Utánajártunk: ennyibe kerül egy jó halászlé 2023 nyarán

Ha a 2010-es évek áraival vetjük össze, óriásit ugrott egy jó halászlevezés ára. Tavaly nyár óta viszont nem következett be komolyabb emelkedés – a vízparti nyaralóhelyeken persze továbbra ne számítsunk szolid árazásra. No de mennyi az annyi idén, ha halászlére vágyunk?

Visszatekintés: a pandémia előtt az élet

A Covid, az infláció és az élelmiszer-árrobbanás előtt, 2019-ben majdnem feleannyiért ehettünk halászlevet a vendéglőkben és csárdákban. A legendás Fehértói Halászcsárda 1938 óta működik Szegeden: itt 2800 forintba került egy adag pontyhalászlé 2019-ben, míg ugyanez ma 5100 forint. 

A Szeged belvárosában található Roosevelt Halászcsárdában – vagy ahogy a helyiek hívják, Sótartóban – szintén 2800 forintba került egy adag halászlé, ma ugyanitt 4400-5500 forintba kerül a hallé attól függően, hogy az olcsóbb afrikai harcsa, vegyesen válogatott hazai halak vagy pontyfilé az alapja.

Vegyes halászlé, recept a képre kattintva nyílik!

Halászlevek az országban

Szegeden az Öreg Kőrössy Halászcsárdában 2019-ben még csak 2600 forint volt szögedi csontos pontyhalászlé, ma 4150 forintnál indul.

A Rév Csárda a Duna-parton, Érsekcsanádnál valósítja meg azt a fajta vendéglátást, amit divatosan slow food mozgalomnak nevezünk. Ők nem így nevezik magukat, az előzetes bejelentkezés pedig azért lényeges, mert a halászlevünket ott készítik el előttünk nyílt tűzön, bográcsban. „Mi nem sietünk így vendégeink sem tudnak sietni” – szól az invitálás. Egy adag hallé 5200 forintba kerül, az ikonikus „halászos halászlé pontyból a mi tésztánkkal” szabad szedéssel merhető, és mintegy 50 percet kell várni, míg kifő.

A Balaton déli partján, Zamárdiban egy igazi régi vágású vendéglátóhely a Paprika Csárda. Itt akár ponty-, akár harcsafilével kéjük, 3000 forintba kerül egy adag halászlé.

Halászlevek Budapesten

A híres budapesti Szegedi Halászcsárdában hatféle halászlevet kínálnak, a 18 dkg-os adag halászlé 4900 forintnál indul (afrikai harcsából, vegyes halból vagy pontyfiléből), a korhely módra készített pontyhalászlé és a szürkeharcsa halászlé már 5900 forint. 

Trinidadi halleves

Trinidada és Tobagó. Ahogy elnézem a híreket, nem valami biztonságos úticél manapság, mivel elég közel van Venezuelához. Amikor a szomszédban jártunk, szinte sokkolóan részletgazdagnak ...

Az eredeti finn lazacleves (lohikeitto)

A lohikeitto egy egyszerű lazacos burgonyaleves, amely Finnországban és más skandináv országokban is népszerű. Észak-Európa két legkedveletbb alapanyaga, a lazac és a friss kapor ...

Az óbudai Csalánosi Csárda háromféle halászlevet kínál 4490 és 4990 forint közötti áron, ponty-, harcsa. és vegyes halleveket főznek. A kecskeméti Csalánosi Csárda mintájára épült étterem a Hídfő utcában található.

Pesthidegkúton a legendás Náncsi Néni Vendéglőjében a Kondérban főtt halászlevet “friss harcsából, kevés pontyból, kárászból és keszegből főzik a szakácsok kissé csípősen”. 5260 forint az ára.

A Budai Vártól nem messze, a Horgásztanya Vendéglőbe sokan járnak a halászlevük miatt. A pontyhalászlevük csuporban 4200, bográcsban 5200 forintért kapható. A harcsahalászlé bográcsban már 5700 forint. Sima hallevet is kérhetünk tésztával, a kisebb adagot 3000, a nagyobbat 4000 forintért.

Szerző: Haranghy Orsi

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...