Házi légfrissítő, hogy mindig jó illat legyen

Hiába takarítunk hetente, visszük le a szemetet, mosogatunk illetve mosunk, ha a lefolyóra, illetve a szemetes szagtalanítására nem ügyelünk.

Légfrissítő bonbon

Feltehetjük a kérdést: a sűrűn cserélt kuka mitől lenne büdös? De valljuk be, azért nem visszük le minden áldott reggel kiüríteni, ha csak nem halmozódik fel benne csordultig a szemét. A mosogatót is tisztán tartjuk, szépen eltávolítjuk belőle a maradékokat mosogatás után, de a lefolyóba így is kerülhetnek olyan szennyeződések, amelyek egy kis idő elteltével sajnos bebüdösödhetnek. Nemrég bemutattuk, hogyan lehet tiszta a mosogatónk, most felfedjük, hogyan lehet szuper illatos is, sőt, a kukáról sem feledkezünk meg!

Légfrissítő bonbon

Készítsük el otthon! A remek hír, hogy szinte alig van hozzá szükség néhány alapanyagra – és azok is az olcsóbb fajtából valók, sőt, általában megtalálhatóak mindenki otthonában. Lássuk, miről is van szó: jöjjön a házi frissítő!

A légfrissítő hozzávalói

Amire szükségünk lesz

  • 3/4 csésze szódabikarbóna
  • 1/2 csésze só
  • 1/2 teáskanál folyékony mosogatószer
  • 1 citrom
  • zsírpapír
  • tepsi vagy tálca
  • lezárható üveg

Az alapanyagok jótékony hatásai

Ha a szódabikarbóna savas vagy lúgos anyaggal érintkezik, arra törekszik, hogy semlegesítse a pH-t. Így szagtalanításra kiválóan alkalmas, legyen az hűtő, ruha, kárpit, vagy cipő, de még számtalan helyen megállja a helyét, ahogyan a só is. Takaríthatunk velük fürdőszobát vagy konyhát, de persze szagtalaníthatjuk a lefolyót is. Egyszerű kémiai reakciójukkal szuper hatásokat fejtenek ki.

A citrom üde illata napokig érezhető marad, és friss levegőt biztosít. Fertőtlenít, és elpusztítja a rossz szagokért felelős baktériumokat. Ahogyan a szódabikarbóna, ez is remekül alkalmazható a hűtő, a mikró és sütő tisztításra illetve illatosítására.

Elkészítése

Mérjük ki az alapanyagokat, majd a száraz hozzávalókat keverjük el egy edényben. Reszeljük bele a citromhéjat, tegyük bele a folyékony mosogatószert, végül facsarjuk bele egy fél citrom levét. (A masszának a vizes tengerparti homokra kell emlékeztetnie minket.)

A massza egyneműsítése

Ha jól elkevertük, adagoljuk apró formákba. Ez lehet egy bonbonforma, de egy félgömb alakú mérőkanál is.

Készítsünk ki egy sütőpapírt, és tegyük rá szép sorban a bonbonjainkat. Ha tehetjük, szárítsuk őket egy éjszakán át, végül rakjuk légmentesen záródó üvegbe.

Ebből az adagból körülbelül 10-12 darab bonbon jön ki.

A bonbonok

Amikor úgy érezzük, szemetesünk vagy lefolyónk elbírna egy kis frissítést, dobjunk bele egyet, és hagyjuk, hogy kifejtse hatását! Szemetesbe természetesen szárazon, míg a lefolyóba kis meleg vízzel leöblítve tegyük!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...