoz képest (mivel ez nem egy nyilvános adat) eltérések előfordulhatnak. Az alapanyagok átlagárára vonatkozó adatok a KSH statisztikáiból, illetve az Árukereső weboldal egyes adataiból származnak. Ez utóbbiak is hozzávetőleges számok, csupán a szemléltetést segítik. A valós költségek eltérőek lehetnek. A házi termékek árai kerekítve vannak, mivel hozzávetőlegesen tartalmaznak valamennyi energiaköltséget is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...