Egy újabb klasszikus süti került fel a Hungarikumok listájára

A márványszerű, fényes felülettel pompázó sütemény mostantól a Hungarikumok Gyűjteménye között szerepel.

„A Hungarikum Bizottság döntése értelmében a höveji csipkével és a pozsonyi kiflivel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye" – írja a Hello Vidék.

Neked a diós vagy a mákos a kedvenced?

A pozsonyi kifli első receptje még 1830-ban jelent meg

A pozsonyi kifli a téli ünnepek hagyományos magyar süteményeként vált hungarikummá.

Első receptje Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyvéből ismert, 2012 óta a hagyományos különleges termék címet viseli.

Az agrárminiszter szerint a hungarikumok Magyarország arculatának építőkövei, amelyek szavak nélkül mesélnek a magyarokról, a hagyományaikról, a leleményességükről. A tárcavezető továbbá arra bíztat minden közösséget, hogy a hagyományaikat jelöljék a helyi értéktárakba, mert azok a jövőben akár hungarikumok is lehetnek.

Közös feladat megismertetni és megszerettetni a nagyvilággal az ország kiváló ételeit és italait, csodálatos természeti adottságait, művészeti örökségét, a magyar tehetségek teljesítményét. Az értékek védelme az identitás- és hagyományőrzést, a kultúra átörökítését is segíti, méghozzá nem az elkülönülés, hanem a nemzeti összetartozás igényével

– mondta Nagy István agrárminiszter.

A 2012. július 1-jén hatályba lépett rendelet szerint a hungarikumok a magyarságra jellemző tulajdonságaikkal, egyediségükkel, különlegességükkel, minőségükkel a magyarság csúcsteljesítményei.

A Hungarikumok Gyűjteményébe jelenleg 87 nemzeti érték, a Magyar Értéktárba (alapjait a megyei, az ágazati és a külhoni értéktárak alkotják) pedig 150 nemzeti érték tartozik.

Forrásunk volt.


Ezek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek