Alig léptünk át az új évbe, máris elkezdődött a mulatságok ideje. De mit készítsünk még a fánkon kívül?
Jócskán benne járunk már a farsangi szezonban, és még nem sütöttem fánkot! – tört rám minap a felismerés. Közben azon gondolkodtam, hogy ilyenkor miért nem jut eszembe több ünnepi finomságot készíteni. Valószínűleg azért, mert nem is ismerek túl sokat. Hát, fogtam magam és nekiláttam a keresgélésnek: nagymama szakácskönyve, magyaros ételek szakácskönyve, ünnepi ételek szakácskönyve, aztán az internet, mindent végignéztem. Kutatásom eredményeit saját ajánlásaimmal itt és most megosztom.
Ezeket olvastad már?
Falatkák az italozás kísérői
A vigadozás elengedhetetlen kísérője az italozás. Ahhoz, hogy jól bírjuk a tempót, érdemes minden kupica mellé lecsúsztatni egy-két falatkát. Íme egy csodálatos sonkás kifli recept, melyet a Váci Püspökségen dolgozó egyik kedves nővértől kapott családunk. Vagy itt van a szuperszónikusan puha sajtos pogi, ha pedig nincs olyan sok időnk, akkor készítsünk abbahagyhatatlan burgonya-gánicát. Egyszerű és nagyszerű. De a sima kolbászos szendvics is megteszi ecetes uborkával és reszelt sajttal a tetején. A bálban annak idején ilyet is készítettek ital-korcsolya gyanánt a népek.
A gyakori mulatozások közben néha becsúszhat egy kis hiba, nevezetesen az, hogy lecsúszik az a bizonyos utolsó pohárka is, ami már nem kellett volna. Macskajajra legjobbak a másnaposság elleni levesek.
Mivel nem csak farsangolunk, hanem még bőven a disznóvágások idejét tapossuk, ezért gyakoriak a sertéshúsból készült ételek is. Ebben az időszakban sokan részeges módon készítik el a disznóhúst, vagyis a főzés során nem csak a szakács poharába csurran némi borocska, hanem az ételbe is kerül egy kevés. Jómagam a borjút, marhát jobban szeretem a disznóhúsnál, kedvencem a boros borjú gombával.
Elérkeztünk egy igencsak megosztó ételhez, a kocsonyához. Van aki nem szereti, mások élnek-halnak érte. A piacon mindig kapni körmöt, fület és más kocsonyába illő-kellő részeket, de most a húspultokban fő helyre kerültek a kocsonyakészítés legfőbb tartozékai. Én ugyan a kocsonyát kevésbé kedvelők táborába tartozom, de ettem már vidéken olyan gyönyörű színhúsokból, zöldségekből készült házi kocsonyát, amit nem lehetett otthagyni.
Nincs farsang fánk nélkül. A szalagos az igazi, tudom. Nagymamám készítette a legfinomabbat a világon: saját baracklekvárjával tálalta, ó, még most is érzem a számban az ízét. Utánozni lehetetlenség, egyelőre meg sem próbálom. Csöröge fánkot sütök, ebből képeztem ki magam. Már csak egy jó derelyevágót kell szereznem, hogy szép is legyen, de a próbasütés ettől függetlenül is nagyszerűen sikerült. Pissz-passz, meg is van, mit küldök a sulis farsangra a gyerkőceimmel.
Jövő héten az egybesült csirke rejtelmeibe vetjük bele magunkat, addig is készítsünk minél több farsangi étket!
A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...
Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...
Mennyi mennyei finomság sorakozik ma az étkezőasztalokra! Tojásleves, ezúttal nagyon finoman, tarhonya, sültpaprikával spékelve és egy kis rózsavizes muffin is érkezik.
Az adventi és karácsonyi időszakban rengeteg sütemény készül a közreműködésével, azonban az év más időszakaiban rendszerint hanyagoljuk a konyhában. Kitaláljátok melyik növényi alapú, igen gazdag kalciumforrásra gondoltunk?
Sokan évek óta a citromot tartják nagy ellenségnek, ha teafogyasztásról van szó, hiszen a tealevelek természetes módon tartalmaznak alumíniumot, amit a citromsav képes kioldani a főzetbe. A valódi veszély azonban egész másban rejlik.
A gyaloglás nem csupán egészséges választás, hanem olyan tevékenység, amely, ha rendszeressé válik, hosszú távon hozzájárul a hasi zsír csökkenéséhez és általános jó közérzethez.
Az adventi és karácsonyi időszakban rengeteg sütemény készül a közreműködésével, azonban az év más időszakaiban rendszerint hanyagoljuk a konyhában. Kitaláljátok melyik növényi alapú, igen gazdag kalciumforrásra gondoltunk?
Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...