Hagyományos farsangi étkeink

Alig léptünk át az új évbe, máris elkezdődött a mulatságok ideje. De mit készítsünk még a fánkon kívül?

Jócskán benne járunk már a farsangi szezonban, és még nem sütöttem fánkot! – tört rám minap a felismerés. Közben azon gondolkodtam, hogy ilyenkor miért nem jut eszembe több ünnepi finomságot készíteni. Valószínűleg azért, mert nem is ismerek túl sokat. Hát, fogtam magam és nekiláttam a keresgélésnek: nagymama szakácskönyve, magyaros ételek szakácskönyve, ünnepi ételek szakácskönyve, aztán az internet, mindent végignéztem. Kutatásom eredményeit saját ajánlásaimmal itt és most megosztom.

Ezeket olvastad már?

Falatkák az italozás kísérői

A vigadozás elengedhetetlen kísérője az italozás. Ahhoz, hogy jól bírjuk a tempót, érdemes minden kupica mellé lecsúsztatni egy-két falatkát. Íme egy csodálatos sonkás kifli recept, melyet a Váci Püspökségen dolgozó egyik kedves nővértől kapott családunk. Vagy itt van a szuperszónikusan puha sajtos pogi, ha pedig nincs olyan sok időnk, akkor készítsünk abbahagyhatatlan burgonya-gánicát. Egyszerű és nagyszerű. De a sima kolbászos szendvics is megteszi ecetes uborkával és reszelt sajttal a tetején. A bálban annak idején ilyet is készítettek ital-korcsolya gyanánt a népek.

Újévi korhelyleves

Teljesen mindegy, hogy van-e macskajaj az év első napján vagy nincs, az újév csak és kizárólag jól indulhat, ha a gyomorba kerülő első forró étel egy sűrű, savanykás korhelyleves. ...

Frankfurti leves 3.

Gyerekkoromban  nem voltam hajlandó megenni a kelkáposztát, de 1-2 éve ez lett az egyik kedvenc zöldségem. Ez életem első saját készítésű frankfurti levese (és biztos, hogy nem az ...

Savanyú nyelvleves burgonyagombóccal

Eredetileg savanyú nyelvmártást szerettem volna készíteni, amelyhez a nyelvet ugyanúgy, mint az abált nyelvnél, meg kell főzni. A nyelv főzőlevét viszont sajnáltam volna kiönteni, így ...

Másnaposság elleni levesek

A gyakori mulatozások közben néha becsúszhat egy kis hiba, nevezetesen az, hogy lecsúszik az a bizonyos utolsó pohárka is, ami már nem kellett volna. Macskajajra legjobbak a másnaposság elleni levesek.

Boros borjú gombával recept

Részeges húsok

Mivel nem csak farsangolunk, hanem még bőven a disznóvágások idejét tapossuk, ezért gyakoriak a sertéshúsból készült ételek is. Ebben az időszakban sokan részeges módon készítik el a disznóhúst, vagyis a főzés során nem csak a szakács poharába csurran némi borocska, hanem az ételbe is kerül egy kevés. Jómagam a borjút, marhát jobban szeretem a disznóhúsnál, kedvencem a boros borjú gombával.

Cifra kocsonya

A hagyományos csak fokhagymás, mellesleg hőn szeretett, egyszerű kocsonyánkhoz képest ez nekünk a "cifra" kocsonya. Egyszer egyik barátunk hozott egy tállal kóstolóba, és a fiam azóta ...

Kocsonya 1.

Beköszöntenek a hűvösebb napok, indul a kocsonyaszezon. Már nagyobb közértek húspolcain megjelentek a kocsonya egységcsomagok.  Nagyon fontos, hogy tökéletesen szőrmentes húsok ...

Kocsonya

Elérkeztünk egy igencsak megosztó ételhez, a kocsonyához. Van aki nem szereti, mások élnek-halnak érte. A piacon mindig kapni körmöt, fület és más kocsonyába illő-kellő részeket, de most a húspultokban fő helyre kerültek a kocsonyakészítés legfőbb tartozékai. Én ugyan a kocsonyát kevésbé kedvelők táborába tartozom, de ettem már vidéken olyan gyönyörű színhúsokból, zöldségekből készült házi kocsonyát, amit nem lehetett otthagyni.

Pálinkás csörögefánk

Sztori? Hm, talán a pálinka, aminek a szagát sem bírom. Illetve mégis? Belegyúrva a nyers csöröge tésztájába! Ha pálinkát szimatolok, mindig elkezd korogni a gyomrom, mert eszembe jutnak ...

Erre csöröge fánk

Nincs farsang fánk nélkül. A szalagos az igazi, tudom. Nagymamám készítette a legfinomabbat a világon: saját baracklekvárjával tálalta, ó, még most is érzem a számban az ízét. Utánozni lehetetlenség, egyelőre meg sem próbálom. Csöröge fánkot sütök, ebből képeztem ki magam. Már csak egy jó derelyevágót kell szereznem, hogy szép is legyen, de a próbasütés ettől függetlenül is nagyszerűen sikerült. Pissz-passz, meg is van, mit küldök a sulis farsangra a gyerkőceimmel.

Jövő héten az egybesült csirke rejtelmeibe vetjük bele magunkat, addig is készítsünk minél több farsangi étket!

Gréti

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...