Szeresd meg a halat a szaftos, szálkamentes rácponttyal

Ha valami rácosan készül, akkor biztosak lehetünk abban, hogy találunk majd a tányéron sok-sok hagymát, paradicsomot és paprikát, bizonyos esetekben még tejfölt is. Jelen esetben a fenti alapanyagok között omlós pontyszeletek fekszenek: bizony, rácpontyot készítünk. Szálkamentesen, mocsáríz nélkül, szaftosan-szószosan, egyszóval tökéletesen.

Több szempontból is „megváltó” hatással bírhat a rácponty: azoknak, akik szkeptikusak a ponttyal szemben, túl szálkásnak, mocsárízűnek találják, megmutatja, hogy igenis lehet isteni ez a szerény hal, és abszolút nem csak halászlében állja meg a helyét. Sőt, akár még a határozott halutálókat is képes lehet meggyőzni a rácponty – sok mindennel küzd ezért, puha krumplival, szaftos lecsóval, ízes szalonnával és pirult tejföltetővel. Kár lenne hát kihagyni a halételek legmagyarosabbikát, ami mindennek tetejébe még pofonegyszerű is. Jöjjön a recept!

A hagyományos rácponty receptjéért kattints a képre!

A rácponty eredetéről nagyjából annyit lehet tudni, amennyit a neve elárul: valószínűleg a Szerbiából hozzánk érkező/törökök elől menekülő ortodox szerbek hozhatták magukkal a fogást vagy annak egy nyers verzióját, ami aztán hazánk déli részein nőtte ki magát a ma is ismert receptté.

Több olyan étel is akad a magyaros konyhában, ami a „rác” jelzőt viseli: ez általában a hagyma, paprika, paradicsom, tejföl és fűszerpaprika jelenlétére utal.

De tartozhat még az alapanyaglistához szalonna is: ez kerülhet direkt a halra, hogy ott adja ki füstös, zsíros szaftját. Én annak érdekében, hogy meg tudjam kóstolni a saját főztöm (peszketáriánus szakács a házban), külön megpirítottam, és utólag helyeztem a halszeletre.

A hagyományos rácponty receptjéért kattints a képre!

Néhány tipp a tökéletes rácpontyhoz:

  • A burgonyát vágjuk tényleg vékonyra (ebben segítségünkre lehet egy uborkagyalu), hogy meg tudjon puhulni a szaftban.
  • A lecsót ne főzzük teljesen készre, hogy inkább a sütőben nyerje el végleges formáját.
  • A halszeleteket forgassuk egy kevés lisztbe: ettől sűrűbb lesz körülötte a szaft.
  • Ne hagyjuk ki az utolsó, felül pirító sütést, mert ez kellemesen barnulttá teszi a tejfölréteget.

Készítsünk hagyományos rácpontyot!

Hozzávalók:

700 g ponty (filé, beirdalva), 3 nagy db vöröshagyma, 5 db tv paprika, 8 db paradicsom, 850 g burgonya, 500 g tejföl, 3 ek finomliszt, 2 teáskanál fűszerpaprika, 3 gerezd fokhagyma, 50 g kolozsvári szalonna (2 szelet), só ízlés szerint, bors ízlés szerint

A hagyományos rácponty receptjéért kattints a képre!

A burgonyát meghámozzuk, majd uborkagyalun hajszálvékonyra szeleteljük. A hagymát megpucoljuk, félkarikákra vágjuk. A paprikát és paradicsomot lecsóhoz feldaraboljuk. Olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a zöldségeket és 5 perc alatt gyors lecsót főzünk. Nem kell készre főzni, a sütőben úgyis tovább puhul majd minden. Ha kész, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, félretesszük.

A pontyfiléket 2 milliméterenként beirdaljuk, hogy a szálkák ne legyenek zavaróak a halban. Alaposan besózzuk a szeleteket. A tejfölt kikeverjük a liszttel, fűszerpaprikával és a reszelt fokhagymával, valamint 1 teáskanál sóval.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, kiolajozunk egy nagy sütőedényt. Az alján elrendezzük a krumpliszeleteket, majd arra jöhet a lecsó. A halszeleteket lisztbe mártjuk, majd elfektetjük a lecsón úgy, hogy ne fedjék egymást. Megkenjük őket alaposan a fűszeres-fokhagymás tejföllel. Az egészet lefedjük alufóliával, és a sütőbe toljuk.

A rácpontyot nagyjából 30-35 percig sütjük fólia alatt, majd levesszük róla, 200 fokra és felső sütési funkcióra kapcsolunk, majd további 10 perc alatt rápirítunk. A szalonnából szeleteket vágunk és egy serpenyőben megpirítjuk azokat. A rácpontyot sült szalonnával, frissen tálaljuk.

A hagyományos rácponty receptjéért kattints a képre!

A hagyományos rácponty teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...