- Pallag Dávidtól – Rutinosan
A Rutin 2021 nyarán került fel a gasztrotérképre, Pallag Dávid pedig az ifjú generáció egyik nagyreményű séfje. A „Rutinos halászlé” 2022 decemberében debütált, és az ünnepek után januárban azonnal újra étlapra került. Hiába, ami jó, az nem csak karácsonykor jó. A Rutinban a halászlé a hazai csúcsterméknek számító akasztói szikipontyból készül, a benne látható töltött tészta pedig egy füstölt haltejes batyu. Ha a Rutinnal kacsintgatunk karácsonyra, kacsamájas-körtechutneys előfogás, felturbózott mangalicás töltött káposzta és „otthon pirítós” konfitált kacsacomb kerülhet az asztalunkra.
Budaörs, Budapesti út 51.
- Bernát Dániel örömkonyhájából
A zuglói Szaletlyt 2020 óta volt alkalma felfedezni magának Pest ínyenc közönsége. Bernát Dániel keze alatt úgy születnek újjá a hagyományos ízek, hogy azok egyszerre nosztalgikusak, mégis bátrak és újítóak. A Szaletly életében immár hagyomány, hogy teljes karácsonyi menüvel készülnek, amelyből a halászlét így ajánlják: egy liter szegedi rubinpaprikával főtt, szűrt hallé, 16 dkg irdalt ponty, egy bögre gyufatészta, amihez pluszban 14 dkg forrázott belsőséget is kérhetünk. Professzionálisan hangzik!
Budapest, Stefánia út 93.
- Bőséges vegyes halászlé a Jardinette-ből
Jardinette, azaz kertecske a budai kertvendéglő neve, aminek ilyenkor az üveggel borított télikertjét élvezhetjük. A több mint száz évig üzemelő Szürke Csacsi utódja Jardinette-ként újjászületve immár 2001 óta őrzi a budai vendéglők hagyományait, francia eleganciával átitatva, de nem csak a francia konyha előtt tisztelegve. A halászlevük is tradicionális magyar hallé, harcsából és pontyból vegyesen főzve, amihez külön haltejet és -ikrát is kérhetünk. Több mint tízféle finomság közül válogathatunk náluk, érdemes körülnézni.
Budapest XI. kerület, Németvölgyi út 136.
- Pontyból és harcsából is kérhetjük a tokaji halsütőtől
A Tokaj Taverna egy klasszikus borozó és halsütő Magyarország világklasszis borvidékén. Nyári kirándulások alkalmával már talán élveztük is a vendégszeretetüket a kinti padokon, de a sütés-főzés télen sem áll le. Pontyból és harcsából is főznek hallevet, haltálakkal is készülnek az ünnepekre, az isteni haltepertő pedig egész évben csemege. A Tokaj Taverna az év ezen szakában csak hétvégén tart nyitva, de a karácsonyi előrendelés már elindult. Ha nem magunk mennénk el érte, Nyíregyházán, Nyírszőlősön és Tokajban ingyenesen szállítanak ki.
Tokaj, Hősök tere 1.
- Szegedi halászlé a Monster DownTown konyhájáról
Vagány bisztrókonyhája miatt kedvelik a szegediek a Monster DownTownt, ahol már Sárközi Ákos is megfordult jótékonysági vacsorák keretében, és nem érdemtelenül a város egyik kedvence. A Monster DownTown séfjének keze alatt olyan őrületek is készülnek, mint például a füstölt sajtkrémleves „Cordon Blue-módra”, amit rántott csirkemellel és baconnel szervíroznak. Halászlében azonban nem akarják felborítani a világ rendjét, kétféle formában kínálnak szegedi hallét, filézett és csontos hallal is kérhetjük. De kár is itt megállnunk, ha már tőlük rendelünk, egy igazán változatos ünnepi menüvel készültek a tatár bifsztektől a halas tálig, és még a vegákra is gondoltak.
Szeged, Stefánia 4.
- Forró szeretettel a röszkei Forró Fogadóból
A röszkei Forró Fogadó még Facebook-eseményt is létrehozott a karácsonyi halászleveknek. “Mi nem spórolunk ki semmit! 1 adag: 7 dl alaplé + 18 dkg filézett ponty” – szól az ajánlat, amit a környékbelieknek kár kihagyni. A Forró Fogadó az igazi útmenti csárdák hagyományait őrzik: családi vállalkozásként immár három évtizeddel a hátuk mögött várják az éhes és megpihenni vágyó vándorokat. Karácsony előtt mintegy 200 adag szegedi pontyhalászléért jelentkezni náluk!
Röszke, I. körzet 4.
- Pontyból vagy harcsából a Veszely Csárdából
A magyar csárdakultúra hagyományait őrzi a békéscsabai Veszely, ami nem egy városi étterem betyárromantikával, hanem valóban egy útmenti csárda. Békéscsaba és Gyula között a 44-es főút mentén találjuk a több száz vendég leültetésére alkalmas, tradicionális csárdát, ahol már közel 200 éve (!) folyik vendéglátás. A Veszelyben azonban nem állt meg az idő, gourmet alapanyagok használatával és újítások sorával tartja a lépést korunk vendéglátásával a konyha. Halászlé kérdésben teljes mértékben tradicionálisak: harcsából és irdalt pontyból is főznek karácsonyra hallevet. Sültes tálakkal egészíthetjük ki a kötelező ünnepi halászlevet.
Békéscsaba, Fényesi u. 1.
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: Szaletly
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: