Hanuka, a fény ünnepe

Hanuka ünnepének alkalmából a Kóser de Finom bloggerei vendégeskednek nálunk. A fény ünnepének történetét és ehhez kapcsolódóan a latkesz receptjét osztják meg velünk. 

A hanuka a fény ünnepe a zsidóságban. Az ünnep eredete a Makabeus felkeléshez vezethető vissza, amikor a szír-görögök tisztátalanná tették a Templom olajkészletét, de a maradék egy napra elegendő olaj még nyolc napig égett. Ennyi időbe telt ugyanis, hogy új, már rituálisan tiszta olajat tudjanak előállítani. Hanukakor tehát az újjáépülésbe vetett hitet, a szentély megtisztítását és a nyolc napig égő olaj csodáját ünnepeljük a zsidóságban. Kicsit lazább formában, de szintén erről a történetről énekel Matitsyahu is, a híres amerikai haszid reggae énekes is, tavalyi hanukai számában. Jajj, már napok óta ezt hallgatjuk az irodában, függőséget okoz, mint a fánk, csak ettől nem hízunk meg.

Szóval, ha el tudunk szakadni Matitsyahutól, akkor sütünk valami finomat, természetesen fánkot vagy latkeszt. Mivel a nyolc napig égő olaj csodája a zsidó gasztronómiára is hatást gyakorolt, ezalatt az egy hét alatt az ételek olajjal készülnek vagy olajban sülnek. A latkesz – magyarul lepcsánka, görhöny stb.. az egyik legismertebb hanukai étel, és meglepően sok formában készíthető. Mi, az alábbiakban néhány latkesz variációt osztunk meg veletek.

Latkesz

Latkesz a Kóser de Finom bloggereitől

Ezt a receptet Chájá férje, rav Klauzáler szokta készíteni, szóval kedves urak, nincsen kibúvó, gyors, finom vacsorát tudnak készíteni a családnak. Én azt külön szeretem a latkeszben, hogy az egész család részt vehet a készítésben, szerintem nincs olyan gyerek, aki ne élvezné a különböző színű sűrű tészták kézzel való „összemancsolását”, csak az olajban sütésnél kell vigyázni.

A tököt egy tálba reszelem, sózom borsozom, és hagyom egy kicsit állni. Kb. 5 perc múlva kinyomkodom a levét. A hagymát és a burgonyát megtisztítom és hozzáreszelem, majd összekeverem annyi sütőporos liszttel amennyivel palacsinta tészta sűrűségű masszát kapok, hozzáadom a tojást és végül ízesítem. Egy nagyobb serpenyőbe olajat melegítek. Én két evőkanállal szoktam kis fánkokat készíteni, de van aki jobban szereti a lapos változatot. Szóval tetszőleges formában, mindkét felét pirosra sütöm. Fűszeres tejföllel, sajtszósszal tálalom. A receptben megtaláljátok a céklás és a zellerles latkesz hozzávalóit is.

חג חנוכה שמח

Boldog Hanukát és jó étvágyat mindenkinek!

A Latkesz receptjét itt mentheted el

A Kóser de Finom blogot itt találod

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...