Ha neadjisten valamiért házi majonéz készítésére adjuk otthon a fejünket (és ez egy erőst ajánlott tevékenység, mindegy, hogy salátához vagy mártogatós gyanánt vetjük be a szószt), mindenképpen érdemes minél többet beletenni a projektbe. Időt, figyelmet, energiát…ízt. Hiszen nincsen semmi baj, semmi kivetnivaló a sima házi majonéz natúr ízében – de azért lássuk be, mégis nagyobbat szólhat az öntet az alábbi aromás kiegészítések után.
Nézd meg galériánkban, mivel érdemes kiegészíteni a házi majonézt, a fűszerekért kattints a képre!
4 fűszer, ami csodákat tesz a házi majonézeddel
Fokhagyma
Sokak felkiálthatnak, hogy „hiszen ez nem is fűszer”, de a zöldséget, aromás tulajdonságai révén, bőven bevehetjük tiszteletbeli tagként e körbe. Tehát a fokhagyma: ha a tojássárgájához 1-2 gerezdet reszelünk, tulajdonképpen egy szinte már aioliba hajló szószt kapunk, ami kiválóan illik grillezett-sült húsok és halak mellé.
Füstölt fűszerpaprika
A magyar szakács kedve szerint mindenbe hintene egy kevés paprikát – szerencsére ezt a legtöbb recept esetében meg is teheti. A házi majonéz is enged teret ennek a pikáns aromának, sőt, különösen kedveli, ha a füstös fajtával szórjuk meg. Emígy sajtok, rántott ételek jóbarátja lesz.
Curry fűszerkeverék
Teljesen meg is bolondíthatjuk a majonézt, olyannyira, hogy az szinte feje tetejére álljon. Némi curry fűszerkeverékkel lássuk el a már kész mártást, és egy alapos habverős keveréssel biztosítsuk az ízesítő egyenletes eloszlását. Izgalmas salátákat keverhetünk vele, de talán a legjobban mártogatósként állja majd meg a helyét.
Tárkony
A különc és különleges zöldfűszer talán ritkán fordul meg konyháinkban, pedig karakteres aromáját oly’ sok különböző receptben felhasználhatjuk. Például a házi majonézbe is kerülhet: ha frissen jutunk hozzá, egészen finomra aprított leveleivel, ellenkező esetben tárkonyecettel ízesítsük a szószt. A savasság amúgy is jól áll majd ennek a tárkonyos verziónak, bátran adjunk hát hozzá plusz citromlevet, ecetet.
Isteni házi majonézes receptek:
Franciasaláta házi majonézzel
Pofonegyszerű saláta, ami valójában az orosz Olivier, más néven orosz hússalátából nőtte ki magát. Házi majonézzel az igazi, és ezzel a robotgépes módszerrel még gyors is!
Házi majonéz szőlőmagolajjal
A házi finomságoknál nincs is jobb a világon, így van ez a majonézzel is, amihez nem kell túl sok hozzávaló. A végeredmény pedig egy krémes és finom krém.
Parmezánbundában sült spárga frissítő majonézes mártogatóssal
A spárga nemcsak párolva és grillezve, hanem bundázva is isteni! A tempurálás mellett érdemes kipróbálnod a parmezánbundában sült verzióját is (amit én most duci fehér spárgából ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippeket leshetsz el innen: