Házi ketchup bármikor az évben - ezért egészségesebb a hőkezelt paradicsom

Tudtad, hogy a hőkezelt paradicsomban megsokszorozódik az egészségvédő likopin mennyisége?

A ketchup egy paradicsom alapú népszerű ételízesítő. A paradicsomkoncentrátum mellett más összetevőket is tartalmazhat, többek között ecetet, sót, fűszereket és akár kukoricaszirupot is. A ketchup lehet hozzáadott cukor forrása is. A ketchup tipikus adagja, azaz egy evőkanálnyi mindössze 15 kalóriát, és alig több mint 4 gramm szénhidrátot tartalmaz. A legtöbb szénhidrát a cukorból származik. A cukrozatlan változata 10 kalóriát és 2 g szénhidrátot tartalmaz. A ketchup egy evőkanálnyi adagjának becsült glikémiás terhelése alacsony.

Ha a ketchupot kis mennyiségben fogyasztjuk, az nem meghatározó mikroelemforrás. A fő összetevőjének, a paradicsomnak magas a C-vitamin- és az A-vitamin-tartalma, emellett jó K-vitamin-, kálium- és mangánforrás is lehet. A paradicsom tartalmaz egy antioxidáns hatású likopin nevű vegyületet. A likopin a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a prosztata, az emlő, a tüdő, a hólyag, a petefészek, a vastagbél és a hasnyálmirigy rákos megbetegedéseinek megelőzésére szolgál.

Házi ketchup 1939-ből

Magyar Elek Ínyencmester szakácskönyvéből való a recept. Annyit változtattam rajta, hogy az utasítások szerint (mármint ha egy literhez számolom a mennyiségeket) közel egy liter ecetet ...

A likopin természetes antioxidáns, sejtvédő, és erősíti az immunrendszert - koncentrációja a hőkezelés hatására nő. 100 gramm ketchup 9,9–13,44 mg likopint tartalmaz, míg ugyanennyi friss paradicsomban mindössze 0,88–7,44 mg likopin van. Egy evőkanál ketchup körülbelül 15 gramm, egyetlen adagjában nagyjából 1,5 mg likopin van. Egy nagy, egész paradicsom súlya átlagosan 185. Ha paradicsomsalátát fogyasztunk 200 gramm friss paradicsommal, akkor 1,6-15 mg likopint fogyasztunk el.

Készítsd házilag!

Nem is kérdés, a legjobb, ha házi készítésű, természetes alapanyagokból előállított ketchupot építünk az étrendünkbe. Az ételízesítő elkészítése nem bonyolult, de időigényes. A jó minőségű paradicsomokat fel kell tenni lassú tűzre főni. Fűszerezni ízlés szerint érdemes a következőkkel: só, zeller, hagyma, cayenne bors, szegfűszeg, fekete bors, fokhagyma. Miután a keverék megfőtt és megpuhult (ez akár néhány órán át is tarthat), érdemes a krémesebb textúra érdekében összeturmixolni a főzetet. Ha kihűlt, jó, ha az ízét újra teszteljük, és igény esetén fűszerezzük. A házi ketchupot hűtőben kell tárolni, érdemes 2-3 héten belül elfogyasztani.

Ezeket olvastad már?

Igazi paradicsom a kertből

A paradicsomszezon már csak karnyújtásnyira van! És ha időben vetettünk, palántáztunk, és megfelelően gondoskodtunk növényeinkről, hamarosan szüretelhetünk.

admin

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...