1. Régi fűszerek
A fűszereknek sajnos megvan az a tulajdonságuk, hogy egy idő után jócskán veszítenek erejükből. Az őrölt ízesítők egy évig bírják a tárolást, míg az őröletlen magocskák két évig maradnak intenzív ízűek, szép színűek. Nem elhanyagolható az sem, hogy egyes fűszerekben előszeretettel telepednek meg molylárvák is. Érdemes átnézni a készletünket, és elkerülni azt az élményt, amikor a kis kukacokkal a karácsonyi sütés-főzés közben szembesülünk.
2. Avas olajok
A jó minőségű, hidegen préselt olajok különösen alkalmasak arra, hogy megavasodjanak, sajnos akkor is, ha bontatlan üvegben tartjuk őket. Ha hűvös helyen, fénytől védve tároljuk őket egy sötétre színezett üvegben, hosszabb ideig élvezhetjük a finom olajok természetes aromáját.
3. Rég elfeledett csemegék
Az olajos magvakat érdemes hűtőben tartani, mert vendégeket várva könnyen szembesülhetünk azzal, hogy a kamrában árválkodó vendégváró finomságok már régen megavasodtak. A chips és a sós pálcika is alkalmas arra, hogy megavasodjon, vagy egy nem jól lezárt zacskóban tárolva átvegye a környező levegő nedvességtartalmát, és kellemetlen állagúvá változzon.
4. Lejárt konzervek
A konzervek sokszor évekig bírják a gyűrődést, de nekik is lejár az idejük előbb-utóbb. Érdemes átnézni a tartós kajákból álló készletünket, és ami lejárt, azt dobjuk ki! Azt a konzervet, aminek pedig már csak kevés ideje van hátra, tegyük jól látható helyre, hogy azt használjuk fel legközelebb!
5. Darált kávé
A darált kávé sajnos alig két hétig őrzi meg frissességét. Ha fontos számunkra az, hogy finom kávét igyunk, vegyünk egy nagy levegőt, és szabaduljunk meg a kissé íztelen-szagtalan tartalékainktól. Inkább gyakrabban vegyünk kisebb mennyiséget! Gondoskodjunk arról is, hogy a kávét levegőtől elzárva tároljuk.
6. Molyos liszt és rizs
A gabonaféléket imádják a molyok, és előszeretettel nevelik fel utódaikat a kamrában álló lisztünkben. A molyok kiirtása kőkemény és sokszor reménytelen munka. Ha a lisztet jól zárható műanyag- vagy üvegedényben tároljuk, igen könnyedén kivédhetjük a molyok támadását. Ha a bolti zacskójában tároljuk a lisztet a kamrában, mindenképpen ellenőrizzük le jóval a karácsonyi sütésmaraton előtt, hogy felhasználhatóak-e még.
via TheKitchn
Ezeket olvastad már?
Ötletes otthon - 7 tipp, hogy a te kicsi konyhád...
Kicsi a konyhád, de szeretnéd, ha letisztult és rendezett környezetben készíthetnéd el a mesterfogásaidat? Hét tippünk segít ennek megvalósításában. (x)
NosaltyÍgy szabadulj meg a kamrában élősködőktől
Hol bújnak meg a kis galádok? Keresd meg a probléma origóját, aztán ezekkel a módszerekkel űzd el a betolakodókat. Nem nekik tetted a lisztet a polcra.
GrétiÍgy készül a pikáns hangyaszósz
A venezuelai finomság neve kumache, és jelenleg a legkapósabb fogás Kumarakapay településén, amit egy vérvörös, csípős, forró szósszal tálalnak - temérdek vöröshangyával.
Hering András