7 étterem, ahonnan bizalommal rendelhetünk halászlét karácsonyra

Halászlé nélkül karácsonyozni sok család életében majdnem akkora szentségtörés, mint karácsonyfa állítása nélkül ünnepelni. Akár kedvünk, akár időnk nincsen a halászlé előkészületeire és megfőzésére, ez jellemzően az az étel, ami előre megfőzve is tökéletes, sőt, jót is tesz az ízeinek. 7 budapesti és vidéki éttermet ajánlunk, ahol a halászlének is nagymesterei.

  • Pallag Dávidtól – Rutinosan

A Rutin 2021 nyarán került fel a gasztrotérképre, Pallag Dávid pedig az ifjú generáció egyik nagyreményű séfje. A „Rutinos halászlé” 2022 decemberében debütált, és az ünnepek után januárban azonnal újra étlapra került. Hiába, ami jó, az nem csak karácsonykor jó. A Rutinban a halászlé a hazai csúcsterméknek számító akasztói szikipontyból készül, a benne látható töltött tészta pedig egy füstölt haltejes batyu. Ha a Rutinnal kacsintgatunk karácsonyra, kacsamájas-körtechutneys előfogás, felturbózott mangalicás töltött káposzta és „otthon pirítós” konfitált kacsacomb kerülhet az asztalunkra.

Rutin / forrás

Rutin

Budaörs, Budapesti út 51.

  • Bernát Dániel örömkonyhájából

A zuglói Szaletlyt 2020 óta volt alkalma felfedezni magának Pest ínyenc közönsége. Bernát Dániel keze alatt úgy születnek újjá a hagyományos ízek, hogy azok egyszerre nosztalgikusak, mégis bátrak és újítóak. A Szaletly életében immár hagyomány, hogy teljes karácsonyi menüvel készülnek, amelyből a halászlét így ajánlják: egy liter szegedi rubinpaprikával főtt, szűrt hallé, 16 dkg irdalt ponty, egy bögre gyufatészta, amihez pluszban 14 dkg forrázott belsőséget is kérhetünk. Professzionálisan hangzik!

Szaletly / forrás

Szaletly

Budapest, Stefánia út 93.

  • Bőséges vegyes halászlé a Jardinette-ből

Jardinette, azaz kertecske a budai kertvendéglő neve, aminek ilyenkor az üveggel borított télikertjét élvezhetjük. A több mint száz évig üzemelő Szürke Csacsi utódja Jardinette-ként újjászületve immár 2001 óta őrzi a budai vendéglők hagyományait, francia eleganciával átitatva, de nem csak a francia konyha előtt tisztelegve. A halászlevük is tradicionális magyar hallé, harcsából és pontyból vegyesen főzve, amihez külön haltejet és -ikrát is kérhetünk. Több mint tízféle finomság közül válogathatunk náluk, érdemes körülnézni.

Jardinette / forrás

Jardinette Kertvendéglő 

Budapest XI. kerület, Németvölgyi út 136.

  • Pontyból és harcsából is kérhetjük a tokaji halsütőtől

A Tokaj Taverna egy klasszikus borozó és halsütő Magyarország világklasszis borvidékén. Nyári kirándulások alkalmával már talán élveztük is a vendégszeretetüket a kinti padokon, de a sütés-főzés télen sem áll le. Pontyból és harcsából is főznek hallevet, haltálakkal is készülnek az ünnepekre, az isteni haltepertő pedig egész évben csemege. A Tokaj Taverna az év ezen szakában csak hétvégén tart nyitva, de a karácsonyi előrendelés már elindult. Ha nem magunk mennénk el érte, Nyíregyházán, Nyírszőlősön és Tokajban ingyenesen szállítanak ki.

Taverna / forrás

Taverna Halsütő és Borozó

Tokaj, Hősök tere 1.

  • Szegedi halászlé a Monster DownTown konyhájáról

Vagány bisztrókonyhája miatt kedvelik a szegediek a Monster DownTownt, ahol már Sárközi Ákos is megfordult jótékonysági vacsorák keretében, és nem érdemtelenül a város egyik kedvence. A Monster DownTown séfjének keze alatt olyan őrületek is készülnek, mint például a füstölt sajtkrémleves „Cordon Blue-módra”, amit rántott csirkemellel és baconnel szervíroznak. Halászlében azonban nem akarják felborítani a világ rendjét, kétféle formában kínálnak szegedi hallét, filézett és csontos hallal is kérhetjük. De kár is itt megállnunk, ha már tőlük rendelünk, egy igazán változatos ünnepi menüvel készültek a tatár bifsztektől a halas tálig, és még a vegákra is gondoltak.

Monster DownTown / forrás

Monster DownTown

Szeged, Stefánia 4.

  • Forró szeretettel a röszkei Forró Fogadóból

A röszkei Forró Fogadó még Facebook-eseményt is létrehozott a karácsonyi halászleveknek. “Mi nem spórolunk ki semmit! 1 adag: 7 dl alaplé + 18 dkg filézett ponty” – szól az ajánlat, amit a környékbelieknek kár kihagyni. A Forró Fogadó az igazi útmenti csárdák hagyományait őrzik: családi vállalkozásként immár három évtizeddel a hátuk mögött várják az éhes és megpihenni vágyó vándorokat. Karácsony előtt mintegy 200 adag szegedi pontyhalászléért jelentkezni náluk!

Forró Fogadó / forrás

Forró Fogadó

Röszke, I. körzet 4.

  • Pontyból vagy harcsából a Veszely Csárdából

A magyar csárdakultúra hagyományait őrzi a békéscsabai Veszely, ami nem egy városi étterem betyárromantikával, hanem valóban egy útmenti csárda. Békéscsaba és Gyula között a 44-es főút mentén találjuk a több száz vendég leültetésére alkalmas, tradicionális csárdát, ahol már közel 200 éve (!) folyik vendéglátás. A Veszelyben azonban nem állt meg az idő, gourmet alapanyagok használatával és újítások sorával tartja a lépést korunk vendéglátásával a konyha. Halászlé kérdésben teljes mértékben tradicionálisak: harcsából és irdalt pontyból is főznek karácsonyra hallevet. Sültes tálakkal egészíthetjük ki a kötelező ünnepi halászlevet.

Veszely Csárda

Békéscsaba, Fényesi u. 1.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Szaletly

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...