Kiszámoltuk, megéri-e a házi kencék (körözött, padlizsánkrém, hummusz) készítése

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

Nincs mese, sajnos az általános drágulás ellenére is kénytelenek vagyunk valamit a kenyérre kenni. Az otthoni vagy csomagolt uzsonnák kedvelt házi kencék finanszírozása azonban kérdésessé válik, ahogy egyre csak emelkednek az árak. Vegyük most górcső alá a három legnépszerűbb házi kencét: a magyaros körözöttet, a füstös padlizsánkrémet, és a krémes hummuszt. Vajon hol olcsóbbak: otthon vagy a boltban?

Kiszámoltuk, megéri-e a házi kencék (körözött, padlizsánkrém, hummusz) készítése

A házi hummusz egy áldás

Az utóbbi években igen nagy népszerűségre tett szert a csicseriborsókrém, olyannyira, hogy a boltokban is kapható kis tégelyekben. Szerencsére nemcsak a kész verzió, hanem a házi készítéshez szükséges alapanyagok is adottak, így megpróbálkozhatunk az otthoni hummuszgyártással magunk is.

És abszolút meg is éri így tennünk: ugyan az alapanyagok némelyike borsos áron kapható, hosszú távon ezek is kifizetődnek.

Termék Átlagár  A recepthez (kb. 300 g) 
Hummusz (1 kg)         4 402,80 Ft 
Konzerv csicseriborsó (1 kg)         1 544,00 Ft                             370,56 Ft
Olívaolaj (1 l)         2 807,60 Ft                             168,46 Ft
Tahini (1 kg)         6 621,70 Ft                               66,22 Ft
Fokhagyma (1 kg)         2 063,50 Ft                               82,54 Ft
Fűszerkömény (1 kg)         4 432,50 Ft                                 8,86 Ft
Bors (25 g)            192,00 Ft                               15,36 Ft
Só (1 kg)            206,00 Ft                                 0,41 Ft
Citrom (1 kg)         1 140,00 Ft                             114,00 Ft
Házi hummusz (1 kg)         2 600,00 Ft                             826,41 Ft
Forrás: saját kutatás, KSH

Még lejjebb tornázhatjuk a költségeket, ha a tahinit, avagy szezámmagpasztát is házilag csináljuk (csak szezámmag és olaj kell hozzá). A házi hummusznak sokkal természetesebb íze lesz a különböző adalékok nélkül, ráadásul személyre szabhatjuk, ahogy csak akarjuk.

A legkrémesebb hummusz

Több trükköt is bevethetünk annak érdekében, hogy a hummuszunk tényleg a lehető legkrémesebb legyen. Ez a recept az összes ilyen trükköt tartalmazza. A végeredmény pedig magáért ...

Házi padlizsánkrém: megéri a pénzét

Annak ellenére, hogy a padlizsánkrém minimális mennyiségű összetevőkből készül, mégis magasabb az otthoni költsége, mint a bolti ára. Emögött azonban állnak bizonyos befolyásoló tényezők: nem sok boltban lehet olyan klasszikus krémet kapni, mint amilyen a lenti receptből készül, valahol pedig egyáltalán nem is szerepel a kínálatban.

Termék Átlagár  A recepthez (kb. 300 g) 
Padlizsánkrém (1 kg)         4 214,50 Ft 
Padlizsán (1 kg)         1 529,00 Ft                         1 529,00 Ft
Olívaolaj (1 l)         2 807,60 Ft                             280,76 Ft
Citrom (1 kg)         1 140,00 Ft                                 2,28 Ft
Bors (25 g)            192,00 Ft                               15,36 Ft
Só (1 kg)            206,00 Ft                                 0,41 Ft
Házi padlizsánkrém (1 kg)         5 500 Ft                         1 827,81 Ft
Forrás: saját kutatás, KSH

Ráadásul a padlizsán sokat veszít tömegéből a sütés alatt, ezért viszonylag sok zöldség kell egy kisebb adag krémhez is. Mindezeket félretéve azonban mégis ragaszkodjunk inkább az otthoni elkészítéshez: sokkal ízgazdagabb lesz, még ha drága is.

Legegyszerűbb padlizsánkrém

Ez a padlizsánkrém egyik legegyszerűbb változata, amibe szinte csak és kizárólag padlizsán kerül. Semmi majonéz, semmi extrázás, csupán a sült zöldség kellemes, enyhén fűszerezett ...

Házi körözött: paprikás az ára

Nyilván még az elején le kell szögeznünk, hogy a házi körözöttnek nincs párja, azonban ha mégis kíváncsiak lennénk az árkülönbségre, a szomorú tényt leolvashatjuk az alábbi táblázatból.

Termék Átlagár  A recepthez (kb. 600 g) 
Körözött (1 kg)         3 353,00 Ft 
Vöröshagyma (1 kg)            391,00 Ft                               19,55 Ft
Fűszerpaprika (1 kg)         6 090,00 Ft                               12,18 Ft
Tehéntúró (1 kg)         1 933,50 Ft                             483,38 Ft
Juhtúró (1 kg)         4 644,67 Ft                         1 161,17 Ft
Vaj (1 kg)         6 380,00 Ft                             638,00 Ft
Őrölt fűszerkömény (1 kg)         4 432,50 Ft                                 8,87 Ft
Bors (25 g)            192,00 Ft                               15,36 Ft
Só (1 kg)            206,00 Ft                               41,00 Ft
Házi körözött (1 kg)         4 000,00 Ft                         2 379,51 Ft
Forrás: saját kutatás, KSH

Az utóbbi időben a tejtermékek ára teljesen elszabadult, és ez érinti a körözöttkészítést is. Persze csökkenthetjük a kiadásokat, ha kivesszük a receptből a juhtúrót, azonban ezzel veszítünk az ízből is. Ha költségkímélők szeretnénk lenni, lehet, hogy rá kell fanyalodnunk a bolti krémekre.

Legfinomabb körözött

A körözött az egyik legfinomabb szendvicsfeltétünk, ráadásul alig pár perc alatt elkészíthető. Vannak, akik juhtúróval készítik, mások sima túróval, míg megint mások pedig ...

A bolti termékek átlagárai egy hozzávetőleges számítás eredményei, amelyet az interneten megtalálható adatok alapján végeztünk. Ez minden esetben a legolcsóbb (éppen nem leárazott) termék árát veszi alapul. A valós átlagárhoz képest (mivel ez nem egy nyilvános adat) eltérések előfordulhatnak. Az alapanyagok átlagárára vonatkozó adatok a KSH statisztikáiból, illetve az Árukereső weboldal egyes adataiból származnak. Ez utóbbiak is hozzávetőleges számok, csupán a szemléltetést segítik. A valós költségek eltérőek lehetnek. A házi termékek árai kerekítve vannak, mivel hozzávetőlegesen tartalmaznak valamennyi energiaköltséget is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...