Hamarosan kifogyhatunk ebből a hazai idénygyümölcsből

A közkedvelt hazait hamarosan az import válthatja.

„A szamóca termesztésére 5 éves ciklusok jellemzők, először növekszik a terület, majd csökken" – írja a Sokszínű vidék. Emiatt a hazai összes termőterület nagyságára vonatkozóan elég nehéz pontos adatokat megadni. Ezenfelül elég kevés nagytermelő található itthon, ugyanis sokkal jellemzőbbek a kisebb, akik akár néhány tíz vagy száz négyzetméteren gazdálkodó termelők.

Hamarosan kifogyhatunk ebből a hazai idény gyümölcsből

Mennyi az annyi?

A szakértők szerint 2022-ben nagyjából 635 hektár lehetett a termőterület, ám a valós szám a kistermelőkkel együtt olyan 850-950 hektár körül alakulhat.

„Az 5 éves ciklikusságot figyelembe véve egy-két rosszabb év után várhatóan ismét csökkenni fog majd a terület, jelenleg a ciklus csúcsán vagy éppen utána vagyunk" – írja a lap. Nem elég tehát, hogy drága az eper, még kevés is van belőle.

Nem elég a hazai, jön az import

A termelés nagyságára hatással vannak a folyamatosan növekvő inputanyagárak (például műtrágyák, növényvédő szerek és fólia), valamint a munkaerő drágulása is. Ne feledjük, hogy a szamócatermelés egy kifejezetten nagy munkaerőigényű feladat. Tehát a jelenlegi hazai termés csak az igények felére elég, a többit importálni kell.

Forrásunk volt.

Még több érdekes cikket olvashatsz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...