Ezeket eszi egy harvardi agykutató a jobb memóriáért

Ahogyan a szépséghez, a jó memóriához és megfelelő agyműködéshez is elengedhetetlen a jó étrend – ki más tudná ezt jobban, mint egy harvardi agykutató, aki egyébként dietetikus is?

Ma, amikor az élelmiszer vagy élvezeti érték, vagy démonizált ellenség, nagyon nehéz észben tartani, hogy elsősorban táplálékról beszélünk, amire a szervezetnek szüksége van ahhoz, hogy megfelelően képes legyen működni. Egy jó étrenddel segíthetünk a betegségek megelőzésében, még az olyan neurodegeneratív kórképekében is, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson. Ebből következik, hogy a megfelelő agyműködést is segíthetjük, ha tudjuk, mit kell ennünk. Dr. Uma Naidoo táplálkozási pszichiáter, a Harvard orvosi karának oktatója a CNBC-nek elmondta, mit fogyaszt gyakran azért, hogy egészséges maradjon az agya.

Kurkumás humusz

Magyarul csicseriborsó krém. Mikor kiköltöztem Londonba, rengeteg hummuszt ettem, mert ez volt a legolcsóbb. Azóta enyhe függőségem lett, a legjobban nyers zellerszárral szeretem. ...

Étcsoki

Rögtön egy jó hírrel kezdünk: a rendszeres étcsokifogyasztás nagyon egészséges, minél magasabb a kakaótartalom, annál jobbat tesz a szervezetnek.

Az extra sötét csokoládé tele van antioxidánsokkal és flavanolokkal, amelyek segítenek megőrizni az agysejtek egészségét.

Rostot is tartalmaz, amely segít csökkenteni az agyban található gyulladást és megelőzni a kognitív hanyatlást. Egy 2020-as kutatás azt vizsgálta, hogy az étcsoki és a fehércsoki hogyan befolyásolja a memóriát egészséges fiatal felnőtteknél. Azt találták, hogy a sötét csokit fogyasztók jobb verbális memóriateljesítményt mutattak, mint a fehér csokis csoport, ez pedig valószínűleg az étcsoki flavonoidtartalmának köszönhető.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök tele vannak antioxidánsokkal, fitotápanyagokkal, rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ezek segítenek megőrizni a memóriát, és a rosttartalom elősegíti a bélben lévő mikrobák megfelelő arányát és összetételét, ami viszont hozzájárulhat az agyi gyulladások csökkentéséhez.

Minden mindennel összefügg: a bélrendszer egészsége közvetlenül hat az agyi teljesítményre.

Az eper például gazdag flavonoidokban, és segíthet lelassítani a kognitív hanyatlást, az áfonya viszont több különböző típusú flavonoidot tartalmaz, amelyek megakadályozzák az oxidatív stressz kialakulását, a szeder pedig az antioxidánsok nagyszerű forrása, ezek segítik az agysejtek egészségét.

Kurkuma

A currypor egyik fő összetevője, a kurkuma egy kurkumin nevű vegyületet tartalmaz, ez az agyműködést segítő tulajdonságainak titka. A kurkumin erős gyulladásgátló vegyület, rendszeres fogyasztása kutatások szerint segíthet csökkenteni a szorongás tüneteit és csökkenteni az életkorral járó kognitív hanyatlást. A kurkuma önmagában is nagyon hasznos, de fekete borssal együtt kombinálva még erősebb kombót alkotnak: a piperin – egy, a fekete borsban található vegyület –aktiválja a kurkumint, segíti, hogy a szervezet az agy jobban tudja hasznosítani.

Erjesztett ételek

Az erjedés vagy erjesztés, idegen szóval fermentálás a legősibb tartósítási módszer, amikor egy szerves anyagot valamilyen enzim hatásának teszünk ki. A szénhidrátok lebontását mikroorganizmusok (élesztők, penészgombák, baktériumok) végzik. Ez a folyamat olyan melléktermékeket, például tejsavat hoz létre, amelyek bélbarát baktériumok elszaporodását segíthetik. A bél-agy kapcsolat során a bél egészségének javításával pedig az agyunk megfelelő működését is segíthetjük. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy túl sokat nem szabad enni az ilyen ételekből, ugyanis puffadást okozhatnak nagy mennyiségben.

Forrásunk volt.


Még több cikk az egészségről itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...