„A Hungarikum Bizottság döntése értelmében a höveji csipkével és a pozsonyi kiflivel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye" – írja a Hello Vidék.
A pozsonyi kifli első receptje még 1830-ban jelent meg
A pozsonyi kifli a téli ünnepek hagyományos magyar süteményeként vált hungarikummá.
Első receptje Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyvéből ismert, 2012 óta a hagyományos különleges termék címet viseli.
Az agrárminiszter szerint a hungarikumok Magyarország arculatának építőkövei, amelyek szavak nélkül mesélnek a magyarokról, a hagyományaikról, a leleményességükről. A tárcavezető továbbá arra bíztat minden közösséget, hogy a hagyományaikat jelöljék a helyi értéktárakba, mert azok a jövőben akár hungarikumok is lehetnek.
Közös feladat megismertetni és megszerettetni a nagyvilággal az ország kiváló ételeit és italait, csodálatos természeti adottságait, művészeti örökségét, a magyar tehetségek teljesítményét. Az értékek védelme az identitás- és hagyományőrzést, a kultúra átörökítését is segíti, méghozzá nem az elkülönülés, hanem a nemzeti összetartozás igényével
– mondta Nagy István agrárminiszter.
A 2012. július 1-jén hatályba lépett rendelet szerint a hungarikumok a magyarságra jellemző tulajdonságaikkal, egyediségükkel, különlegességükkel, minőségükkel a magyarság csúcsteljesítményei.
A Hungarikumok Gyűjteményébe jelenleg 87 nemzeti érték, a Magyar Értéktárba (alapjait a megyei, az ágazati és a külhoni értéktárak alkotják) pedig 150 nemzeti érték tartozik.
Ezek is érdekelhetnek: