Nem mindegy, milyen hagymát teszel a fazékba

A hagymafajták nem mind ugyanolyanok, mégis gyakran kísérletezünk az oda-vissza cserélgetésükkel, ha épp az egyikből nincs otthon. Lássuk, hogy miért nem olyan egyszerű dolog ez!

Hagymafajtáink ugyan osztoznak néhány közös dologban: az egymásra simuló rétegek, a pucolás sírdogálós menete és a főzés közbeni elengedhetetlen szerep csak néhány ezek közül. Azonban érdekes módon például az íz nem egy olyan dolog, amiben a különböző hagymafajták osztoznak: míg mindegyiknek megvan a „hagymás” alapíze, mégis más-más irányba mennek tovább innen. És éppen ezért nem olyan könnyű őket egymással helyettesíteni. Vizsgáljuk meg az egyes alanyokat és lehetőségeket.

Nem mindegy, milyen hagymát teszel a fazékba

Vöröshagyma

Ezt a fajtát használjuk a legtöbbször, és mivel szerencsére se nem drága, se nem ritka, szinte alig akad olyan helyzet, ahol a helyettesítésén kéne gondolkoznunk. Talán az egyetlen lehetséges eset, amikor ebből épp nincs, de egy másik hagymából van otthon.

Tulajdonképpen bármelyik hagymával hasonló hatást érhetünk el, de mégsem lesz teljesen ugyanolyan az étel. Csak a vöröshagyma adja azt a szinte semleges, klasszikus alapot, amit úgy szeretünk.

Sokhagyma-krémleves

Készüljetek, mert itt a hagymanirvána! Viszonylag ritkán szoktunk hagymakrémlevest főzni, pedig az egyik legfinomabb levesféle, ha jó minőségű alapanyagokból készítjük el. Most ...

Lila hagyma

Ha nyersen használjuk, szinte lehetetlen pótolni, hiszen nemcsak a lenyűgöző lila szín fog eltűnni egy másik hagyma behozatalával, hanem a karakteres, édeskés íz. Ezért inkább bizonyosodjunk meg róla, hogy van-e a kamrában.

Amennyiben viszont főznünk kell vele, már egy fokkal könnyebb dolgunk lesz. A lila hagyma valamivel édeskésebb, jobban karamellizálódik, mint a vörös. Ezeket a tulajdonságokat a a póréhagyma is osztja (bár nyilván egyik sem lesz olyan szép lila).

Salottahagyma

A kisebb méretű, halovány lilás színű hagymát leginkább selymes szószokhoz és egyéb kényes ételekhez használják, mivel egészen apróra vágva nagyon gyorsan megpuhul, szinte szétesik a fazékban. Ízre is gyengédebb, nem olyan erőteljes, mint a vöröshagyma.

Megpróbálhatjuk kényes pontossággal miniatűr kockákra vágni a vöröshagymát, ezzel kerülhetünk talán a legközelebb az eredeti végeredményhez, ízben persze semmi nem tudja pótolni.

Póréhagyma

Kezdve azzal, hogy alakjában is teljesen más, a póréhagyma bizony kemény dió. Semmi mást nem tudunk ilyen szép, réteges karikákra vágni, ez pedig bizony elengedhetetlen a legtöbb pórés ételhez.

Ízre talán ez a legédesebb hagyma, ezt pedig maximum úgy pótolhatjuk más hagymák esetében, ha nagyon hosszan, nagyon lassan főzzük őket, tulajdonképpen karamellizálva a bennük lévő cukrokat.

Sokhagymás galette

A pite nem csak desszert lehet! Mi most egy szuper gazdag, hagymás galette-et készítettünk, aminek az a legnagyobb előnye, hogy szabadon formázhatjuk, nem kell belezsonglőrködni különböző ...

Újhagyma

A zsenge, vékony szárak nyers fogyasztásra a legalkalmasabbak, e szerepüket pedig nem tudja más betölteni, már csak esztétikai szempontok miatt sem. A vékonyra vágott karikák elengedhetetlen jellemzői sok fogásnak, és azért lássuk be, mégsem tehetünk kockázott vöröshagymát a helyébe.

Ha nagyon muszáj a póréhagymát helyettesíthetjük újhagymával, azonban visszafelé ez nem annyira működik, mivel a póréhagyma nyersen nem olyan finom, csak főzve.

Háromhagymás leves

A hagyma olyan magától értetődően ül a kis kosárkában a konyhában, bérelt helye van a konyhapult alatt. Ha esetleg elfogy, nem értem, hogy nem jutott eszembe pótolni. Szinte mindenbe ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg még több konyhai praktikát:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...