Klasszikus rakott kel, ami a magyar alapanyagok házasságáról szól

A rakott kel egy hagyományos magyar fogás, igazi komfortkaja. A zsenge kelkáposzta, a szaftos darált húsos ragu és a főtt rizs rendkívül jól megfér egymás mellett, jó adag tejföl és sajt kíséretében. Ez az étel egyszerű, de nagyszerű, hazai ízek házasságáról szól.

Előre szólok, hogy eme rakott kel némi kihívást jelenthet, és nem azért, mert nehéz elkészíteni, hanem inkább mert rengeteg edényt és serpenyőt kell használni hozzá, és utána el is kell bizony mosogatni mindent. De ez ne tántorítson el senkit, hiszen a kész, aranybarnára sült rakott kel gyorsabban elfogy majd, mint ahogy gondolnánk. Szóval a végeredmény mindenképp megéri!

A tipikus magyar konyhában rengeteg olyan recept van, ami hasonlóan meghitt, otthonos, jó kedvre derítő "barátok közt" étel, és amelyhez darált húst és párolt rizst vagy tésztát használunk zöldséggel töltve, tekerve vagy rétegezve. A rakott kel akkor a legfinomabb, amikor zsenge kelből készül, de persze a téli, bekuckozós hónapok alatt is érdemes megsütni!

A hagyományos rakott kel receptjét a képre kattintva megtaláljatok!

Elkészítési tippek

  • Első körben elkészítjük a rizst, aminél nem baj, ha másnapos vagy többnapos. Az ehhez hasonló ételek valószínűleg amúgyis maradékok felhasználásával születtek. Ha frissen készítjük, egy lábosban zsíron enyhén lepirítjuk, majd sózzuk és kb. kétszeres mennyiségű vízben pároljuk, de nem kell teljesen puhára főzni, mert sülés közben még úgyis vesz fel nedvességet. Amikor elkészült, félretesszük hűlni.
  • Ezt követelően jöhet a ragu: serpenyőben zsíron lepirítjuk az apróra vágott hagymát és a fokhagymát. Gazdagon fűszerezzük köménnyel, majoránnával és pirospaprikával. Hozzáadjuk a darált húst, amihez érdemes fele-fele arányban használni sertés- illetve marhahúst. Az alapot jó összepirítjuk, majd felöntjük egy kis alaplével, (egyébként sörrel sem lehet rossz), hogy igazán szaftos és kissé leveses- ragus legyen. Alacsony lángon főzzük 15-20 percig, majd félretesszük.
A hagyományos rakott kel receptjét a képre kattintva megtaláljatok!
  • A káposzta blansírozásához forraljunk fel egy nagy lábosban sós vizet, kb. 1 percre tegyük bele a kelkáposzta leveleit és a zsenge közepét, kettévágva. Ne főzzük szét, elég, ha éppen megpuhul. Végül szedjük őket egy nagy tál jeges vízbe.
  • A tejfölt keverjük ki egy kis vízzel, hogy hígabb legyen a rétegezéshez. A sajtot pedig reszeljük le.
  • Az összeállításhoz olajozzunk ki egy hőálló tálat, és kezdjük el a rétegezést: alulra kerüljön egy kis ragu, rá egy réteg a rizs, káposzta, tejföl, végül sajt. Ismételjük a rétegezést addig, amíg minden el nemfogy, végül tejföllel és reszelt sajttal zárjunk.
  • Előmelegített, 180°-os sütőben 35-40 percig süssük, míg a teteje aranybarnára pirul. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, és jó sok tejföllel tálaljuk.
A hagyományos rakott kel receptjét a képre kattintva megtaláljatok!

TIPP: a hozzávalókat érdemes nem teljesen készre főzni, párolni, hiszen sülés közben is fognak puhulni, és túlzottan pépes, trutyis lesz a készétel!

Szerencsére a káposzta egész évben kapható, így bármikor elkészíthetjük, amikor csak kedvünk támad egy ilyen időtálló klasszikushoz.

Hagyományos rakott kel - a teljes receptet küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Recept: Gerzsenyi Flóra

Fotók, videó: Simon Gábor


Szemezgessetek még több magyaros receptünk közül:

Címlapról ajánljuk

További cikkek