Haluska, galuska, sztrapacska

Nevezzük bárhogyan is, egyazon ételről van szó, amelynek elkészítésében összemérték tudásukat a NoSalty szakácsai és versenybe szálltak a Prímagáz értékes nyereményeiért.

A hagyományos szaggatási módszer: vágódeszkáról, kanállal

Tájegységenként eltérő nevekkel illetünk egy-egy ételt. Ilyen a tócsi, tócsni vagy lapcsánka, de a sztrapacskával is találkozhatunk galuska vagy haluska névvel, annak függvényében, hogy az ország melyik területén járunk. Mi most Vanyarcra látogattunk el, ahol már hagyománnyá vált és idén is megrendezték a Haluska fesztivált, a „tót atyafiak, a jó palócok" népszerű eledelének ünnepét. De mi is az a haluska? Tulajdonképpen nyers, reszelt burgonyából, lisztből, tojásból (az igazán autentikus haluskába nem kell tojás!) és vízből álló tészta, amelyet sós, lobogó vízbe szaggatnak. Hagyományosan juhtúróval tálalják, de igen népszerű a káposztás változat is.

Szaggatják már a haluskát a versenyzők

A Prímagáz külön háziversenyt rendezett Vanyarcon, ahol a NoSalty szakácsai mérhették össze főzőtudományukat, ugyanúgy, mint Szegeden és Esztáron. A legtöbb szavazatot szerzett receptek feltöltői a helyszínen személyesen készítették el a recepteket. Szerencsére a borús idő és a szemerkélő eső senkit sem tántorított el a tésztaszaggatástól és újfent nagyszerű ételek születtek. Mindeközben a színpadon folklór műsorok, gyermekprogramok és hagyományőrző eladások biztosították a kellemes hangulatot.

A nyertes ételt kóstoljuk

A gyakorlott szakácsoknak köszönhetően az éltelek pikk-pakk elkészültek, az éhes zsűri legnagyobb örömére. Volt aki hagyományos recepttel próbált lenyűgözni minket, volt aki némi csavarral és egy-egy újszerű hozzávalóval tette érdekesebbé az ételt, de akadt olyan is, aki teljesen újragondolta a tradicionális haluskát és teljesen más köntösbe öltöztette.

Csoportkép a résztvevőkkel

Ez utóbbi nevezetesen Évi néni volt, aki a krumplis tésztát kacsatepertővel töltötte meg és ezt kínálta köretnek az isteni csirkepörkölt mellé. Leírva is igen jól hangzik, hát még megkóstolva, milyen isteni volt! Így nem volt kérdés, hogy ki nyeri a főzőversenyt, annak ellenére, hogy a vetélytársak is kitettek magukért és jóízűen megettünk volna egy egész tányérral bármelyik ételből!

Hóhér pörkölt csirkéből

Ezt a receptet a minap láttam Laci Hornaċek-től a TV-paprikán. Azonnal tudtam, hogy ezt el fogom készíteni. A szakács elmondta, hogy ezt az ételt készítették a XIX. században Pozsonyban a ...

Medvehagymás sztrapacska

Itt a medvehagyma szezon, és nálunk is lehet kapni a piacon. Ez gerjesztette fel a fantáziámat. A feleségem családja a Felvidékről származik. Magukkal hozták a sztrapacska szeretetét, ami ...

Káposztás sztrapacska 3.

Ez egy szlovák étel. Kislánykoromban nagymamám sokat főzött ilyet, mert mi Észak-Magyarországon laktunk, és a szlovák hatás a konyhákba is begyűrűzött.

A Príma Főzőverseny azonban tovább folytatódik, és ezen a hétvégén Sopronban ízlelgetjük majd a legjobb kékfrankos recepteket. Gyertek el a ti is!

Príma Főzőverseny receptjeire itt szavazhatsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...