A farsangot nem tartjuk úgy, mint a húsvétot, nem készülünk rá napokig. Egy-két alkalommal jelmezt öltünk magunkra, vagy gyermekeinknek varrunk egy szettet a suliba, és ennyi. A továbbiakban nem foglalkozunk vele, pedig nagyszerű fogások fűződnek hozzá. Egy ilyen hosszú időszakra nem lehet, nem is szoktak pontos napi menüt írni. Van azonban pár étel, amit mindenképpen érdemes elkészíteni. Mindjárt itt a farsang farka, ha idáig nem főztetek az alkalomra, akkor most felelevenítek egy-két kihagyhatatlan receptet, amit általában mindenki kedvel. Utána aztán mutatok egy olyat, ami nem kötődik a farsanghoz, mégis jól illik hozzá és új színt hozhat a kínálatba.
Savanyú becsinált leves
Mindenki másféle húsból, de legtöbben sertésből készítik a becsinált levest. Ízlés szerint ecettel savanyítják, és egy tojássárgával, kis liszttel krémesítik a levét, gyakran még tésztát, csipetkét, vagy galuskát is főznek bele.
Boros tekercsek pecsenyelében párolva
Szép sertéscombból vágott szeleteket vékonyra klopfolnak, ebbe töltik a párolt leveszöldségekből, gombából, tojásból és zsemléből gyúrt tölteléket. Az így készített tekercseket megpirítják, majd fehérborban puhulásig párolják. Az itt látható göngyölt husik pecsenyeszaftját úgy tettem tökéletesen krémessé, hogy egy nagy fej vöröshagymát negyedeltem a töltött husik közé, amit aztán a végén a szafthoz turmixoltam, próbáljátok ki!
Fánk
Gyermekkori nagy konyhánkban a nagymamám csodálatos szalagos- és csörögefánkokat sütött, finomabbat nem ettem azóta sem. Az én jóval kisebb konyhámban, sajnos csak egy gyengébb teljesítményű légelszívó van. Ha fánkot sütnék, azt egy hétig szagolná a család. Ezért inkább a sütőben sült változattal próbálom kielégíteni a csapatot, tavaly írtam is erről egy cikket, itt olvashatjátok. Nem olyan pille könnyű, sokkal sűrűbb a tésztája, de az íze magáért beszél. A másik fánkpótlónk, az éclair, ami égetett tésztából készül, vaníliás főzött krémmel töltjük és csokimázzal tesszük tökéletessé. Ez egy kicsit túlmutat a farsangon, de ki mondja meg, hogy mi a kötelező, és mit nem lehet. Jöjjön, ami jólesik!
Ezeket olvastad már?
+1 ötlet: yorkshire puding
És most kiakasztok mindenkit: nekem a yorkshire puding olyan farsangi étel! Igaz, ami igaz, ha választani kéne a sós és édes fogások közül, akkor az utóbbiakra szavaznék. A yorkshire puding úgy néz ki, mint egy édes fánk, közben szülőhazájában eredetileg sós változatban, a vasárnapi sült mellé, köretként tálalják. A sok-sok értékes szaftot ezzel tunkolják ki a hús mellől.
Tudtad?
A yorkshire puding beceneve: yorky. Igazából nem is puding, hanem egy sűrű, palacsintaszerű tésztából sütött sós felfújt, melyet húsok mellé köretnek szósszal, és zöldségekkel tálalnak. Édesen csokiöntettel és lekvárral is megállja a helyét.
Mivel ez egy tipikus brit étel, Jamie segítségét kértem az elkészítésben, aki egy csomó jó trükköt mutatott. Na, jó, nem élőben, csak a FoodTube csatornáján megjelent videója által, amit itt találtok. Az elkészült bucikból kiválasztotta a legszebbet tört belőle egy darabkát, és belekente a meleg reszelt tormával kevert “tejfölt”, amire egy füstölt lazacszelet tett, majd aprított kaprot szórt az egész tetejére. Mi ehelyett maradjunk a farsangibb, lekváros, porcukros változatnál, a receptet itt találjátok. Ne lépjük át a farsang farkát egy jó kis sütés-főzés nélkül. Jó bulizást!
Ezeket olvastad már?
Így lehet repedésmentes a sült hurka és kolbász – megfejtettük...
Víz vagy zsír aláöntésével, villával vagy fogpiszkálóval kiszúrva, esetleg minden nélkül – hurkát és kolbászt sütöttünk, minden módszert tesztelve. Jöjjön az ítélet.
GrétiÉrdekességek, amiket nem tudtál a farsangi fánkról! Jókai Mór ugyanúgy...
A fánk már Mátyás király udvarából sem hiányozhatott, a paraszti kultúrában babonák kapcsolódtak hozzá, ott volt az 1815-ös Bécsi Kongresszuson is. Mi is imádjuk!
Petrás GabriellaItt a válasz arra, hogyan süsd tökéletesre a farsangi fánkokat
Legyen szalagos, töltött, képviselő vagy csöröge, mindannyian imádunk fánkot enni, a sütés viszont sokak számára mumus lehet az olaj, és a falakba beivódó szagok miatt.
Masszi- Rigó CsillaFarsangi fánkozás olajszag nélkül - ezt a változatot süsd meg!
Egy vidám farsanghoz hozzátartozik a jó fánksütés. Csak ne lenne utána egy napig olajszag a konyhában! Itt a megoldás: a sütőben sült fánk gyors változata.
Gréti