Ha kivagy a pontytól karácsonykor, ezeket a halakat edd

Míg Nyugat-Európában a legritkább esetben esznek pontyot, itthon az egyik legelterjedtebb halféle, sokan ha év közben nem is, karácsonykor készítenek valamilyen pontyból készült ételt, legyen az halászlé, rántott hal vagy épp paprikásan elkészített finomság. De ha nem szeretjük, nem muszáj pontyból készíteni ezeket a finomságokat, sok más édesvízi és tengeri halféle kerülhet az asztalra ünnepkor.

A ponty íze erősen megosztó, sokan nem szeretik ennek a jellegzetes édesvízi halnak az ízét, mivel, úgy gondolják az, hogy a víz alján, az iszapban él, megérződik a húsán is. Ez nem minden esetben van így, de tény, nem muszáj pontyot készíteni karácsonykor, ha nem szeretjük. Számos édesvízi halfajta van még, amit megtalálunk a boltokban, piacokon és persze a tengeri halakat is nyugodtan készíthetjük ilyenkor is.

Krémes toszkán lazac

Ez a krémes serpenyőben sült lazac a legjobb megoldás lehet, ha hétvégi "ebéd- vagy vacsorazavarunk" támad. A filéket ropogós héjúra pirítjuk, megszórjuk friss bébispenóttal, édes ...

Harcsa – finom és tiszta íz

A ponty mellett a harcsa az egyik legszélesebb körben ismert halfajta, érdemes beszerezni karácsonykor is. Szépen filézhető, kellemes ízű hal, ám figyeljünk oda a vásárlásnál, hogy lehetőleg ne a túltenyésztett afrikai harcsafilét válasszuk, hanem lehetőleg magyar halat vegyünk. Gyakorlatilag szálkamentes és nagyon ízletes halféle, amiből készülhet leves, filézve süthetjük és akár ránthatjuk is.

Busa, amúr, kecsege

Inkább nagyobb hipermarketekben és piacokon lehet találkozni velük, rendkívül egészségesek és sokrétűen elkészíthetők. A busa, amúr és kecsege húsa tartalmazza a hazai édesvízi halak közül a legmagasabb többszörösen telítettlen zsírsavat, amely nagyon jó hatással van a szívre és a koleszterinszintre.

A Hortobágyi Halgazdaság tavaiban bio minősítésű édesvízi halakat is tenyésztenek, érdemes ilyet vásárolni, ha találunk a kínálatban, ízük és minőségük kifogástalan lesz.

Tengeri halból – széles a kínálat

A tengeri halfélék kínálata egyre szélesebb itthon is, és bár áruk sokszor igen magas, érdemes nemcsak az akciókat figyelni. Lehetőleg ne a legmesszebbről érkező halfajtákat válasszuk, valamint figyeljünk arra is, hogy egyes halféléknek igen magas lehet a higanytartalma, ilyen a nagyméretű tonhalfilé, a kardhal vagy a cápa. Inkább a kisebb méretű halféléket válasszuk, mint amilyen a szardínia vagy a hering.

Ugyanilyen jó választás a sokak által kedvelt lazac, amiből nagyon sokféle, ünnepi étel is készíthető. Kipróbálhatjuk, hogy idén nem a klasszikus magyaros halászlevet készítjük el, hanem tengeri halból főzünk egy paradicsomos alapú hallevet, de lazacból is főzhetünk isteni, tejszínes alapú hallevest, a finnek nemzeti ünnepi ételét.

Lohikeitto, a finn lazacleves

A lazacleves az egyik legtipikusabb skandináv fogás, amelynek mindegyik északi országban megvan a saját verziója. A finnekét lohikeitto-nak hívják, és tejszínesen-kaprosan, zöldségekkel ...

Az eredeti finn lazacleves (lohikeitto)

A lohikeitto egy egyszerű lazacos burgonyaleves, amely Finnországban és más skandináv országokban is népszerű. Észak-Európa két legkedveletbb alapanyaga, a lazac és a friss kapor ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több klasszikus étel, amit az asztalra tehetsz:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...