Egy újabb klasszikus süti került fel a Hungarikumok listájára

A márványszerű, fényes felülettel pompázó sütemény mostantól a Hungarikumok Gyűjteménye között szerepel.

„A Hungarikum Bizottság döntése értelmében a höveji csipkével és a pozsonyi kiflivel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye" – írja a Hello Vidék.

Neked a diós vagy a mákos a kedvenced?

A pozsonyi kifli első receptje még 1830-ban jelent meg

A pozsonyi kifli a téli ünnepek hagyományos magyar süteményeként vált hungarikummá.

Első receptje Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyvéből ismert, 2012 óta a hagyományos különleges termék címet viseli.

Az agrárminiszter szerint a hungarikumok Magyarország arculatának építőkövei, amelyek szavak nélkül mesélnek a magyarokról, a hagyományaikról, a leleményességükről. A tárcavezető továbbá arra bíztat minden közösséget, hogy a hagyományaikat jelöljék a helyi értéktárakba, mert azok a jövőben akár hungarikumok is lehetnek.

Közös feladat megismertetni és megszerettetni a nagyvilággal az ország kiváló ételeit és italait, csodálatos természeti adottságait, művészeti örökségét, a magyar tehetségek teljesítményét. Az értékek védelme az identitás- és hagyományőrzést, a kultúra átörökítését is segíti, méghozzá nem az elkülönülés, hanem a nemzeti összetartozás igényével

– mondta Nagy István agrárminiszter.

A 2012. július 1-jén hatályba lépett rendelet szerint a hungarikumok a magyarságra jellemző tulajdonságaikkal, egyediségükkel, különlegességükkel, minőségükkel a magyarság csúcsteljesítményei.

A Hungarikumok Gyűjteményébe jelenleg 87 nemzeti érték, a Magyar Értéktárba (alapjait a megyei, az ágazati és a külhoni értéktárak alkotják) pedig 150 nemzeti érték tartozik.

Forrásunk volt.


Ezek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha pénzt spórolnátok a bolti kencéken, készítsétek el McMenemy Márk...

Idén ősszel is igen enyhe az idő, így nyugodtan tervezhetünk nagy sétákat és kirándulásokat a szabadba. A természetjáráshoz pedig szendvics is dukál, hiszen egy mindenféle földi jóval megpakolt szendó remek ebéd lehet egy kirándulós napon. Fontos azonban, hogy laktató és tápláló is legyen - szerencsére Márk pont egy ilyen receptet hozott nektek!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek