Hasznos tippek, hogyan vágj bele a vegánságba az év bármely hónapjában!

Már javában dübörög a veganuár, ami a vegán étrendre való áttérésre buzdít. Azonban senkit se áltatunk azzal, hogy könnyű lenne egyik napról a másikra teljes mértékben elhagyni az állati eredetű termékeket a táplálkozásból, ezért hoztunk pár tippet, amivel megkönnyítheted magadnak.

Ha már egy ideje kacérkodsz a vegánság gondolatával, esetleg belevágtál a veganuár kihívásba, de elakadtál, akkor hoztunk pár szempontot, ami támogathat az úton. Fontos, a veganuár az újévi fogadalmakat és életmódváltási dömpinget meglovagolva arra buzdít, hogy januárban kizárólag növényi étrendet kövess, de a cél nem az, hogy egy hónapra megvond magadtól ezeket, majd február 1-jén 0 óra 1 perckor elkezdj steaket enni. A lényeg, hogy hosszú távon csökkenteni tudd az állati eredetű termékek fogyasztását, vagy ha úgy érzed, teljesen leszokj róluk. Az alábbi pár gondolattal szeretnénk neked segíteni ebben.

Legyen számodra fenntartható az étrended

Bár a veganuár arról szól, hogy egy hónapra teljesen elhagyod az állati eredetű ételeket, ha úgy érzed, ennél tovább nem bírnád, akkor sincsen gond. Haladj fokozatosan. Ahogy Fancsikai Eszter, a Vegamama bloggere is tanácsolta interjúnkban, lehet, hogy most még el sem tudod képzelni az életed sajt nélkül, fél év múlva pedig lehet, hogy úgy sétálsz el a sajtpult előtt, hogy egy pillantást sem vetsz rá.

Legyél engedékeny és elfogadó magaddal

Szorosan a fentihez kapcsolódik az is, hogy ne vágd sutba az egész vegánságot, csak azét mert úgy érzed, hogy neked valami nem menne. Nem a címke a lényeg, hogy elmondhasd magadról mindenkinek, hogy vegán vagy, hanem hogy tegyél az állatokért, a környezetért és a saját egészségedért.

Találj inspirációt

Az eddig megszokott ételekből sokat nem tudsz majd fogyasztani, de enni mégiscsak kell! Keress Instagramon szimpatikus vegán bloggereket, ahonnan inspirációt tudsz meríteni, vagy kövesd nyomon a Nosalty Veganuár sorozatát. Rengeteg izgalmas szakácskönyv van a témában, Steiner Kristóf köteteinek receptjei például egyszerűek, gyorsak és szuper ízletesek, meg sem mondanád róluk, hogy vegánok.

Legyen egy támogató közösséged

Nincs vegán a közvetlen környezetedben? Hát mire való a közösségi média, ha nem új közösségek formálására? Léteznek különféle csoportok mondjuk a Facebookon, amelyekhez csatlakozni tudsz, ha tanácsra, ajánlásokra lenne szükséged.

Vegánosítsd a kedvenc receptjeidet

Sokszor nem is olyan bonyolult egy megszokott receptből egy új, vegán változatot készíteni. Hús helyett használhatsz tofut, vagy kipróbálhatod a szejtánt. A tojás helyett pedig készíts tojáshelyettesítőt chia- vagy lenmagból, esetleg használj aquafabát.

Tervezz előre

Az elején lehet az lesz az érzésed, hogy kevés opciód van, ha hirtelen akarsz enni valamit. Ezért sokat segít, ha kezdetben megtervezed magadnak a napi menüidet. Ha nem is magadnak készíted el az ebéded, akkor előre találd ki, honnan fogsz rendelni, vagy honnan hozod el az ebéded, vacsorád. Rengeteg nagyon jó vegán étterem van, de egyre több hagyományos helyen kapni laktató és ízletes vegán fogásokat.

Keresd a véletlenül vegán ételeket

Egy jelentős része azoknak az ételeknek, amit eszel, már így is vegán: rizs, tészta, kenyér, konzerv csicseriborsó, bab, lencse, zöldségek, gyümölcsök, lekvár, paradicsompüré, sós snackek stb.

Legyen nálad mindig valami ropogtatnivaló

Szinte mindenhol lehet kapni valamilyen vegán ropogtatnivalót, de ha épp nem lenne bolt a közeledben, akkor is készülj, tarts magadnál mogyorót, mandulát, diót vagy egy csomag aszalt gyümölcsöt!

Kísérletezz

Ahogy a hagyományos ételek esetében, úgy a növényi kínálatban sem minden fog passzolni a te ízlésedhez. Lehet, hogy a növényi italok közül sem lesz jó majd a kávédhoz mindegyik, de a választék ma már nagyon széles, így biztosan rábukkansz a számodra megfelelőre. Ne add fel, kóstolj, kísérletezz, és alakíts ki egy számodra fenntartható étrendet, ami egyszerre ízletes is.

Legyél megértő magaddal

És a végén még egyszer hangsúlyozzuk, ne keseredj el, és ne hibáztasd magad, ha valami nem megy elsőre, vagy nem úgy haladsz, ahogy előzetesen elképzelted. Ne feszülj rá, hanem élvezd az új ételek felfedezésének örömét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...