Az utóbbi években hatalmas népszerűségnek örvendenek a különböző szuperételek, amik gyakran távol keleti országokból érkeznek, emiatt az áruk is magasabb, illetve felgyorsítják az üvegházhatást is. Ezért is érdemes inkább a hazánkban is megtermő szuperételeket vásárolni, amik alkalmanként még jobbak is, mint a külföldiek.
Gojibogyó helyett szeder
A Kínából és Tibetből származó gojibogyó igazán népszerű az utóbbi években, különösen magas antioxidánstartalma miatt szeretik nagyon az emberek. Pedig azt kevesen tudják, hogy a hazánkban is megtermő szuperételben, a szederben több antioxidáns található!
Macagyökér helyett gyömbér
A macagyökér és a gyömbér alig különbözik valamiben, hiszen mind a kettő kitűnő kávéhelyettesítő, segítik az emésztést, és magas a C-vitamin-tartalmuk. Azonban míg a gyömbér itthon is megterem, addig a macát mesterség farmokon termesztik, ahol többnyire gyermekmunkások dolgoznak.
Chia helyett lenmag
A chiamagot többnyire azok fogyasztják, akik több rostot és fehérjét szeretnének bevinni a szervezetükbe. Ezt azonban nemcsak a Dél-Amerikában honos maggal tehetik meg, de a lenmaggal is, aminek ráadásul az omega-3 tartalma is magasabb egy kicsivel!
Quinoa helyett árpa
A bolíviai Andokból származó quinoa teljesen gluténmentes, így gyorsan elterjedt, a népszerűségnek azonban komoly ára van, szó szerint: annyira drága lett, hogy a helyiek például már nem is tudják megvenni. Érdemes inkább árpával helyettesíteni!
Alga helyett spenót
A chlorella alga, amit sokan csodaszernek tartanak, Japánból érkezik hozzánk. A nem éppen olcsó alapanyagot bátran cseréld le spenótra, hiszen nagyon hasonló a tápanyagtartalma!
Még több superfood: