Visszatekintés: a pandémia előtt az élet
A Covid, az infláció és az élelmiszer-árrobbanás előtt, 2019-ben majdnem feleannyiért ehettünk halászlevet a vendéglőkben és csárdákban. A legendás Fehértói Halászcsárda 1938 óta működik Szegeden: itt 2800 forintba került egy adag pontyhalászlé 2019-ben, míg ugyanez ma 5100 forint.
A Szeged belvárosában található Roosevelt Halászcsárdában – vagy ahogy a helyiek hívják, Sótartóban – szintén 2800 forintba került egy adag halászlé, ma ugyanitt 4400-5500 forintba kerül a hallé attól függően, hogy az olcsóbb afrikai harcsa, vegyesen válogatott hazai halak vagy pontyfilé az alapja.
Halászlevek az országban
Szegeden az Öreg Kőrössy Halászcsárdában 2019-ben még csak 2600 forint volt szögedi csontos pontyhalászlé, ma 4150 forintnál indul.
A Rév Csárda a Duna-parton, Érsekcsanádnál valósítja meg azt a fajta vendéglátást, amit divatosan slow food mozgalomnak nevezünk. Ők nem így nevezik magukat, az előzetes bejelentkezés pedig azért lényeges, mert a halászlevünket ott készítik el előttünk nyílt tűzön, bográcsban. „Mi nem sietünk így vendégeink sem tudnak sietni” – szól az invitálás. Egy adag hallé 5200 forintba kerül, az ikonikus „halászos halászlé pontyból a mi tésztánkkal” szabad szedéssel merhető, és mintegy 50 percet kell várni, míg kifő.
A Balaton déli partján, Zamárdiban egy igazi régi vágású vendéglátóhely a Paprika Csárda. Itt akár ponty-, akár harcsafilével kéjük, 3000 forintba kerül egy adag halászlé.
Halászlevek Budapesten
A híres budapesti Szegedi Halászcsárdában hatféle halászlevet kínálnak, a 18 dkg-os adag halászlé 4900 forintnál indul (afrikai harcsából, vegyes halból vagy pontyfiléből), a korhely módra készített pontyhalászlé és a szürkeharcsa halászlé már 5900 forint.
Az óbudai Csalánosi Csárda háromféle halászlevet kínál 4490 és 4990 forint közötti áron, ponty-, harcsa. és vegyes halleveket főznek. A kecskeméti Csalánosi Csárda mintájára épült étterem a Hídfő utcában található.
Pesthidegkúton a legendás Náncsi Néni Vendéglőjében a Kondérban főtt halászlevet “friss harcsából, kevés pontyból, kárászból és keszegből főzik a szakácsok kissé csípősen”. 5260 forint az ára.
A Budai Vártól nem messze, a Horgásztanya Vendéglőbe sokan járnak a halászlevük miatt. A pontyhalászlevük csuporban 4200, bográcsban 5200 forintért kapható. A harcsahalászlé bográcsban már 5700 forint. Sima hallevet is kérhetünk tésztával, a kisebb adagot 3000, a nagyobbat 4000 forintért.
Szerző: Haranghy Orsi
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: