Amikor az ember úgy érzi, hogy maga alatt van, hajlamos lehet egészségtelen, kalóriadús, zsírban és cukrokban gazdag nassolnivalókhoz nyúlni. Manapság azonban egyre több kutatás foglalkozik az étkezés és a mentális egészség közötti összefüggésekkel, ezek pedig rámutatnak: a táplálkozási hiányosságok negatív irányba befolyásolják az általános hangulatunkat. (Természetesen sok egyéb faktor – így a stressz, a környezet, az alváshiány és a genetika – is közrejátszik ebben.)
Ebből tehát az következik, hogy a tápláló, egészséges ételek igenis tehetnek azért, hogy jobb kedvünk legyen – így a mostani időszakban különösen javasolt ezekhez fordulni.
Ételek, melyektől jobb kedvünk lesz
Nem is annyira bűnös élvezet a csokoládé! Persze nem a fehér- vagy tejcsokoládéra gondolunk, hanem az eredeti, minőségi étcsokoládére, ami telis-tele van hangulatjavító vegyületekkel. Antioxidánstartalma mellett felszabadít a szervezetben egy sor olyan anyagot, mint a koffein és a teobromin, amelyek képesek vidámabbá tenni minket. Emellett vannak benne flavonoidok is, amelyek szintén hangulatszabályozó tulajdonsággal bírnak.
A banán szuper gyümölcs magas B6-vitamin-tartalommal bír, így segít a jó közérzetet biztosító neurotranszmitterek, például a dopamin és a szerotonin szintézisében. Emellett a benne található rostok szabályozzák a cukor felszívódását, az ennek köszönhető stabil vércukorszint pedig hozzásegít minket a hangulatunk kontrollálásához.
Az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök fogyasztása segíthet az olyan gyulladások kezelésében, amelyeknek köze van a depresszió és más hangulati rendellenességek kialakulásához. Az olyan bogyó gyümölcsökben pedig, mint az áfonya, a szeder vagy a málna, rengeteg ilyen vegyület található.
Szerző: Szabó Anna
Még több életmód tartalom: