Házi gumicukor természetesen

Csináld magad - gumicukor otthon, egyszerűen. Jótanácsok házi cukorgyárosoknak, kísérletező kedvű kisszakácsoknak.

A gumicukor sosem tartozott a kedvenc édességeim közé, de nem vetem meg, az azért biztos. Annyifélét lehet kapni, hogy azok között van olyan, amit kevésbé (pl. az ánizsos, kólás) és van, amit kifejezetten szeretek. Ez utóbbiak csoportjába a gyümölcsös, ezen belül is a savanykás darabok tartoznak.

A karácsonyi csináld magad ajándékkészítési rohamomból éreztem, hogy valami kimaradt. Készítettem kutyakekszet, ízesített vodkát, tojáslikőrt, de valahogy kimaradtak a gyerekeknek való ajándékok. Így év elején se késő bepótolni, gondoltam, és valami egyszerűbbet szerettem volna kitalálni, hogy nagyobb gyerekekkel is könnyen kivitelezhető legyen.

Ennél a gumicukornál mi sem egyszerűbb, főleg, ha instant zselatinnal dolgozunk. Ezt ugyanis nem kell meleg folyadékban feloldani, hanem azonnal zselésít, ezért gyakorlatilag annyi a dolgunk, hogy összekeverjük a folyadékkal, és máris dermeszthetjük. Ha mégsem kapunk ilyet, akkor marad a zselatinlap vagy a porzselatin. Mindkettőt hideg folyadékban indítjuk útjára, aztán melegben oldjuk fel. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, kicsavarjuk, majd a felmelegített gyümölcslébe tesszük, a port pedig kevés hideg gyümölcslére szórjuk, majd néhány perc után melegben keverjük el. Keressünk jópofa formákat vagy szilikonos jégkockatartót, de egy szögletes tálba öntve utólag is felkockázhatjuk a kész zselét. A lényeg, hogy minél töményebb zselékoncentrátumot használjunk: ez azt jelenti, hogy a csomagon feltüntetett “fél liter folyadékhoz elegendő” szöveget hagyjuk figyelmen kívül, és maximum 2,5 dl-t használjunk, de akár kevesebbet is. Minél kevesebb ugyanis a folyadék, annál keményebb lesz a zselé. Tálaláskor kevés meleg vízbe mártva a formát könnyen kicsusszan a zselé, aztán újra visszadermed a külseje is, nem kell megijedni. Itt is érvényes a szabály, hogy az ananászlé, a mangólé, és még néhány gyümölcs leve olyan enzimeket tartalmaz, ami nem engedni dermedni a zselatinos folyadékot, így ezeket kerüljük.

Gumicukor természetesen recept - Kattints!

Nincs szilikonformád a házi gumicukor elkészítéséhez?

Nézz be a NoSalty Webshopba, ahol többféle jópofa forma közül válogathatsz! Válaszd a neked tetszőt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...