Ennél egy marhapörköltet vagy egy zsemlegombócos vadast? Esetleg a rántott hús a vágyad tepsis krumplival? Vagy anya házi krémese? Ne ezekkel kezdd, ha nem vagy nagy konyhabubus, kezdőként inkább az egyszerűbb ebédekkel próbálkozz, melyek azért pár lépéssel túlvannak a sajtos-tejfölös spagettin. Mutatunk pár olyan gyors receptet és ételt, amelyet szerintünk az is simán össze tud dobni, aki kicsit elveszett a konyhában, de szeretne odafigyelni arra, mit eszik, ezen kívül vágyik a házi kosztra, és spórolna is.
Gyors és könnyű receptek jönnek:
Tejfölös gombapörkölt
Az egyik kedvenc húsmentes pörkölt, amit tényleg nagyon szeretek, az a gombapörkölt! Ezzel a recepttel pedig roppant gyorsan el tudjuk készíteni, próbáljátok ki.
Bazsalikomos-paradicsomos spagetti
A paradicsomos tésztát sokfélképp el lehet készíteni, mi most egy autentikus olaszos verziót hoztunk nektek. A lényeg az, hogy nem kell sok alapanyag, de minden legyen minőségi.
Kókuszkrémes zöldborsófőzelék Főzelékes Feritől
A főzelékek mindig megosztóak, néha el sem hisszük, hogy létezik belőlük ehető verzió. Szatmári Feri régóta cáfol rá erre a feltevésre. Ezt az isteni borsófőzeléket feltétlenül ...
Lessétek meg a galériában a kezdő szakácsként is könnyen kivitelezhető gyors recepteket!
Az 5 legkönnyebben megfőzhető ebéd, ha kezdő szakács vagy
Paradicsomos tészta, a nagy kedvenc
Minden koli, albi és agglegénylakás bevált receptje, de félő, hogy nem ritkán bolti zacskós alappal készül. NE! Végy egy konzerv hámozott paradicsomot, öntsd egy serpenyőbe, olívaolajon megfonnyasztott hagymára + fokhagymára, és rotyogtasd, amíg szét nem főnek a paradicsomok. (Kb. 15-20 perc.)Sózd, és mehet bele szárított kakukkfű, rozmaring, oregánó, bazsalikom, őrölt bors is, meg icipici cukor. Rá is öntheted a főtt durumtésztára, tetejére sajt, lehetőleg parmezán, esetleg 3-4 levél friss bazsalikom! Körülbelül 15 perces kaja. Receptek itt.
+ Tipp: egy tonhalkonzervet is rázuttyinthatsz az olajra és a hagymára, majd rá a paradicsomot, ha halas ízekre vágysz.
Gombapörkölt tésztával (haladóbbaknak rizzsel)
A gomba az egyik leggyorsabban elkészülő alapanyag. Végy egy tálca gombát, meghámozni sem muszáj a kalapját. Vágd szeletekre vagy rusztikus darabokra. Egy fej hagymát kockázz fel, mehet napraforgóolajra/zsírra, kevergesd, amíg üveges nem lesz, dobd rá a gombát, sót, borsot, és egy kevés őrölt fűszerpaprikával is hintsd meg. Egy gerezd aprított fokhagymát is elbír. Gyorsan keverd össze, és azonnal öntsd fel kb. másfél deci vízzel, mert különben leég a paprika, és keserű lesz. Rotyogtasd, kevergesd, amíg nem puhul meg a gomba, ez maximum 20 perc. A végén belekeverhetsz egy fél doboz tejfölt, a lisztet pedig elhagyhatod, a lisztes sűrítés sokszor teljesen felesleges. Friss petrezselyemmel az igazi!
Tésztával tálald, annál semmi sem gyorsabb. Ja meg savanyúsággal vagy egy nagy adag rukkolával. Receptek itt.
Hagymaleves
Nem kell megijedni, tényleg faék egyszerűségű, ha nem bonyolítod túl: végy legalább 5 hagymafejet (vörös-, póré-, fehér-, lila-, újhagyma is lehet vegyesen), vágd őket vékony csíkokra, mehet mellé pár gerezd zúzott fokhagyma is, dinszteld meg olajon + soook vajon, sózd, borsozd, és öntsd fel vízzel vagy alaplével (esetleg bio leveskocka is mehet), és főzd kb. egy órán át. Száraz fehérbor is mehet bele 1-2 dl, de nem kötelező. A végén önts bele habtejszínt, főzőtejszínt vagy vegán "tejszínt", és főzd további pár percig, de bárminemű tejtermék nélkül is remek lesz. Serpenyőben piríts kockára vágott kenyeret mellé, és szórd meg sajttal. Voilá! Receptek itt.
Csirkecurry/Zöldségcurry
Nehéznek tűnik, de higgy nekünk, nem az. Kockázz fel némi csirkemellet, sózd, és mehet az olajra egy kanál bolti currypasztával - mi a sárgát és a zöldet ajánljuk, a piros nagyon nagyon tüzes. Ez a dobozos paszta már a legtöbb ázsiai boltban megtalálható, és minimum fél évig kitart, mert elég belőle egy kevés is. Isteni! Dobj a currys csirke mellé igény szerint zöldséget: csíkokra vágott hagymát, cukkinit, répát, színes paprikákat, és rotyogtasd picike vízzel, illetve később önts hozzá egy kisdobozos kókuszkrémet. Ez adja meg a pikáns édességét! Frissen facsart lime/citrom ne maradjon le, és persze a friss korianderzöld, ha kapsz valahol. Rizs vagy üveg/rizstészta a körete. Nem autentikus, de finom és könnyű! Recept itt.
Tésztasaláta
Ezzel a fogás azért jó, mert friss zöldséget is beviszel. Főzd ki kedvenc durumtésztád (masni, fusilli, penne, rigatoni stb.), dobálj rá gazdagon rukkolát/zöldsalátát/jégsalátát/madársalátát, mehet rá sajt (a feta és a puha sajtok isteniek, de a parmezán is), kockázz bele uborkát, paradicsomot, paprikát, akár hagymát is, ha pedig húsra vágysz, a leggyorsabb, ha beletépkedsz némi sonkát, sőt, főtt tojás is mehet bele! Só, bors, zöldfűszerek szintén. A legtutibb, ha a főtt tojás sonka helyett egy tonhalkonzervvel párosul.
És h mi az öntet? Ne gondold túl: mehet olívaolaj, pici friss citromlé és kevés méz, akár mustár is, de joghurttal is nyakon öntheted! Ha még meleg, frissen főtt tésztával tálalod, komplett (langyos) ebéd válik belőle!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Konyhai tippek, amelyek megkönnyítik a munkát: