Hájassal szép az élet

Nemcsak a konyhát messziről kerülőkre, hanem a gyakorló háziasszonyokra is igaz lehet, hogy egyes ételekre egyszerűen csak legyintenek: imádom, de inkább hozzá sem kezdek! A hájas tészta tipikusan ilyen darab – imádjuk, de csak is akkor, ha valaki elénk teszi.

Hájas tészta baracklekvárral

Élek-halok a hájas tésztából készült süteményekért. Sajnos az a szomorú tapasztalatom, hogy egyre kevesebb a kedves, vidéki rokon nénik száma, akik nekikezdenek ennek a süteménynek, ...

Kráfli

Hájas tésztából készült, porcukorba forgatott édes sütik a kráflik. Természetesen ezt is a nagymamám konyhájában tanultam.

Hájas sütik

Gyermekkorom nagy kedvence a hájas. Sokféle ízben elkészítető. Akár sós, akár édes töltelékkel is megállja a helyét. Általában télen sütik a hájast a disznóvágások után. Én ...

Szerezzétekbe ti ahájategy megbízható hentestől, vagy egy jóbaráttól,zárkózzatok be a konyhába délutánra, éskészítsétek el velünk! Ünnepélyesen megígérjük:könnyebb lesz, mint amilyennek valaha képzeltétek!

Hájas tészta recept

Hozzávalók 6 főre

  • 70 dkg liszt
  • 35 dkg kapart/darált sertésháj
  • 2 nagy ek tejföl
  • 1 tojás
  • 1 kk só
  • 1 kk cukor
  • kb. 2 dl langyos víz
  • baracklekvár
  • porcukor

Elkészítés lépésről lépésre

  1. ​A hájat megtisztítjuk a hártyától, úgy, hogy a megtisztított mennyiség 35 dkg legyen. Lehet kaparni vagy darálni, lényeg, hogy kenhető állagú, apró cafatokat kapjunk a művelet végére.
  2. A megtisztított hájat 10 dkg liszttel jól eldolgozzuk, éshidegre tesszük állni (kb. 25 perc).
  3. A többi hozzávalóból tésztát gyúrunk, 15 percre félretesszük állni.
  4. A tésztát kinyújtjuk (kb. ujjnyi vastagra), és rákenjük a lisztes hájat (kézzel a legegyszerűbb lapogatni).
  5. Az egészet felcsavarjuk, és elkezdjük nyújtani, lehetőség szerint úgy, hogy viszonylag szabályos négyszöget kapjunk.
  6. Ha már sikerült ujjnyi vastagra nyújtani, akkor hajtogatunk rajta egyet: előbb az alsó részt, majd a felső részt hajtjuk középre.
  7. Az előttünk lévő téglalap alakú tésztának most a jobb, majd bal oldalát hajtjuk szintén középre.
  8. Kicsit meglapogatjuk az egészet, éshűvös helyen 20-25 percig pihentetjük.
  9. Utána ismét ujjnyi vastag négyszöget nyújtunk a tésztából, és megint meghajtogatjuk az előbb leírt módon.
  10. Ezt anyújtás – hajtogatás – pihentetést még kétszer megcsináljuk(tehát összesen négyszer).
  11. Az utolsó nyújtás után (mikor szintén ujjnyi vastag a tésztánk) hosszú csíkokat vágunk le belőle, amit szabályos négyszögecskékre osztunk (kb. tenyérnyiekre).
  12. A tenyérnyi négyszögek sarkatit átlósan összenyomjuk, hogy kis batyukat kapjunk.
  13. 200 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt aranyszínűre sütjük őket.
  14. A sütőből kivéve még melegen porcukorba forgatjuk, majd az addigra szépen kinyílt kis batyukba teszünk egy-egy kanál saját készítésű baracklekvárt.

Hájas sütemény készítése lépésről lépésre

Még több hájas sütemény recept itt >>

Farsangi receptek itt >>

Hájas történet

A hájas tészta egyáltalán nem olyan régi darab, mint ahogy azt mi képzeljük. A XIX. század előtt ritkán készítettek a sertés ezen részéből süteményt – sokkal gyakoribb volt, hogy kocsikenőcsként, vagy mécsesként végezte. Előfordult, hogy Balázs nap alkalmából megkapta a helyi tanító a többi ételadománnyal együtt ( pedagóguslét már akkor sem volt egyszerű). A legszegényebbek kisütötték zsírnak, vagy pirított kenyérre kenték, és vacsorára rágcsálták.

Megmentő mangalica

A XIX. században egyre népszerűbb lett az új sertésfajta, a krémesen kenhető hájjal megáldott mangalica. Az addigra fellendülő paraszti és polgári háztartásokban pedig elterjedt a háj „legédesebb” felhasználása. Mivel csak télen, disznótor idején lehetett beszerezni, ezért a fánk mellett a hájas sütemény lett a farsangi szezon egyik nagy kedvence. Főleg a nyáron eltett, savanykás szilva vagy sárgabarack lekvárral töltötték, hogy a zsíros tésztával megterhelt gyomornak megkönnyítsék az emésztést.

Ha ti is kedvet kaptatok ehhez a pillekönnyű, „repülős”, porcukros, lekvárral töltött sütihez,akkor idén hagyjátok aNagyit, a nagynénit,és a kedves szomszédot!

{ RKÉP =576,3 }

{ RKÉP =4613,3 }

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...