Kevés a hal – Ennyivel lesz drágább karácsonykor

Már korábban is olvashattuk, hogy az idei éve igen nehéz volt a mezőgazdaságban dolgozók számára. Ez alól a halgazdaságok sem képeznek kivételt, a hiány miatt a karácsonyi haldrágulás pedig szinte biztos.

A haldrágulás minden évben előkerül, mint fájó téma, kifejezetten az ünnepek előtt, amikor sok magyar család elkezdi tervezni a karácsonyi menüt. Az idei év több szempontból is rossz hírekkel szolgálhat: a száguldó infláció mellett a mezőgazdaság is nehéz helyzetben volt, így az élelmiszerek nemcsak drágábbak lesznek, de a mennyiségek miatt is aggódhatunk. A halgazdaságokban a lehalászások még folynak, de a haldrágulás már most biztosra vehető.

Kevés a hal – Ennyivel lesz drágább karácsonykor

Több szakértő is megszólalt a témában: Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) szóvivője elmondta, hogy a nyári aszály miatt egyrészt kevesebb víz volt a halastavakban, másrészt az alacsony vízállás könnyű prédává tette a halakat a vízi madarak számára.

Az átlagosnak mondható 15 ezer tonna étkezési hal helyett jobb esetben idén lesz 10–11 ezer tonna. Még folynak a lehalászások, de eddig egy halászati társaságtól sem érkezett pozitív visszajelzés

– nyilatkozta Lévai, és kiemelte továbbá a takarmány- és energiaárak emelkedése által okoztt nehézségeket is.

A magyar halgazdaság elsősorban a hazai vásárlók igényeit elégíti ki, viszonylag kevés áru megy exportra, azonban mivel idén más európai országokban is hasonló a helyzet, egyes gazdálkodók lehet, hogy a külföldi eladást választják majd.

Szerencsére aggodalomra nincs ok

„A megtermelt halat elsősorban belföldön értékesítjük, mivel a hazai ellátás prioritást élvez. Szeretnénk megnyugtatni az olvasókat, hogy az ünnepi halellátást az eddigiekhez hasonlóan a hazai haltermelők továbbra is biztosítani fogják” – mondta Horváth Ferenc a Bocskai Halászat ügyvezető igazgatója.

Míg azonban a hal biztosan ott lesz a pultokban, a 2022-es év viszontagságai valamilyen nyomot fognak hagyni: mégpedig az árakon.

Előreláthatólag az árak 30%-kal emelkednek majd, az élő ponty kilós ára például 1800-2000 forint körül alakul karácsonykor.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...