Több szempontból is „megváltó” hatással bírhat a rácponty: azoknak, akik szkeptikusak a ponttyal szemben, túl szálkásnak, mocsárízűnek találják, megmutatja, hogy igenis lehet isteni ez a szerény hal, és abszolút nem csak halászlében állja meg a helyét. Sőt, akár még a határozott halutálókat is képes lehet meggyőzni a rácponty – sok mindennel küzd ezért, puha krumplival, szaftos lecsóval, ízes szalonnával és pirult tejföltetővel. Kár lenne hát kihagyni a halételek legmagyarosabbikát, ami mindennek tetejébe még pofonegyszerű is. Jöjjön a recept!
A rácponty eredetéről nagyjából annyit lehet tudni, amennyit a neve elárul: valószínűleg a Szerbiából hozzánk érkező/törökök elől menekülő ortodox szerbek hozhatták magukkal a fogást vagy annak egy nyers verzióját, ami aztán hazánk déli részein nőtte ki magát a ma is ismert receptté.
Több olyan étel is akad a magyaros konyhában, ami a „rác” jelzőt viseli: ez általában a hagyma, paprika, paradicsom, tejföl és fűszerpaprika jelenlétére utal.
De tartozhat még az alapanyaglistához szalonna is: ez kerülhet direkt a halra, hogy ott adja ki füstös, zsíros szaftját. Én annak érdekében, hogy meg tudjam kóstolni a saját főztöm (peszketáriánus szakács a házban), külön megpirítottam, és utólag helyeztem a halszeletre.
Néhány tipp a tökéletes rácpontyhoz:
- A burgonyát vágjuk tényleg vékonyra (ebben segítségünkre lehet egy uborkagyalu), hogy meg tudjon puhulni a szaftban.
- A lecsót ne főzzük teljesen készre, hogy inkább a sütőben nyerje el végleges formáját.
- A halszeleteket forgassuk egy kevés lisztbe: ettől sűrűbb lesz körülötte a szaft.
- Ne hagyjuk ki az utolsó, felül pirító sütést, mert ez kellemesen barnulttá teszi a tejfölréteget.
Készítsünk hagyományos rácpontyot!
Hozzávalók:
700 g ponty (filé, beirdalva), 3 nagy db vöröshagyma, 5 db tv paprika, 8 db paradicsom, 850 g burgonya, 500 g tejföl, 3 ek finomliszt, 2 teáskanál fűszerpaprika, 3 gerezd fokhagyma, 50 g kolozsvári szalonna (2 szelet), só ízlés szerint, bors ízlés szerint
A burgonyát meghámozzuk, majd uborkagyalun hajszálvékonyra szeleteljük. A hagymát megpucoljuk, félkarikákra vágjuk. A paprikát és paradicsomot lecsóhoz feldaraboljuk. Olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a zöldségeket és 5 perc alatt gyors lecsót főzünk. Nem kell készre főzni, a sütőben úgyis tovább puhul majd minden. Ha kész, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, félretesszük.
A pontyfiléket 2 milliméterenként beirdaljuk, hogy a szálkák ne legyenek zavaróak a halban. Alaposan besózzuk a szeleteket. A tejfölt kikeverjük a liszttel, fűszerpaprikával és a reszelt fokhagymával, valamint 1 teáskanál sóval.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, kiolajozunk egy nagy sütőedényt. Az alján elrendezzük a krumpliszeleteket, majd arra jöhet a lecsó. A halszeleteket lisztbe mártjuk, majd elfektetjük a lecsón úgy, hogy ne fedjék egymást. Megkenjük őket alaposan a fűszeres-fokhagymás tejföllel. Az egészet lefedjük alufóliával, és a sütőbe toljuk.
A rácpontyot nagyjából 30-35 percig sütjük fólia alatt, majd levesszük róla, 200 fokra és felső sütési funkcióra kapcsolunk, majd további 10 perc alatt rápirítunk. A szalonnából szeleteket vágunk és egy serpenyőben megpirítjuk azokat. A rácpontyot sült szalonnával, frissen tálaljuk.
A hagyományos rácponty teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt: