Hájassal szép az élet

Nemcsak a konyhát messziről kerülőkre, hanem a gyakorló háziasszonyokra is igaz lehet, hogy egyes ételekre egyszerűen csak legyintenek: imádom, de inkább hozzá sem kezdek! A hájas tészta tipikusan ilyen darab – imádjuk, de csak is akkor, ha valaki elénk teszi.

Szerezzétekbe ti ahájategy megbízható hentestől, vagy egy jóbaráttól,zárkózzatok be a konyhába délutánra, éskészítsétek el velünk! Ünnepélyesen megígérjük:könnyebb lesz, mint amilyennek valaha képzeltétek!

Hájas tészta recept

Hozzávalók 6 főre

  • 70 dkg liszt
  • 35 dkg kapart/darált sertésháj
  • 2 nagy ek tejföl
  • 1 tojás
  • 1 kk só
  • 1 kk cukor
  • kb. 2 dl langyos víz
  • baracklekvár
  • porcukor

Elkészítés lépésről lépésre

  1. ​A hájat megtisztítjuk a hártyától, úgy, hogy a megtisztított mennyiség 35 dkg legyen. Lehet kaparni vagy darálni, lényeg, hogy kenhető állagú, apró cafatokat kapjunk a művelet végére.
  2. A megtisztított hájat 10 dkg liszttel jól eldolgozzuk, éshidegre tesszük állni (kb. 25 perc).
  3. A többi hozzávalóból tésztát gyúrunk, 15 percre félretesszük állni.
  4. A tésztát kinyújtjuk (kb. ujjnyi vastagra), és rákenjük a lisztes hájat (kézzel a legegyszerűbb lapogatni).
  5. Az egészet felcsavarjuk, és elkezdjük nyújtani, lehetőség szerint úgy, hogy viszonylag szabályos négyszöget kapjunk.
  6. Ha már sikerült ujjnyi vastagra nyújtani, akkor hajtogatunk rajta egyet: előbb az alsó részt, majd a felső részt hajtjuk középre.
  7. Az előttünk lévő téglalap alakú tésztának most a jobb, majd bal oldalát hajtjuk szintén középre.
  8. Kicsit meglapogatjuk az egészet, éshűvös helyen 20-25 percig pihentetjük.
  9. Utána ismét ujjnyi vastag négyszöget nyújtunk a tésztából, és megint meghajtogatjuk az előbb leírt módon.
  10. Ezt anyújtás – hajtogatás – pihentetést még kétszer megcsináljuk(tehát összesen négyszer).
  11. Az utolsó nyújtás után (mikor szintén ujjnyi vastag a tésztánk) hosszú csíkokat vágunk le belőle, amit szabályos négyszögecskékre osztunk (kb. tenyérnyiekre).
  12. A tenyérnyi négyszögek sarkatit átlósan összenyomjuk, hogy kis batyukat kapjunk.
  13. 200 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt aranyszínűre sütjük őket.
  14. A sütőből kivéve még melegen porcukorba forgatjuk, majd az addigra szépen kinyílt kis batyukba teszünk egy-egy kanál saját készítésű baracklekvárt.

Hájas sütemény készítése lépésről lépésre

Még több hájas sütemény recept itt >>

Farsangi receptek itt >>

Hájas történet

A hájas tészta egyáltalán nem olyan régi darab, mint ahogy azt mi képzeljük. A XIX. század előtt ritkán készítettek a sertés ezen részéből süteményt – sokkal gyakoribb volt, hogy kocsikenőcsként, vagy mécsesként végezte. Előfordult, hogy Balázs nap alkalmából megkapta a helyi tanító a többi ételadománnyal együtt ( pedagóguslét már akkor sem volt egyszerű). A legszegényebbek kisütötték zsírnak, vagy pirított kenyérre kenték, és vacsorára rágcsálták.

Megmentő mangalica

A XIX. században egyre népszerűbb lett az új sertésfajta, a krémesen kenhető hájjal megáldott mangalica. Az addigra fellendülő paraszti és polgári háztartásokban pedig elterjedt a háj „legédesebb” felhasználása. Mivel csak télen, disznótor idején lehetett beszerezni, ezért a fánk mellett a hájas sütemény lett a farsangi szezon egyik nagy kedvence. Főleg a nyáron eltett, savanykás szilva vagy sárgabarack lekvárral töltötték, hogy a zsíros tésztával megterhelt gyomornak megkönnyítsék az emésztést.

Ha ti is kedvet kaptatok ehhez a pillekönnyű, „repülős”, porcukros, lekvárral töltött sütihez,akkor idén hagyjátok aNagyit, a nagynénit,és a kedves szomszédot!

{ RKÉP =576,3 }

{ RKÉP =4613,3 }

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...