Hamarosan kifogyhatunk ebből a hazai idénygyümölcsből

A közkedvelt hazait hamarosan az import válthatja.

„A szamóca termesztésére 5 éves ciklusok jellemzők, először növekszik a terület, majd csökken" – írja a Sokszínű vidék. Emiatt a hazai összes termőterület nagyságára vonatkozóan elég nehéz pontos adatokat megadni. Ezenfelül elég kevés nagytermelő található itthon, ugyanis sokkal jellemzőbbek a kisebb, akik akár néhány tíz vagy száz négyzetméteren gazdálkodó termelők.

Hamarosan kifogyhatunk ebből a hazai idény gyümölcsből

Mennyi az annyi?

A szakértők szerint 2022-ben nagyjából 635 hektár lehetett a termőterület, ám a valós szám a kistermelőkkel együtt olyan 850-950 hektár körül alakulhat.

„Az 5 éves ciklikusságot figyelembe véve egy-két rosszabb év után várhatóan ismét csökkenni fog majd a terület, jelenleg a ciklus csúcsán vagy éppen utána vagyunk" – írja a lap. Nem elég tehát, hogy drága az eper, még kevés is van belőle.

Nem elég a hazai, jön az import

A termelés nagyságára hatással vannak a folyamatosan növekvő inputanyagárak (például műtrágyák, növényvédő szerek és fólia), valamint a munkaerő drágulása is. Ne feledjük, hogy a szamócatermelés egy kifejezetten nagy munkaerőigényű feladat. Tehát a jelenlegi hazai termés csak az igények felére elég, a többit importálni kell.

Forrásunk volt.

Még több érdekes cikket olvashatsz:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...