Ezért fájhat a hasad evés után

Ha veled is előfordult már, hogy evés után megfájdult a hasad, de nem értetted miért, most kiderítheted, mi lehet az oka.

A diszpepszia, vagyis a felhasi diszkomfortérzés viszonylag gyakori állapot, amelyhez telítettség-érzés, puffadás és hasi fájdalom is tartozik. Az evés utáni hasfájdalom sok mindenre utalhat, mutatjuk, pontosan mikre.

Ezért fájhat a hasad evés után

Reflux

Akinek refluxa van, gyakran tapasztalhatja, hogy fáj a hasa étkezések után, hiszen a gyomorsav nemcsak a nyelőcsövet irritálja, de gyomorégést és kellemetlen hasfájást is okozhat. Ha úgy gondolod, hogy ezzel a betegséggel küzdesz, akkor kerüld a fűszeres ételeket, a szénsavas üdítőket és a koffeint tartalmazó italokat.

Irritábilis bél szindróma

Ez a betegség gyakran okoz hasi fájdalmakat, puffadást, fokozott gázképződést, hasmenést és székrekedést is. Ha rendszeresen tapasztalod, hogy főétkezések után fáj a hasad, mellette pedig gyakran van hasmenésed vagy székrekedésed, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz, ahol vizsgálatokkal bebizonyítják, hogy nem IBS áll-e a dolog hátterében.

Gluténérzékeny

Nyilván ez csak akkor érvényes, ha olyan ételt fogyasztottál, amiben glutén is van, és csakis akkor fájdul meg a hasad, ha tartalmazta ezt az összetevőt az adott menü. A hasfájás mellett fokozott gázképződés és hasmenés is jelentkezhet, ha érzékenységgel küzdesz. Orvosi vizsgálat segíthet eldönteni, mi áll pontosan a betegség hátterében.

Nagyon fontos, hogyha rendszeresen fennáll a hasfájás evés után, akkor fordulj mindenképpen orvoshoz, hiszen minél előbb kezeled a betegséget, annál gyorsabban szűnnek meg ezek a kellemetlen panaszok, és gondtalanul élvezheted az evés adta örömöket.


Még több egészség:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...