Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi linzer és isler, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt, a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

Közeleg a karácsony, ilyenkor előkerülnek a házi linzer receptjei, készülünk az aprósüteményes terülj-terülj asztalkámra. Vagy mégsem? A vaj, dió és sok más alapanyag ára az egekben, így jogosan felmerülhet a kérdés, hogy nem érné meg jobban megvenni az édességeket a boltban? Nos, sok szempontot érdemes figyelembe venni az áron kívül is: a házi linzer és isler dilemmája kemény dió, jöjjön hozzá egy kis matematikai segítség.

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi linzer és isler, mint a bolti

Házi linzer: inkább süssük otthon, finomabb lesz

Az alap linzer receptjében nincsen túl sok hozzávaló: a 3:2:1 (liszt-vaj-cukor) arány miatt puha tészta nem kíván sokat. Azonban a jelenleg méregdrága vaj igen költségessé teszi a házi készítést.

Mindezek mellett azonban muszáj belátnunk, hogy a bolti linzer soha nem lesz annyira omlós, mint a házi. Ezeknek a kész termékeknek mindig van egy furcsán porhanyós állaga.

Termék Átlagár  A recepthez (kb. 500 g) 
Linzer (1 kg)         4 296,50 Ft 
Finomliszt (1 kg)            211,00 Ft                                  63,30 Ft
Vaj (1 kg)         7 020,00 Ft                            1 404,00 Ft
Porcukor (1 kg)            624,67 Ft                                  62,47 Ft
Vaníliás cukor (1 kg)         3 111,00 Ft                                  31,11 Ft
Citrom (1 kg)         1 110,00 Ft                                222,00 Ft
Tojás (1 db)            899,00 Ft                                  89,90 Ft
Baracklekvár (1 kg)         1 937,35 Ft                                387,47 Ft
Házi linzer (1 kg)         4 550,00 Ft                            2 260,25 Ft
Forrás: saját kutatás, KSH

Ráadásul, ha megnézzük, nincs is akkora különbség a bolti és a házi linzer költségei között, így tényleg egészen nyugodtan válasszuk az otthoni süteménykészítést, ha hajlandóak vagyunk költeni karácsonykor a dologra.

Diós linzerkoszorú

Az omlós tészta megfizethető, gyors az elkészítése és nagyon egyszerű. Roppantmód sokoldalú, változatosan megtölthető, felhasználható, a végeredmény pedig egy istenei teasütemény, ...

Klasszikus linzer baracklekvárral

Az omlós tészta megfizethető, gyors az elkészítése és nagyon egyszerű. Roppantmód sokoldalú, változatosan megtölthető, felhasználható, a végeredmény pedig egy istenei teasütemény, ...

Linzer - könnyen, gyorsan

A lélekmelengető sütik korszaka jön ősszel, most linzerkéket hoztam nektek. Szirupos, savanykás házi baracklekvárral összetöltve, porcukorral megszórva.

Házi isler: olcsóbb is, finomabb is

A linzertészta dióval dúsított testvére ugyanúgy lekvárt rejt (a klasszikus verzióban piros bogyósat, de azért számoltam sárgabarackkal, mert a bolti verziókban általában az található) magában, tetején pedig csokisapkát visel.

Termék Átlagár  A recepthez (kb. 600 g) 
Isler (1 kg)         6 418,61 Ft 
Finomliszt (1 kg)            211,00 Ft                                  63,30 Ft
Vaj (1 kg)         7 020,00 Ft                            1 404,00 Ft
Porcukor (1 kg)            624,67 Ft                                  62,47 Ft
Vaníliás cukor (1 kg)         3 111,00 Ft                                  31,11 Ft
Tojás (1 db)            899,00 Ft                                179,80 Ft
Baracklekvár (1 kg)         1 937,35 Ft                                387,47 Ft
Dió (1 kg)         5 750,00 Ft                                287,50 Ft
Étcsokoládé (1 kg)         2 840,00 Ft                            1 136,00 Ft
Házi isler (1 kg)         6 000,00 Ft                            3 551,65 Ft
Forrás: saját kutatás, KSH

Így nyilván két plusz költséggel is számolnunk kell: a dióval és lekvárral. Persze, ha szerencsénk van, ezek otthon is megtalálhatóak a kamrában. Viszont, ha mégsem, akkor is vágjunk bele a házi islerezésbe, mert valamivel olcsóbban megúszhatjuk az otthoni süteménnyel. Arról nem is beszélve, hogy finomabb lesz a végeredmény.

Omlós isler

A klasszikus osztrák teasüti, amivel kapcsolatban az a legnagyobb nehézség, hogy kibírjuk az 1-2 nap puhulási időt..

Hagyományos isler

Nem telhet el ünnep isler nélkül, ez a két dolog annyira egybetartozik, mint az omlós aprósütemény két oldala. Készítsük valamilyen piros lekvárral, ez a klasszikus isler egyik ...

Újévi isler

Újévre készítettem ezeket a szerencsehozó malackákat. A kókuszolaj helyett természetesen mást is használhatunk a csokoládé olvasztásához. Ha olyan lekvárt választunk, ami magot ...

A bolti termékek átlagárai egy hozzávetőleges számítás eredményei, amelyet az interneten megtalálható adatok alapján végeztünk. Ez minden esetben a legolcsóbb (éppen nem leárazott) termék árát veszi alapul. A valós átlagárhoz képest (mivel ez nem egy nyilvános adat) eltérések előfordulhatnak. Az alapanyagok átlagárára vonatkozó adatok a KSH statisztikáiból, illetve az Árukereső weboldal egyes adataiból származnak. Ez utóbbiak is hozzávetőleges számok, csupán a szemléltetést segítik. A valós költségek eltérőek lehetnek. A házi termékek árai kerekítve vannak, mivel hozzávetőlegesen tartalmaznak valamennyi energiaköltséget is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...