Ne ijedj meg a haltejtől, sokkal finomabb, mint hinnéd: medvehagymával pirítottuk meg

A gasztronómia világában néha a legfurcsább, legkevésbé kívánatos dolgok számítanak különlegességnek. Így van ez a haltejjel is, ami elsőre ugyan visszataszítónak tűnhet, azonban ha jobban megismerjük, még a kedvenc halételünk is lehet.

A haltej is egyike azoknak a kulináris hozzávalóknak, amelyekre régen úgy tekintettek, mint kidobni való melléktermékre. A belsőségekkel együtt általában megszabadultak tőle, maximum a szegények fogyasztották, mert nem akartak semmit elpazarolni. Persze, ahogy lenni szokott, a modern konyhaművészet védőszárnyai alá vette a haltejet, és különlegességet csinált belőle.

Ne ijedj meg a haltejtől, sokkal finomabb, mint gondolnád

Mi a haltej?

A leggusztusosabban fogalmazva, a hím halak örökítőanyagát tartalmazó, zsákszerű belsőség. Az állat hasüregében található, innen szokták (romlandósága miatt lehetőleg minél hamarabb) eltávolítani.

Fehér színű, fürtökben lógó kis redőkből áll, a hártyás részeket, amik összetartják, legjobb főzés előtt késsel eltávolítani.

Állaga nyersen krémes, kissé folyós, megsütve szilárdul valamennyit, a hal húsához lesz hasonló.

Meglepő módon a halnak ez a legfurcsább része jó bevezető lehet a tengeri és folyami állatok ízvilágába. Mivel csak nagyon enyhén jön át a jól ismert halas íz, szinte olyan, mint ha nem is azt ennénk.

Hogyan ehetjük?

Kis hazánk, folyami országként szerencsés abból a szempontból, hogy sok jó minőségű halat vásárolhatunk az árusoktól az év legnagyobb részében. A haltejet elsősorban extra hozzávalóként szokták a halászlébe tenni, a fűszeres-paprikás lében finom puhára fő.

Persze más helyeken is, ahol aktív a halászat, felkerült az étlapokra a haltej. Olaszországban például tésztára teszik, a szicíliai halászfaluk különlegessége ez.

Japánban nyersen is fogyasztják önmagában vagy egy sushi részeként. A grillezés és buggyantás is elterjedt elkészítési módja.

Nem lesz a legegyszerűbb dolog a beszerzése, persze nem lehetetlen. Előnnyel indulunk, ha van horgász ismerősünk, ha nincs, akkor sürgősen barátkozzunk össze a legközelebbi piac halárusával. Kérdezősködjünk, hogy mikor kapható, hátha egyszer szerencsénk lesz.

A pirított haltej igazi különlegesség

Akik ódzkodnak a nyers haltej elfogyasztásától (hiszen lássuk be, ahhoz erős idegzet kell), de mégis ki szeretnék próbálni, jól járnak, ha a választásuk a serpenyőre esik. Olajban pár percig sütve, esetleg néhány fűszerrel bolondítva fantasztikus élmény lehet.

De nem kell a sütésnél megállni: rántva, a húshoz hasonlóan mártogatósokkal, szószokkal kínálhatjuk, akár partikon is. Főzhetünk haltejpaprikást: olajon lepirítva pirospaprikával, fokhagymával és fekete borssal. Ezt a gazdag halas szószt puha kenyérrel tunkolva a legjobb enni.

És miért is lenne taszító dolog megenni a haltejet? Hiszen a kaviárt is különösebb émelygés nélkül fogyasztjuk, pedig az is egy hasonlóan gusztusos része a halaknak. Megfelelő módon igazi ínyencség lesz a haltejből, lássuk csak, hogyan készül!

Chilis-medvehagymás pirított haltej

Amire a pirított haltejhez szükséged lesz: 400 gramm haltej, 3 evőkanál olívaolaj, 1 darab chili (vagy 1 csipet chilipehely), 5 szál medvehagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl fehérbor, só és bors, ízlés szerint illetve a tálaláshoz kenyér.

Fontos, hogy mindig mossuk meg a haltejet, mielőtt nekilátunk az elkészítésének. Valószínűleg egy nagy darabban lesz, ezért vágjuk fel kisebb darabokra. Így elkerülhetjük, hogy nyers maradjon, vagy túlságosan keményre süljön.

A medvehagymát, fokhagymát és chilit vágjuk apróra, és készítsük a tűzhely mellé. Melegítsünk olajat egy serpenyőben, és dobjuk bele a fokhagymát és chilit.

A chilis-medvehagymás pirított haltej receptjéért kattints IDE

Óvatosan tegyük bele a haltejet, és kezdjük el pirítani, utána jöhet a fehérbor. Tényleg gyengéden keverjük, forgassuk a haltejet, nehogy összetörjön. Látni fogjuk, hogy változik a színe, a fehérsége elmélyül, szépen-lassan aranybarnára sül.

Szórjuk rá a medvehagymát, sózzuk és borsozzuk, majd vegyük le a tűzről. Vigyázzunk, nehogy túl sokáig süssük, mert ilyenkor a belseje kemény és szemcsés lesz.

Tálaljuk frissen, kenyérrel vagy bagettel, még melegen lesz a legjobb.

A chilis-medvehagymás pirított haltej teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

(recept és fotók: Hering András)

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További kulináris élvezetek várnak rád:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...