A haldrágulás minden évben előkerül, mint fájó téma, kifejezetten az ünnepek előtt, amikor sok magyar család elkezdi tervezni a karácsonyi menüt. Az idei év több szempontból is rossz hírekkel szolgálhat: a száguldó infláció mellett a mezőgazdaság is nehéz helyzetben volt, így az élelmiszerek nemcsak drágábbak lesznek, de a mennyiségek miatt is aggódhatunk. A halgazdaságokban a lehalászások még folynak, de a haldrágulás már most biztosra vehető.
Több szakértő is megszólalt a témában: Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) szóvivője elmondta, hogy a nyári aszály miatt egyrészt kevesebb víz volt a halastavakban, másrészt az alacsony vízállás könnyű prédává tette a halakat a vízi madarak számára.
Az átlagosnak mondható 15 ezer tonna étkezési hal helyett jobb esetben idén lesz 10–11 ezer tonna. Még folynak a lehalászások, de eddig egy halászati társaságtól sem érkezett pozitív visszajelzés
– nyilatkozta Lévai, és kiemelte továbbá a takarmány- és energiaárak emelkedése által okoztt nehézségeket is.
A magyar halgazdaság elsősorban a hazai vásárlók igényeit elégíti ki, viszonylag kevés áru megy exportra, azonban mivel idén más európai országokban is hasonló a helyzet, egyes gazdálkodók lehet, hogy a külföldi eladást választják majd.
Szerencsére aggodalomra nincs ok
„A megtermelt halat elsősorban belföldön értékesítjük, mivel a hazai ellátás prioritást élvez. Szeretnénk megnyugtatni az olvasókat, hogy az ünnepi halellátást az eddigiekhez hasonlóan a hazai haltermelők továbbra is biztosítani fogják” – mondta Horváth Ferenc a Bocskai Halászat ügyvezető igazgatója.
Míg azonban a hal biztosan ott lesz a pultokban, a 2022-es év viszontagságai valamilyen nyomot fognak hagyni: mégpedig az árakon.
Előreláthatólag az árak 30%-kal emelkednek majd, az élő ponty kilós ára például 1800-2000 forint körül alakul karácsonykor.
Hírek, érdekességek, újdonságok: