Egy harapásra a haláltól: nők, akik előkóstolták Hitler ételeit

A világ legkegyetlenebb diktátora 15 nőt alkalmazott, akik előkóstolták az ételeit. Ha egyikük sem esett össze holtan, Hitler meg merte enni az ebédjét.

Képzeld el, hogy az étel, amit épp megenni tervezel, az utolsó lesz az életedben. Belehalhatsz a reggelidbe, az ebédedbe, vagy a vacsorádba. Nincs választásod, minden eléd tett fogást meg kell enned. Egy kis női közösség tagjai a Harmadik Birodalomban minden nap halálfélelmet éreztek, amikor étkezésre került a sor. Ők voltak azok, akik előkóstolták Adolf Hitler ételeit a második világháború utolsó két és fél évében.

A náci diktátor abban az időszakban attól tartott, hogy ellenségei vagy éppen szövetségesei megmérgezik, ezért 15 fiatal nőt alkalmazott, akik előkóstolták az ételeit. Dolguk rendkívül egyszerű, de annál veszélyesebb volt. Az SS egyik tagja felszolgálta nekik Hitler ebédjét, majd várt egy órát. Ha egyik nő sem halt meg, akkor a diktátor megette az ételt.

A fiatal kóstolónők történetére csak 2013-ban derült fény, amikor egyikük,Margot Wölk kiállt a nyilvánosság elé. Wölk 24 éves volt, amikor 1941 telén elmenekült szülei szétbombázott berlini lakásából. A kelet-poroszországi Gross-Partsch-ba ment, ami jelenleg Lengyelország területén található. Az SS innen vitte őt el előkóstolónak.

Ez is érdekelhet!

7 kegyetlen diktátor étkezési szokásai - hátborzongató emberek, akiknek neve örökre bevésődött

Wölk és társai finomabbnál finomabb ételeket ehettek, például spárgát, töltött zöldségeket, tésztaféléket, míg mások az országban az éhhalál szélén álltak. Hús sosem volt, hiszen Hitlerről tudva lévő, hogy élete utolsó éveiben vegetáriánus volt. Az előkóstoló lányok azonban nem tudták élvezni a fogásokat, hiszen bármelyik halálos lehetett volna számukra.

Az eddigi információk szerint szerencsére egyetlen előkóstoló sem kapott ételmérgezést a Hitlernek szánt ételtől, bár tény, hogy a róluk szóló feljegyzésekből alig maradt fent valami. Ha Wölk nem állt volna ki a nyilvánosság elé, akkor soha nem derül ki a 15 fős közösség története. Wölk 2014-ben, 96 éves korában elhunyt, és nagyon úgy néz ki, hogy rajta kívül senki sem maradt életben az előkóstolók közül. Neki szerencséje volt, mert el tudott menekülni, de a többieket nagy valószínűséggel a szovjetek ölték meg.

A 15 fiatal nő történetéről színdarab is készült, Hitler kóstolói címmel.

Ezeket olvastad már?

via BBC, Spiegel

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...