„A szamóca termesztésére 5 éves ciklusok jellemzők, először növekszik a terület, majd csökken" – írja a Sokszínű vidék. Emiatt a hazai összes termőterület nagyságára vonatkozóan elég nehéz pontos adatokat megadni. Ezenfelül elég kevés nagytermelő található itthon, ugyanis sokkal jellemzőbbek a kisebb, akik akár néhány tíz vagy száz négyzetméteren gazdálkodó termelők.
Mennyi az annyi?
A szakértők szerint 2022-ben nagyjából 635 hektár lehetett a termőterület, ám a valós szám a kistermelőkkel együtt olyan 850-950 hektár körül alakulhat.
„Az 5 éves ciklikusságot figyelembe véve egy-két rosszabb év után várhatóan ismét csökkenni fog majd a terület, jelenleg a ciklus csúcsán vagy éppen utána vagyunk" – írja a lap. Nem elég tehát, hogy drága az eper, még kevés is van belőle.
Nem elég a hazai, jön az import
A termelés nagyságára hatással vannak a folyamatosan növekvő inputanyagárak (például műtrágyák, növényvédő szerek és fólia), valamint a munkaerő drágulása is. Ne feledjük, hogy a szamócatermelés egy kifejezetten nagy munkaerőigényű feladat. Tehát a jelenlegi hazai termés csak az igények felére elég, a többit importálni kell.
Még több érdekes cikket olvashatsz: