Ha lecseréled a népszerű külföldi szuperételeket hazai megfelelőjükre, azzal nemcsak a magyar termelőket támogatod, de a környezetet is véded.
Az utóbbi években hatalmas népszerűségnek örvendenek a különböző szuperételek, amik gyakran távol keleti országokból érkeznek, emiatt az áruk is magasabb, illetve felgyorsítják az üvegházhatást is. Ezért is érdemes inkább a hazánkban is megtermő szuperételeket vásárolni, amik alkalmanként még jobbak is, mint a külföldiek.
5 szuperétel, amit cserélj le inkább a hazai társára
Gojibogyó helyett szeder
A Kínából és Tibetből származó gojibogyó igazán népszerű az utóbbi években, különösen magas antioxidánstartalma miatt szeretik nagyon az emberek. Pedig azt kevesen tudják, hogy a hazánkban is megtermő szuperételben, a szederben több antioxidáns található!
Macagyökér helyett gyömbér
A macagyökér és a gyömbér alig különbözik valamiben, hiszen mind a kettő kitűnő kávéhelyettesítő, segítik az emésztést, és magas a C-vitamin-tartalmuk. Azonban míg a gyömbér itthon is megterem, addig a macát mesterség farmokon termesztik, ahol többnyire gyermekmunkások dolgoznak.
Egyszer ittam filteres gyömbérteát, amit a Húgom hozott nekünk Baliról. Enyhén csípős, mennyei, kellemesen átmelegítő finomság volt, tökéletesen fűszerezve. Ebben a nyavalyás, ...
Rajongásom az indiai ízek iránt úgy tűnik, megállíthatatlan. Egyre elszántabban próbálgatom magam és az ízlelőbimbóim határait, a zamatok és színek csodálatos világában. A ...
Chia helyett lenmag
A chiamagot többnyire azok fogyasztják, akik több rostot és fehérjét szeretnének bevinni a szervezetükbe. Ezt azonban nemcsak a Dél-Amerikában honos maggal tehetik meg, de a lenmaggal is, aminek ráadásul az omega-3 tartalma is magasabb egy kicsivel!
Esti nassolnivalóra vágytam, főleg diétásra, de azért finom is legyen és egészséges. Egy nagyon finom, ropogós magos nasit sikerült készítenem, gyorsan elkészül, és napokig eláll:-))
Így tavasszal jó elgondolkodni azon, mi lesz, ha fürdőruhát kell húzzunk. A legcélravezetőbb egy saját magunk által kialakított diéta, mely sok-sok salátát tartalmaz.
Sportolás utáni fontos, hogy fogyasszunk valamit, ami gazdag tápanyagokban, ásványi anyagokban, segíti regenerálni az izmokat, és feltölt energiával.
Ez a turmix tartalmaz könnyen ...
Quinoa helyett árpa
A bolíviai Andokból származó quinoa teljesen gluténmentes, így gyorsan elterjedt, a népszerűségnek azonban komoly ára van, szó szerint: annyira drága lett, hogy a helyiek például már nem is tudják megvenni. Érdemes inkább árpával helyettesíteni!
Árpából készült rizottót (orzotto) Olaszországban ettem először, és nagyon ízlett. Nem volt idegen íz, hiszen káposztás ételekbe már régóta használtam a gerslit.
Az árpagyöngynek különleges, mogyorós íze és kellemesen rágós anyagszerkezete van. Körülbelül 25–30 perc alatt megfő, de ma már igen elterjedtek a gyors-főzésű változatai is. Az ...
„Soha nem tudnék lemondani a húsról!” – számtalanszor hagyta el a számat ez a mondat.
Aztán megnéztem egy előadást a veganizmus ideológiájáról, ami teljesen megváltoztatta
a ...
Alga helyett spenót
A chlorella alga, amit sokan csodaszernek tartanak, Japánból érkezik hozzánk. A nem éppen olcsó alapanyagot bátran cseréld le spenótra, hiszen nagyon hasonló a tápanyagtartalma!
A portobello gombát, de a csiperkét vagy laskát is használhatjuk húspótlóként! Nagyon praktikus ilyen szempontból ez a recept, akár böjti időszakban is kiváló!
Egyszerű köreteket szeretek készíteni. Persze egyszerű a rizs és a krumpli is, de amikor már unalmas, akkor érdemes kitalálni valami újat. A spenót fokhagymával régi barátság, semmi ...
Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.
Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.
Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...
Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...
Kopogtat az ajtónkon a zimankó, készüljünk fel rá egészséges fogásokkal. Az alábbi vitaminsaláták például tele vannak ízes, színes és harsány alapanyagokkal, amelyek még a szervezettel is jót tesznek.
Mit kapunk, ha főtt burgonyát és lisztet összegyúrunk? Az egyszerű válasz e kérdésre természetesen a gnocchi lenne (vagy a nudli, de ebbe most ne menjünk bele), azonban ha bonyolítani szeretnénk kicsit a dolgokat, nézzük meg, hogy mégis milyen arányban kell ezeket az alapanyagokat vegyítenünk ahhoz, hogy a végeredmény tényleg a lehető legfinomabb legyen!
Ma egy kókusztejtől lágy lencselevest készítsünk, ami után pont elegendő egy téli ízeket idéző diós céklasaláta, s így még a különleges gyömbérkenyér is elfér a gyomrunkban.
Te is teljesen rákattantál a dubai csokira és szívesen elkészítenéd otthon? Az egyik hazai áruházlánc máris lecsapott a lehetőségre, hogy náluk szerezd be a hozzávalókat.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...